Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlasci malodobnika

Košarkaši do ugovora sa 15, vaterpolisti sa 16

'10.05.2011., Zagreb - Juniori KK Zagreb Croatia osiguranja prvaci su Europe u juniorskoj konkurenciji.Dario Saric. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
'Igor Kralj/PIXSELL'
12.05.2011.
u 22:12

Selidba roditelja za poslom i pohađanje škole koje nema u gradu mogućnosti su da se ipak promijeni klub.

Problematika darovitih klinaca koje bi tate rado premještali iz kluba u klub nije u drugim sportovima toliko prisutna kao u nogometu, ali je ima. I regulirana je na sličan način.

– U košarci igrač prije nego što napuni 15 godina može otići kamo hoće, ali s 15 mora potpisati prvi ugovor o sportskom usavršavanju koji traje do 18. godine i to je HKS-ov pravilnik. S 18 je, prema Fibinim pravilima, obvezan potpisati ugovor s klubom u kojem jest na minimalno godinu dana a maksimalno četiri – ističe Željko Drakšić, glavni tajnik HKS-a, te objašnjava kako to izgleda u praksi:

– Želi li nekog našeg klinca neki bogati europski klub, on ne može otići bez dopuštenja kluba jer od HKS-a neće dobiti izlazno pismo. Ako se pak klubovi dogovore, sportaš mora platiti odštetu savezu za svaku godinu igranja u reprezentaciji.

Postoje i iznimke i ima ih u svim sportovima: ako su roditelji zbog posla prisiljeni seliti se ili sportaš poželi pohađati školu koje u njegovu gradu nema. U nogometu se to strogo provjerava, no u vaterpolu su blaži.

– Mladi vaterpolisti sa 16 potpisuju predugovor, a s 18 godina četverogodišnji ugovor za klub u kojem su stasali. No, klubovi se mogu i dogovoriti – kaže tajnik HVS-a Renato Živković.

Hrvatski olimpijski odbor ne bavi se posebno problematikom prelazaka mladih igrača iz kluba u klub ili u inozemstvo.

– Nismo vlasnici tih igrača, pa se tim problemima ne bavimo, već se time bave klubovi i nacionalni sportski savezi. No, regulacija je slična u gotovo svim savezima i u gotovo svim zemljama EU. Uvjeren sam da propisi ne kolidiraju i da se svaki problem može riješiti sukladno zakonskoj regulativi. Ne smije se oštetiti sportaša u napredovanju ali ni klub koji ga je stvorio – kaže Čop.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije