Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGRŠT PODATAKA

Koji su rezultati nakon 100 simulacija SP-a u Katru? I Hrvatska je došla do naslova svjetskog prvaka

Hrvatska je u petom kolu Lige nacija pobijedila Dansku, zauzela prvo mjesto u skupini
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
20.10.2022.
u 14:43

Američki stručnjak za nogometnu simulaciju Football Manager, Zealand, sa svojim timom od 20 data-stručnjaka je napravio 100 simulacija Svjetskog prvenstva u Katru, prikupio detaljne baze podataka i doveo ih u kontekst. Koja je reprezentacija najviše puta u 100 simulacija osvojila naslov? Gdje je Hrvatska najviše puta završila svoj put na turniru? Tko je prosječno najbolji strijelac u 100 SP simulacija?

Za samo mjesec dana čeka nas početak Svjetskog prvenstva u Katru. Sudionike znamo, skupine i raspored znamo, jedino ne znamo kako će se sve odviti. U nogometu je definitivno jedna od najzabavnijih činjenica što se praktički sve može dogoditi, ali isto je tako zabavno vidjeti kako se rade procjene vjerojatnosti ishoda za Svjetsko prvenstvo i koliko će te procjene na kraju biti točne ili netočne.

22.09.2022., stadion Maksimir, Zagreb - UEFA Liga Nacija, Liga A, skupina 1, 5. kolo, Hrvatska - Danska. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Jednu od tih procjena je, zajedno sa svojim timom od 20 data-stručnjaka i stručnjaka za simulacije, kreirao i američki stručnjak za nogometnu simulaciju Football Manager, Zealand. Naime, Zealand i njegov tim su napravili 100 simulacija Svjetskog prvenstva u Katru, točno po ovim skupinama i rasporedu. Nakon što je programirano svih 100 simulacija, preuzeli su detaljne baze podataka iz svakog ponovljenog Svjetskog prvenstva te su izvučeni prosjeci i brojke su dovedene u kontekst.

Tako ćemo saznati koje su momčadi bile najbolje, a koje najlošije u grupnoj fazi, tko su bili najbolji strijelci, tko je prikupio najviše neriješenih rezultata, kako je Hrvatska prošla, te ono najvažnije - koja je reprezentacija osvojila Svjetsko prvenstvo u Kataru u najviše simulacija.

Najbolja momčad u 100 simulacija što se tiče grupne faze bila je Francuska, koja je u svim simulacijama u svojoj skupini s Danskom, Australijom i Tunisom prosječno skupila 7.71 bod po grupnoj fazi te je skupinu prošla u nevjerojatnih 98 od 100 simulacija, više od bilo koje druge reprezentacije. Na drugom mjestu, ali poprilično daleko od Francuza je Argentina koja je u 100 simulacija skupila prosjek od 7.27 bodova u skupini s Meksikom, Poljskom i Saudijskom Arabijom. U Top 5 društvu su po učinku u skupinama još redom i Engleska (7.06 bodova), Njemačka (7.03) te Brazil (6.44).

The French players celebrate with the World Cup trophy the tournament victory, trophy, trophy, honor, award ceremony, jubilation, cheer, cheering, joy, cheers, celebrate, final jubilation, group photo, team photo, team photo, France (FRA) - Croatia (CRO) 4 : 2, Finale, Game 64, on 15.07.2018 in Moscow; Football World Cup 2018 in Russia from 14.06. - 15.07.2018. | Usage worldwide /DPA/PIXSELL
Foto: Elmar Kremser/SVEN SIMON

Što se tiče najlošijih reprezentacija u skupinama Svjetskog prvenstva, samim time i najlošijih na cijelom turniru, nije čudo da je u 100 simulacija najmanje bodova skupila Saudijska Arabija. Momčad koja je specijalist za kvalificirati se na Svjetsko prvenstvo, i onda na turniru ne napraviti apsolutno ništa jedina ima prosjek manji od boda u skupini (0.86). Čak i debitant Katar, druga najlošija momčad po simulacijama, ima više od boda prosječno po grupnoj fazi (1.04). Treće najlošije mjesto, pomalo iznenađujuće, zauzima četvrtfinalist iz 2014., Kostarika (1.52 boda), a četvrto i peto pripadaju članu naše skupine, Kanadi (1.59), odnosno Iranu (1.70).

Kad smo već spomenuli našeg protivnika, podsjetimo da će Hrvatska na Svjetskom prvenstvu igrati u skupini F protiv Belgije, Maroka i Kanade. Prosjek nakon 100 simulacija govori nam da je Hrvatska druga momčad u skupini s prosječno osvojenim 5.31 bodom, iza Belgije (6.30) te ispred Maroka (3.57) i Kanade (1.59). Hrvatska je prosječno po grupnoj fazi imala 1.56 pobjeda, 0.59 remija i 0.84 poraza, što znači da je najčešće u ovoj skupini doživjela scenarij s dvije pobjede i jednim porazom. 

25.09.2022., stadion Ernst Happel, Bec, Austrija - UEFA Liga nacija, Liga A, skupina 1, 6. kolo, Austrija - Hrvatska. Josip Stanisic, Mateo Kovacic, Luka Modric. Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Bitno je i naglasiti da je od 100 provedenih simulacija Hrvatska u 72 prošla grupnu fazu. Po toj smo vjerojatnosti na 12. mjestu među reprezentacijama na Svjetskom prvenstvu, ma da ta vjerojatnost dosta ovisi i o kvaliteti protivnika u skupini. Tako, primjerice, Senegal ima veću vjerojatnost (81%) za proći skupinu od Hrvatske jer je ždrijeban s Katrom i Ekvadorom u skupinu. Osim Francuske (98%) na iznad 90 posto šanse za prolazak skupine su i Njemačka (97%), Argentina (92%) i Engleska (92%).

No, jedno je biti najuspješniji u grupnoj fazi, a nešto potpuno drugo (i bitnije) je biti reprezentacija s najviše naslova svjetskog prvaka. Iako je Francuska u grupnoj fazi prema simulacijama bila uvjerljivo najbolja reprezentacija, najviše naslova svjetskog prvaka u 100 simulacija osvojila je Njemačka, njih čak 19.

14.06.2022, Stadion im Borussia Park, Moenchengladbach, GER, UEFA Nations League, Deutschland vs Italien, Gruppe A3, im Bild Joshua Kimmich esulta dopo la rete 1-0 // Joshua Kimmich celebrates after scoaring goal 1-0 during the UEFA Nations League group A3 match between Germany and Italy at the Stadion im Borussia Park in Moenchengladbach, Germany on 2022/06/14. EXPA Pictures © 2022, PhotoCredit: EXPA/ laPresse/ Fabio Ferrari *****ATTENTION - for AUT, SUI, CRO, SLO only***** Photo: EXPA/ laPresse/ Fabio Ferrari/EXPA
Foto: EXPA/ laPresse/ Fabio Ferrari

Na drugom mjestu po broju naslova je reprezentacija Španjolske sa 16, a tek onda slijede Francuzi s po 12, dok su na diobi četvrtog mjesta južnoamerički velikani, Brazil i Argentina s po 11 naslova. Više od jednog naslova su u ovim simulacijama još osvojili Belgija (6), Engleska (6), Urugvaj (6), Portugal (3), Danska (2) i Nizozemska (2).

Jedan od osvajača Svjetskog prvenstva unutar 100 simulacija je bila i Hrvatska. 'Vatreni' su u jednom finalu pobijedili protivnika iz finala u Rusiji, Francusku, nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. To je ujedno bilo i jedino finale za Hrvatsku u 100 simulacija, a naša reprezentacija najviše je završavala svoj nastup u osmini finala, čak 58 od 100 puta. U skupini je Hrvatska završavala svoj nastup 38 puta, uz dva četvrtfinalna i jedan polufinalni plasman te naravno, već spomenuto osvajanje naslova u jednom navratu..

Nije čudno da na ovom popisu ima i nekih iznenadnih osvajača Svjetskog prvenstva jer je sa 100 simulacija ipak riječ o zakonu velikih brojeva, pa se barem u nekim slučajevima i situacije s malim vjerojatnostima obistine. Tako su na popisu osvajača Svjetskog prvenstva u ovoj situaciji i reprezentacije poput Meksika, Švicarske, Poljske, Maroka i Srbije. Tih pet reprezentacija osvojile su po jedno Svjetsko prvenstvo. Neke momčadi su u 100 pokušaja u rijetkim navratima iznenadno uspijevale doći do polufinala, a to su Kanada, Kostarika i Gana, dok su momčadi poput Ekvadora i Kameruna uspijevale doći i do finala, no bez naslova Svjetskog prvaka.

Što se tiče pojedinačnih nagrada, najbolji strijelac prosječno iz svih simulacija na Svjetskom prvenstvu u Katru je bio Kylian Mbappe, sa 7.29 prosječnih pogodaka po turniru.

22.09.2022, Stade de France, Saint-Denis, FRA, UEFA Nations League, Frankreich vs Österreich, Liga A, Gruppe 1, im Bild griezmann (antoine), mbappe lottin (kylian) // during the UEFA Nations League League A, group 1 match between France and Austria at the Stade de France in Saint-Denis, France on 2022/09/22. EXPA Pictures © 2022, PhotoCredit: EXPA/ Pressesports/ Stephane Mantey *****ATTENTION - for AUT, SLO, CRO, SRB, BIH, MAZ, POL only***** Photo: EXPA/ Pressesports/ Stephane Mantey/EXPA
Foto: EXPA/ Pressesports/ Stephane Mantey

Hoće li Mbappe zaista dobiti zlatnu kopačku? Ima li Njemačka zaista najviše šanse za osvojiti Svjetsko prvenstvo? Hoće li Hrvatska zaista završiti svoj turnir u osmini finala? Kad utakmica počne nekada statistike i vjerojatnosti ne moraju značiti baš ništa i upravo zbog toga jedva čekamo početak Svjetskog prvenstva, ali dok čekamo, zanimljivo je baciti pogled na sve ove brojke.

Komentara 2

LI
lickakaldrma
06:45 21.10.2022.

Budimo umjereni,i prodjimo prvi krug natjecanja,e onada se polako kockice slazu,a bubati napamet,pa i ni je bas zdravo,jer nam se cesto od glavu razbilo,nase hvalisanje......

DU
Deleted user
23:59 20.10.2022.

Bas me zanima koje su to "svoje" parametre uzimali. Jer ako jedan Urugvaj 6 puta u 100 osvaja svjetsko onda znas da je takva simulacija bezvezna jer preocito nije objektivna. Ja bi prije rekao da Francuska nije prva po tome da u najvise slucaja prelazi skupinu nego bas suprotno poslje skupina na eliminacijskim su po meni na vecem rangu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije