Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U novom MAXU!

Koji je luđak zamislio Svjetsko prvenstvo na +50 stupnjeva?!

brazil
Foto: Press Association/PIXSELL
10.12.2013.
u 14:46

– Moram priznati da ni sam ne razumijem kriterije po kojima su reprezentacije raspoređene – bubnuo je Fifin glavni tajnik Jerome Valcke listu Blick, naglasivši nered koji vlada pola godine uoči početka Mundijala, piše tjednik MAX.

U najnovijem incidentu u Brazilu, zemlji domaćinu sljedećeg SP-a, troje ljudi poginulo je zbog rušenja dijela krova stadiona Itaquerao u Sao Paulu, na kojemu će se (valjda) odigrati prva utakmica Mundijala. Dizalica je udarila u krovnu konstrukciju i izazvala odron, komadi krova pali su na vozilo s tri radnika, usmrtivši ih, donosi novi broj tjednika MAX.

Ta je nesreća bila užasna uvertira za ždrijeb skupina za završni turnir i, još prije, za razvrstavanje 32 reprezentacije u četiri jakosna bubnja. I ta je ceremonija bila obilježena kaosom jer je Fifa morala izvoditi ekshibicije da bi zadovoljila što više njoj važnih reprezentacija.

Neodoljiva brazilska ponuda

Osobito Francusku, koju je Fifin predsjednik Sepp Blatter odbio direktno uvrstiti u treći jakosni bubanj, nego ju je preliminarno ubacio u europski bubanj, realno drugi po snazi.

– Moram priznati da ni sam ne razumijem kriterije po kojima su reprezentacije raspoređene – bubnuo je Fifin glavni tajnik Jerome Valcke listu Blick, naglasivši nered koji vlada pola godine uoči početka Mundijala.

Fifa bi bila izbjegla nesreće da jednostavno nije dodijelila završnicu Brazilu. Ali očito je najveća južnoamerička zemlja ponudila "neodoljive argumente", baš kao i Međunarodnom olimpijskom odboru, koji je predao Riju organizaciju Ljetnih olimpijskih igara 2016. Jer, incident u Sao Paulu nije prvi na gradilištima za SP.

Jedan je radnik poginuo 11. lipnja 2012. na gradilištu stadiona Mane Garrincha u Brasiliji zbog pada s konstrukcije visoke 30 metara. Snažne kiše 6. ožujka 2013. preplavile su gradilište na stadionu Maracana, spriječivši Fifine dužnosnike da obave inspekciju.

Dva tjedna poslije, vlasti Rio de Janeira zatvorile su Olimpijski stadion predviđen za atletiku na Igrama 2016. Stadion će biti otvoren tek 2015., kad budu riješeni strukturni problemi s krovom. Nova je žrtva pala 28. ožujka 2013. tijekom radova na stadionu Amazonia, u Manausu, usred prašume. Poginuo je jedan radnik pavši s pet metara visoke grede.

Zatim se 27. svibnja 2013. urušio manji dio krova stadiona Fonte Nova u Salvadoru zbog nakupljene kišnice. Srećom, nije bilo žrtava.

Vlada nema "plan B"

Teškoće postoje i na organizacijskom planu. Početkom studenoga kompanija Soccerex objavila je da su vlasti savezne države Rio de Janeiro otkazale veliku Soccerexovu konvenciju, a razlog otkazivanja bio je strah regionalne vlade od nove pobune građana zbog troškova Mundijala.

Od lipnja su ulice mnogih brazilskih gradova poprište građanskih prosvjeda zbog državnog izdatka od tri milijarde eura samo za izgradnju i obnovu stadiona. Ako stotine tisuća državljana najzaluđenije nogometne nacije prosvjeduje u vezi sa SP-om, nešto je zacijelo naopako s projektom koji su brazilski vlastodršci preuzeli na sebe. No, predsjednica Dilma Rousseff i njezini suradnici ne mogu si priuštiti otkazivanje najveće globalne sportske priredbe jer bi to bila nepopravljiva sramota za Brazil - veća od demonstracija građana.

Fifa ima svoje, gotovo mistične kriterije odabira kandidata za organizaciju natjecanja. Države koje su poražene u kandidaturi neuvijeno optužuju Fifu i pobjednike za korupciju, no ne postoji sila koja bi mogla Rusiji i Kataru oduzeti mundijale za 2018. i 2022. Kad je u prosincu 2010. Fifin Izvršni odbor izglasao Rusiju kao domaćina 2018., protukandidati Englezi bili su ogorčeni jer su im glasači bili dali jamstva da će glasati za njih. Predsjednik Engleskog nogometnog saveza Roger Burden ubrzo je dao ostavku iz prosvjeda prema "korumpiranoj Fifi čiji su predstavnici prevarili Englesku."

Kod Katara je problem sve - osim novca. Jesenas je Blatter prvi put priznao da je "izbor Katara za 2022. bila pogreška", zbog vreline koja tamo vlada u lipnju i srpnju. U intervjuu za internetski magazin Insideworldfootball.com nagovijestio je mogući pomak završnice u Kataru na studeni ili prosinac 2022. To bi pak izazvalo kaos u kalendarima klupskih natjecanja država koje se budu plasirale, kao i u euro-kupovima i kvalifikacijama za Euro 2024. Klupska bi se natjecanja morala prekinuti na šest ili sedam tjedana radi priprema reprezentacija i samog završnog turnira, a taj bi pomak utjecao i na sezonu 2023./2024.

Noćna mora zvana Qatargate

Nemoguće je da Blatter i članovi Fifina izvršnog odbora nisu znali ono sto i djeca znaju - da se na Arapskom poluotoku ljetne dnevne temperature kreću od 40 do 50 stupnjeva. Mnogi su dodjelu turnira Kataru prozvali skandalom, a France Football aferu je nazvao Qatargate (po uzoru na Watergate). Slavni je dnevnik ustvrdio da je Katar dobio Mundijal uz pomoć korumpiranih političara i nogometnih dužnosnika, a spominju se čak i bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i Uefin vođa Michel Platini.

Između brojnih dokaza, France Football je citirao e-mail glavnog tajnika Fife, Jeromea Valckea, koji je napisao "kupili su Mundijal 2022.". Valcke se branio da se šalio, ali Fifi neće biti do šale kada dođe vrijeme za konačnu odluku o katarskom slučaju.

>> HNS dobio 25 lopti Brazuca, Kovačev popis do 2. lipnja

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar CHOW
CHOW
15:10 10.12.2013.

A sto se danas ne moze kupiti, sve je na prodaju i ima svoju cijenu.

Avatar ludi kekec
ludi kekec
17:49 10.12.2013.

zaista je besmisleno praviti paniku oko "rušenja" krova stadiona kojeg je ustvari udarila dizalica, kao i oko pogibije radnika na izgradnji stadiona. takve stvari se događaju BAŠ SVUGDJE u svijetu gdje se nešto gradi. a u brazilu se radi naa sto mjesta istovremeno. i normalno je da se dogodi i poneka nesreća. članak je totalno "napuhan" i senzacionalistički.

DU
Deleted user
14:54 14.12.2013.

"Svaka roba i ma kupca"Jadno i zalosno na kakav je nivo spalo odrzavanje WM,u noogometu,koliko je samo Blater potkupljiv,i kolika cuda novac cini,zasto sve to velike i istinske nogmetne sile ne sprece,zasto sacica korumpirani ljudi,moze u svem tom lopovluku odlucivati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije