Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lokosicama treba sponzor

Korona zaustavila 'kokice' pa je do bronce povukla Lokomotiva

23.12.2020.
u 15:20

Što se tiče struke, tu je Lokomotiva jako dobro pokrivena. Nenad Šoštarić, izbornik reprezentacije, ujedno je i trener Lokomotive. Ima jako dobar uvid i u mlađe dobne selekcije kluba, a uz sebe odnedavno ima i Matiju Bilušića, trenera vratarki

U trenutku kada je izbornik Nenad Šoštarić uoči Europskog prvenstva rukometašica u Danskoj ostao bez svih igračica Podravka Vegete i jedne iz Koke te bez ozlijeđenih Kapitanović i Dežić, put u Kolding izgledao je kao put bez nade.

S malo dana priprema otišlo se na Europsko prvenstvo gdje su nas u skupini čekale jaka Mađarska i Srbija te aktualne svjetske prvakinje Nizozemke. I onda je krenula bajka...

Kako je to moguće, svi se pitaju. Puno je istine u tome da je Šoštariću pomogla činjenica što je u rosteru imao velik broj igračica iz jednog kluba, Lokomotive, koje nisu prekidale trenažni proces zbog koronavirusa i koje su jako, jako uigrane. I jedan dio ključnih igračica koje trenutačno igraju izvan Hrvatske prošao je Lokomotivinu školu, poput Tee Pijević, Katarine Ježić, Ane Debelić i Dore Krsnik.

Dora Krsnik u utorak je gostovala u Večernjakovu podcastu

Dobrodošle studentice

– Lokomotiva se uvijek oslanjala na igračice iz svog pogona, ali i na dobre igračice koje bi dolazile u Zagreb na studij. Tako mi danas u klubu imamo sve redom igračice koje studiraju ili završavaju fakultete.

I ako ste pomislili da su sve redom na Kineziološkom fakultetu, prevarili biste se. Samo je jedna na KIF-u, Kristina Prkačin – rekla je Klaudija Klikovac Bubalo, alfa i omega kluba, nekad sjajna rukometašica istog kluba, ali i reprezentacije Hrvatske.

Lokomotiva je uz Podravku Vegetu najbolji klub u Hrvatskoj. Nekad su, u vrijeme bivše Jugoslavije, bile vodeći klub u Hrvatskoj, uz Trešnjevku. Uostalom, Lokomotiva je deset puta osvajala prvenstvo bivše Jugoslavije. U Hrvatskoj su bile tek triput prvakinje, 1992., 2004. i 2014. godine.

– U Hrvatskoj nismo ni blizu financijski mogli pratiti Podravka Vegetu koja je iza sebe imala moćnu tvrtku i mogli su u Koprivnicu dovoditi velike igračke zvijezde kao, primjerice, Marianu Tircu ili Simonu Šturm – istaknula je Klaudija.

Lokosice se mogu pohvaliti i s nekoliko europskih trofeja. Tako su 1991. godine osvojile Kup EHF-a, a 2017. godine Challenger kup. Bile su davnih dana finalistice Kupa prvakinja (1975.) i triput u finalu Kupa kupova.

Što to tako jako privlači igračice sa strane u Zagreb?

– Dobar stručni rad, dobro ozračje. Ne, nitko kod nas ne igra za neki velik novac. Nastojimo svakoj igračici koja kod nas dođe osigurati stan i hranu, neke minimalne uvjete. Sve one prvenstvo dolaze u Zagreb na školovanje jer danas nakon kraja igračke karijere nema baš previše mogućnosti za zaposlenje ako nemaš završen fakultet.

Rukometašice iz Hrvatske nisu tako jako poznate u Europi, naše igračice ne ostvaraju transfere u europske momčadi. U moje vrijeme bilo je slično. Teško se bilo probiti u neki veliki klub. Ja sam tek s 28 godina otišla u inozemstvo, u francuski Metz – kaže Klaudija.

Što se tiče struke, tu je Lokomotiva jako dobro pokrivena. Nenad Šoštarić, izbornik reprezentacije, ujedno je i trener Lokomotive. Ima jako dobar uvid i u mlađe dobne selekcije kluba, a uz sebe odnedavno ima i Matiju Bilušića, trenera vratarki. Ne samo u klubu već i u reprezentaciji.

Šoštarić je i sam nekada bio trener mlađih dobnih kategorija Lokomotive. Danas se o pomlatku Lokomotive brine još jedna legenda kluba – Nataša Kolega. Bivša reprezentativka Jugoslavije i Hrvatske jedno je vrijeme bila i trenerica seniorskog sastava, nakon odlaska Josipa Šojata 2008. godine.

– Naravno da me strah samostalno voditi sastav jer ne može se ni fakultet završiti za jedan dan. I meni treba dosta godina kako bih stekla kakvo-takvo iskustvo na klupi – rekla je tada.

I nije se dugo zadržala. Kaže, veći je gušt raditi s mladim djevojkama, još je veći gušt ako netko od tih mladih dođe do prvog sastava.

– Bilo je vrijeme da moja generacija iz 1994. godine ode u zaborav što se tiče najboljeg plasmana na europskim prvenstvima. Mi smo bile pete, a evo, cure su sada treće – rekla je Nataša.

Lokosicama treba sponzor

– Izbornik Šoštarić dugo je stvarao reprezentaciju, pazilo se na svaki korak, tražio je kvalitetu, ali i ovaj karakter. I vidimo sada da cure uživaju. Naravno, svemu tome itekako je pridonio i sâm izbornik, koji je s godinama mijenjao pristup, ne samo rukometu već i curama. Pazio je na sve, a prije svega kako im se još više približiti – rekla je nedavno Nataša za T-portal.

I na tragu toga što je rekla jasno je da je po njoj glavni “krivac” za ove uspjehe izbornik Šoštarić. Tako misli i Klaudija Bubalo.

– Šoka je jako dugo u ženskom rukometu. Zna sve tajne. I stalno se usavršava, odlazi na brojne trenerske seminare. Prvo je u klubu, a kasnije u reprezentaciji uveo jedan novi model igre, jako sličan skandinavskom rukometu. Želi igrati brzo, i to mu za sada jako dobro ide – istaknula je Klaudija.

Dobre igre na EP-u Larisse Kalaus i Stele Posavec mogle bi značiti da bi uskoro mogle napustiti klub.

– Nažalost, svjesni smo toga da financijski ne možemo zadržati baš nijednu igračicu. Nemamo sponzore, a ovisimo o gradskom proračunu koji se iz godine u godinu smanjuje. Kada bi se našao barem jedan jak sponzor, Lokomotiva bi mogla napraviti velike rezultate. Tko zna, možda se nakon ovog EP-a netko i zainteresira za ženski rukomet u Zagrebu – zaključila je Klaudija Bubalo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije