Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sport i film

Kreće svjetsko boksačko prvenstvo, Hrgović ide po zlato

Filip Hrgović i Hrvoje Sep
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/6
04.10.2015.
u 08:15

'Da živim u državi koja drži do svojih vrhunskih sportaša poput, recimo, Azerbajdžana, ne bih uopće ni razmišljao o odlasku u profesionalce. No ovako ću morati.'

Na Svjetsko prvenstvo, koje u Dohi počinje u ponedjeljak, naš najbolji boksač Filip Hrgović (23) otputovao je s nekim nerazriješenim računima. Hrvatski superteškaš željan je uzvrata borcima koji su ga pobjeđivali u nekim važnim trenucima karijere.

– Na mom prvom svjetskom prvenstvu, od dva na koliko sam dosad nastupio, u četvrtfinalu sam izgubio od Kazahstanca Dička i želim mu vratiti za to.

Samo jedan nokdaun

Ovog trenutka Filip najviše želi uzvratiti jednom akademskom slikaru, borcu čiji su uzori Van Gogh i Picasso, ali i Muhammad Ali i Lennox Lewis.

– Nisam imao pojma da je Britanac Joe Joyce slikar, nikad mi nije djelovao tako, no ako je tako, onda doista želim istući tog umjetnika. Već nekoliko godina priželjkujem borbu s njim jer u tom našem prvom i jedinom okršaju ja nisam bio onaj pravi, a i podcijenio sam ga.

Još je jedan vrhunski superteškaš na listi Filipovih želja.

– To je dvostruki svjetski prvak Magomedrasul Mejidov iz Azerbajdžana. Baš me zanima kako bih ja boksao s najboljim amaterom na svijetu. Često pobjeđuje prekidom pa me zanima kako udara, a svi kažu da to čini vrlo jako. Inače, ne iznenađuje me što Mejidov nije otišao u profesionalce jer Azerbajdžan daje jako puno svojim najboljim sportašima amaterima pa on za tako što nije imao ni potrebu. Da živim u zemlji takvog odnosa prema sportašima, ni ja ne bih otišao u profiće, a ovako ću biti na to primoran.

U Dohi, nažalost, neće biti bivšeg europskog prvaka Rusa Omarova, jedinog borca koji je Filipu priuštio nokdaun.

– Zbilo se to na kvalifikacijama za OI u Londonu. Nije to bio ni blizu najteži udarac koji sam primio u karijeri, no izbacio me iz ravnoteže.

Kakav je to osjećaj biti u nokdaunu? Opisuje nam ga onaj kojem se to u karijeri dogodilo samo jednom.

– Ošamućen si, izgubiš ton na nekoliko sekundi. Zvukovi oko tebe nekako se uspore, a i dolaze ti neke čudne misli. Uđeš u neki poseban svijet.

U taj dvoboj ušao je sa 20 godina, pomalo nadobudno i nije prolazio kroz "proceduru" koju sada primjenjuje.

– Volim se što bolje zagrijati da u meč ne uđem uspavano, da me protivnik ne iznenadi. Nastojim si vizualizirati sve situacije, sve moguće scenarije. A upravo s Joyceom mi se dogodilo da sam ušao preopušteno.

Ne mogu s Kličkom

Jesmo li to na tragu njegovih najvećih strahova uoči borbe?

– Puno više se bojim poraza nego batina. Ponekad se čak i previše bojim neuspjeha. To mi je najveći stres, strah da ću natjecateljski zakazati u ringu. Nije lako uskladiti sve te emocije prije meča s onim što se mora provesti u borbi.

Da bi ostvario "sveto trojstvo", a to su europsko, svjetsko i olimpijsko zlato, morat će još bolje kontrolirati tremu.

– Boksački analitičari govore da sam trenutačno jedan od najboljih teškaša amatera na svijetu i ja ponekad zamišljam da sam prvak svijeta. No ne živim ja zbog toga u oblacima i uvijek razmišljam samo o sljedećoj borbi. Ako i ne uspijem sada postati svjetski prvak, mogu ostati u amaterskom boksu još dvije godine, do sljedećeg SP-a. Bilo bi idealno kada bih osvojio sva tri amaterska zlata i s njima krenuo u profesionalni boks jer se, ako živiš u zemljama poput Hrvatske, jedino tako može naplatiti sav taj trud.

A vlasnik tri od četiri najvažnija svjetska pojasa (WBA, IBF, WBO) ovog je trenutka 39-godišnji Vladimir Kličko.

– Kad sam bio mlad i nadobudan, govorio sam da bih mogao ravnopravno boksati s obojicom braće Kličko, jer tada sam vjerovao da bih i Tysonu mogao parirati, no moje se mišljenje sada promijenilo, moram još sazrijevati.

Filip kaže da voli gledati boksačke filmove, ali ne zbog scena borbi, nego zbog priča koje oni nude.

– Pokazalo se da su filmovi o boksačima i njihovim sudbinama najbolji sportski filmovi, no meni je kao boksaču teško gledati taj loš boks koji se u tim borbama nudi. Svakog tko dobro poznaje boks te scene naživciraju. Doduše, to mi je i razumljivo jer glumci bi morali trenirati boks barem pet godina da bi to izgledalo vrhunski, a nitko od njih to si ne može priuštiti. Doduše, nedavno sam gledao film "Boksač" u kojem Mickyja Warda glumi Mark Wahlberg za kojeg mi se čini da ipak nešto zna o boksu.

>> Kada osvajamo medalje, sve nam obećaju, ali potom nas svi zaborave

Komentara 2

MA
Majur
13:08 04.10.2015.

Sretno majstore,samo muški!!

ST
Startrack
15:12 04.10.2015.

Hrgovicu nelupaj. Boks je sve oko novca. Nego sta nego u profesionalce. U Usa vecina boxera ni ne pokusa amaterski nista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije