Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Ostali sportovi

Predsjednica se sastala s predstavnicima hrvatskog sporta!

Predsjednica je tom prigodom najavila osnivanje Vijeća za zdravlje i sport koje bi se bavilo navedenim izazovima te pokušalo dati odgovore i smjernice za razvoj sporta i sportskih navika
23. lipnja 2015. u 17:43 5 komentara 303 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Ured predsjednice

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović od prvog dana svog mandata dala je naslutiti da voli sport i da će dio svoga mandata posvetiti njemu. Nerijetko posjećuje sportske događaje pa je tako, između ostalog, gledala nogometnu reprezentaciju protiv Norveške, bila na finalu nogometnog Kupa, na rukometu u Areni... Danas se, pak, sastala s predstavnicima hrvatskog sporta i razgovarala o svemu, a poslije je stiglo i priopćenje koje vam prenosimo u cijelosti.

"Na sastanku su sudjelovali Siniša Krajač ispred Hrvatskog olimpijskog odbora, Danira Nakić-Bilić, sportska direktorica Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016, doc. dr. sc. Zrinko Čustonja, predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza i predsjednik Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016, Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Nikica Perković, predsjednik Hrvatskog školskog športskog saveza, Predrag Sloboda, predsjednik Nacionalnog vijeća za sport i predsjednik Hrvatskog vaterpolo saveza, Davor Šuker, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Damir Poljak, glavni tajnik Hrvatskog rukometnog saveza, Marijo Lušić, predsjednik Hrvatskog športskog saveza gluhih, prof. dr. sc. Damir Knjaz, dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i doc. dr. sc. Dražen Čular, prodekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu.
 
Predstavnici sportskih udruženja

Predsjednici su predstavili svoje viđenje trenutnog stanja u hrvatskome sportu, svoje planove i ideje za poboljšanje i buduće projekte. Predsjednicu su detaljnije upoznali s projektom Europskih sveučilišnih igara koje će se održati 2016. godine u Zagrebu i Rijeci, a koje će po broju sudionika biti najveći sportski događaj godine u Europi.
 
Istaknuli su važnost promoviranja sporta kod mladih ljudi, jače integracije sportskih aktivnosti u obrazovne procese. Složili su se kako je zdravlje društva izrazito povezano s tjelesnom aktivnošću, a Hrvatska se trenutno nalazi na začelju europskih zemalja po amaterskom bavljenju sportom te istovremeno predvodi negativnu listu po broju oboljelih od kardiovaskularnih bolesti i prosječnog životnog vijeka. Naglasili su kako je potrebno donijeti nacionalnu strategiju o sportu te potom Zakon o sportu.
 
Predsjednici su predstavljene aktivnosti paraolimpijskog saveza i saveza gluhih sportaša koji su skrenuli pozornost na nedovoljnu uključenost osoba s invaliditetom i osoba s posebnim potrebama u redovite sportske aktivnosti, skrenuvši pažnju kako se uz pomoć sporta te osobe može lakše uklopiti u zajednicu.
 
Predsjednica je tom prigodom najavila osnivanje Vijeća za zdravlje i sport koje bi se bavilo navedenim izazovima te pokušalo dati odgovore i smjernice za razvoj sporta i sportskih navika posebice kod djece i mladih. U tom smislu je dogovoren nastavak razgovora te zajednička inicijativa u popularizaciji sporta među svim građanima", stoji u priopćenju.

>>Evo što je predsjednica Grabar-Kitarović poručila Rakitiću nakon velikog uspjeha

SLUČAJ DJEVOJČICE IZ NOVE GRADIŠKE
Janjić se oglasila o kaznenoj prijavi: Ispričavam se svima, ne razumijem se u rad Centra za socijalnu skrb
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati