Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASULO HR KOŠARKE

Legendarni Mirko Novosel: Neću nikog prozivati, ali Savez se s ovim ne smije miriti

Najtrofejniji hrvatski košarkaški trener i legendarni trener Cibone Mirko Novosel
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
05.07.2022.
u 11:52

Ironija je da je košarka doživjela ponajviše neuspjeha u mandatu premijera (Plenković) i dopredsjednika (Marić) Vlade koji su bili košarkaši

Do kuda može ići košarkaško poniranje nacije koja je nekoć bila velesila i koja je osvajala olimpijske (srebro), svjetske (bronca) i europske (bronca) medalje?

A zanimljivo je da su igrački osvajači tih odličja bili današnji čelni ljudi Hrvatskog košarkaškog saveza. I koliko god da su bili uspješni kao sportaši, to što rade kao dužnosnici na semaforu se baš i ne vidi.

Dakako, Stojko Vranković (predsjednik HKS-a) i Dino Rađa (šef Stručnog savjeta), i njima pridruženi glavni tajnik Joke Vranković, nisu krivi što Hrvatska nema razigravača koji je najviše europske razine. Jer, proizvodnja se događa u klubovima koji su toliko osiromašili da jako slabo plaćaju svoje sportske učitelje, one koji bi igrače trebali stvarati.

Nisu Stojko i Dino krivi što košarkaši sve mlađi odlaze "trbuhom za kruhom", neki čak iz osnovne škole. Nisu oni krivi što roditelji slijepo vjeruju menadžerima, ponekad i više nego sebi, pa u (pre)ranoj internacionalizaciji vide rješenje svojih egzistencijalnih problema.

Nisu ove igračke legende krive ni za to što su naši igrači, u posljednjoj minuti susreta s Finskom, promašili sedam od osam slobodnih bacanja. Ni za to što su nas Slovenci ispreskakali i ponizili ili pak što smo izgubili dobivenu utakmicu (126 sekundi prije kraja bilo je 78:70) protiv Finaca.

No, zato jesu odgovorni za sve što nam se za njihova mandata događalo jer to je jednostavno tako po načelu zapovjedne odgovornosti. Kako u politici tako u biznisu, ali i sportu. Oni su donosili odluke, oni su kreirali sportsku politiku Saveza, oni su birali izbornike, oni su odobravali njihove igračke izbore. A njihova je nevolja u tome što se u životu jednog sportskog saveza, kao i u biznisu prihodima, sve mjeri rezultatom i to seniorske reprezentacije, a njih nema.

Premda oni tome nisu kumovali, činjenica jest da smo u posljednjih pet godina ostali bez tri kluba. Biznismen Josip Stojanović ugasio je Jolly, KK Zagreb se ugasio i to je popraćeno šutke, a Emil Tedeschi preselio je Cedevitu u Ljubljanu zbog čega nikome u Savezu nije suza krenula. A po rubu ništavnosti upravo hoda Cibona, tvornica reprezentativaca.

U Stojkovu, Rađinu i Jokinu mandatu, dogodilo se da se nismo uspjeli kvalificirati na Olimpijske igre i plasirati na dva Svjetska prvenstva, što podrazumijeva da nas neće biti ni na sljedećim OI u Parizu. Štoviše, spustili smo se na nikad nižu razinu za Hrvatsku i morat ćemo igrati kvalifikacije za kvalifikacije za Eurobasket.

S druge strane, ponajviše zahvaljujući Vrankovićima, Savez se financijski konsolidirao i to je za pohvalu, no koliko vam zapravo vrijedi "bogat" Savez ako je siromaštvo rezultata. A oni su doista siromašni, kako na reprezentativnoj tako i na klupskoj razini.

A do njih je došlo, dijelom, i zbog jedne nepopustljivosti, a to je ona Rađina. A on inzistira na tome da Hrvatska ne smije dovoditi stranog razigravača, makar to bilo i po cijenu neodlazaka na velika natjecanja. Pohvalna je to samoodređenost no ona je, moguće, ipak dovela do štete po imidž tog sporta. Kako percepcijske tako i marketinške jer da se Hrvatska, uz pomoć nekog uvezenog "playa", plasirala na SP 2019. i OI 2021. o košarci bi se daleko više govorilo i pisalo no što će bez nastupa reprezentacije na najvećim natjecanjima. A onda bi i neki klinci, koji se možda dvoume kojim loptačkim sportom se baviti, izabrali košarku.

Kada se saznalo da smo moguća kolateralna žrtva sukoba (inaćenja oko kalendara) Fibe i Eurolige, to je trebalo okarakterizirati kriznom situacijom i HKS-u je bio potreban krizni menadžment. A taj "krizni menadžment" procijenio bi je li šteta veća od koristi i po pitanju angažiranja stranca na mjestu razigravača. On bi razlučio što nam dovođenje stranca oduzima i koliko s njim, potencijalno, dobivamo. Uostalom, zacijelo bi i samo pojavljivanje na velikim natjecanjima donijelo Savezu neke bonuse u očima sponzora.

A mnogi će reći da je to očito da bismo s nekim razigravačem euroligaškog ranga bili barem 10 posto bolja reprezentacija jer bi isti oplemenio ostatak sastava. Pa makar i kao "prijemosnica" na samo jednom velikom natjecanju. Uostalom, kakvi su sve tipovi upitnog morala s debelim dosjeima, doduše ilegalno, dobivali hrvatske putovnice onda stvarno ne bi trebao biti problem da se dvije-tri putovnice dodijele, primjerice, bekovima iz "prijateljske" Amerike od koje kupujemo oružje pa zašto ne bismo i košarkaše.

Nakon svega, voljeli bismo kada bi nam bilo elaborirano zašto imamo toliki otpor prema strancima. I jesmo li spremni čekati da sinovi poznatih košarkaša (Ukić, Garma, Jurić), vrlo talentirani osmoškolci, postanu seniori koji bi (možda) mogli biti vrsni bekovi. A ovog časa nama ne samo da nedostaje razigravač visoke klase nego, u istom kvalitativnom rangu, nemamo ni dvojku jaku na lopti.

Doduše, nije bilo teško zaključiti da bismo pobjedom nad Finskom samo "kupili vrijeme" i da bi problem ostao isti. Jer, s dvije prenesene pobjede u drugi krug imali bismo mizerne izglede za odlazak na mundijal, a ovo nas možda prisili da se "resetiramo" i krenemo ispočetka. Budemo li to znali.

U tom kontekstu, u svom zajedljivom stilu, na svom Twitter profilu javio se bivši izbornik Aco Petrović, čovjek koji je trenerski osvojio posljednju medalju na velikom natjecanju (europsku broncu 1995.) i posljednji zapažen plasman (peto mjesto na Olimpijskim igrama).

– Vidim da postoji konsenzus oko Rađina odlaska. Mislim da treba ostati i kao pravi predsjednik Stručnog savjeta biti vođa puta na pretkvalifikacijama po Gibraltaru, San Marinu i Luksemburgu ili kamo nas već ždrijeb odnese?

Htio je Aco reći da bi Rađa trebao biti maksimalno posvećen svojoj dužnosti predsjednika Stručnog savjeta. A posvećenost igrača reprezentaciji tema je za sebe, a kakva li je ona, najbolje ćemo vidjeti u kolovozu, kada vidimo tko će se odazvati izborniku Mulaomeroviću za pretkvalifikacijske utakmice, a potom i za nastup na Eurobasketu. A bojimo se da bi se tada Mula mogao ponovo uvjeriti u kakvu je kašetu brokava upao. Ili je to, možda, prilika za novi početak?

Nitko prati reprezentaciju, a posebice ne bivši košarkaši, ne miri se sa situacijom da je Hrvatska, praktički, ispala u treći europski razred. Pogađa to i hrvatskog trenerskog počasnika u Kući slavnih Mirka Novosela:

– Kod nas se talenti pojavljuju već 50 godina, a tako će biti i dalje, i mi moramo napraviti novi sustav rada s njima. Neću nikog prozivati, no potrebni su nam energični potezi. Savez se ne smije miriti s ovom situacijom.

Komentara 4

ZO
zoranos
13:29 05.07.2022.

I kad smo kod saveza - koja je strategija, plan, očekivanja ... Kada su Stojko, Rađa i Joke zadali neke ciljeve pa ako se ne ostvare idemo svi doma? Kolike godine su oni na čelu saveza a da zapravo ništa nisu napravili! Ja sam u tih 6 godina jedino upamtio potez da je reprezentacija otišla igrati ljetnu ligu u Ameriku protiv NBA rezervista i odabrali su će naši klubovi natjecanju igrati (to je onaj sukob sa ULEB-om pa imaš dvije opcije sada kao - mada oa druga opcija je nama nedostupna ionako jer je to elitni klub koji npr. nije prošao u nogometi, ali eto je u košarci). Dakle koja je strategija, plan, očekivanja - koji su ciljevi pa da možemo podvući crtu i reći nismo ili jesmo uspjeli dragi Stojko, Joke i Dino??? Ili ćemo onako laprdati još godinama bez veze jer nemaju drugoga posla, a nema ih tko smijeniti???

ZO
zoranos
13:21 05.07.2022.

Puno je stvari utjecalo na propast. Od sukoba Fiba - Uleb koji uništava Euro košarku jer dijeli saveze na dva pola. Katastrofalni termini kvalifikacija gdje čak i Srbi i Litvanci gube od anonimusa, pa sve do Božo Miličevića i sl. koji su financijski uništili Cibonu i ostale. I naravno do sve manje stručnjaka koji jednostavno više ne mogu proizvesti nove igrače. Talentirana smo nacija za košarku pa od nikuda iznuknu Prčanini, Šamanići i sl. ali nema struke koja će ih posložiti zajednu u dobru reprezentaciju. Koliko je ta struka "genijalna" govori to da svi posvađani ipak imaju jedinstveno mišljenje oko Lovre Gnjidića - a to je da je to play kojega treba čekati!!! Oni u Lovri vide novoga Zoran Planinića (visok play iz Hercegovine), a ne vide da dečko ima 21 godinu već i u slabašnoj HR ligi prosijek od 6 koševa i 3 asistenicije u 20 minuta i to već dvije godine za redom bez napretka!!! Nakon toga dečko je skoro otišao na NBA draft ove godine???!!! Svi se slažu da je to taj play kojega čekamo - dakle idemo doma i tko je zadnji neka gasi svijetlo, jer Lovro Gnjidić nikada neće moći niti čistiti cipele Planiniću! Sjetite se trenera Mornara koji je rekao kako smo uporopastili Gnjidića, pa su ga napali da je bezobrazan!

Avatar Mileseva
Mileseva
15:38 05.07.2022.

Mirko nema vise Juge, ovo ti je hdz hrvatska repka zato sve i propada...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije