Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADO ŠOLA

Klubovi su imali bolje uvjete 1991. nego danas, to je loše za hrvatski rukomet

16.05.2018.
u 07:02

Prije nego što je sjeo na klupu Dubrave, naš proslavljeni vratar, osvajač svjetskog i olimpijskog zlata, proveo je četiri godine u Kataru.

Prvi samostalni posao glavnog trenera u hrvatskom rukometu za Vladu Šolu (49) prošao je jako, jako dobro. Bez obzira na to što sezona još nije završila, Šola je s mladom momčadi Dubrave napravio velik posao. Momčad je završila kao prva u prvom dijelu sezone, ušla u ligu za prvaka Hrvatske gdje može na kraju čak biti i druga. Ostvaren je i plasman na završni turnir kupa u Umagu. Ne treba zaboraviti da su dubravaši u ligi za prvaka kod kuće pobijedili Nexe, a u gostima Varaždin.

– U odnosu na prošlu sezonu Dubrava je ostala bez osam igrača. Malo koja momčad mogla bi se tako brzo reorganizirati. A pazite, moji su igrači sve redom amateri jer 80 posto njih studira, a trojica, četvorica rade. I nisu to lagani fakulteti. Imamo studente medicine, prava, ekonomije... – počeo je priču Šola.

1/5

Prije nego što je sjeo na klupu Dubrave, naš proslavljeni vratar, osvajač svjetskog i olimpijskog zlata, proveo je četiri godine u Kataru.

– Trenirao sam momčad koja se borila za ostanak u ligi kada sam došao, a kada sam odlazio, borili smo se za treće mjesto. I ako netko misli da je katarska liga slaba, taj se grdno vara. Uostalom, većina igrača Katara igrala je domaću ligu one godine kada su igrali u finalu Svjetskog prvenstva i kada su izgubili od Francuza – istaknuo je Šola, kojeg su u Dubravu zvali onog trenutka kada je Hrvoje Horvat dobio ponudu da ide na klupu Našičana.

– U tom trenutku nisam mogao doći jer sam još imao ugovor u Kataru, ali bili smo se dogovorili da preuzmem klub na početku ove sezone. Tako je i bilo. Iskreno, mislio sam da će neki igrači ostati, poput Kevića. Ali, morao sam se boriti s onim kadrom koji je ostao. Iz Katara sam prenio na Dubravu brzu i borbenu igru. U početku su mi se mnogi smijali jer nisu vjerovali da možemo tako igrati. A sada se samo mogu gorko smijati. Šteta što nam se pri kraju sezone Medić vratio u PPD Zagreb i što se još nekolicina igrača ozlijedila. Uvjeren sam da bi dojam bio i puno ljepši da smo ostali kakvi smo bili na početku sezone – istaknuo je Šola.

Razočaran je uvjetima kakve je zatekao u hrvatskom sportu.

– Neću pogriješiti ako kažem da su klubovi imali bolje uvjete 1991. nego danas. Nema više sponzora kojima se nekad donacija sportskim klubovima odbijala od poreza. Država je zatvorila ta vrata, a nije ostavila barem nekakav prozor da se novac može ulagati u sport – rekao je Šola.

Razmišljate li već polako o sljedećoj sezoni?

– Za sada sigurno ostajem u klubu. Nadam se da neće otići opet sedam, osam igrača. Bilo bi lijepo ponoviti ovu sezonu, pa čak možda napraviti i korak više!

Morat ćete potražiti novog pomoćnog trenera s obzirom na to da je Davor Dominiković u završnici sezone iznenada otišao.

– Znao sam da ćete postaviti to pitanje. Ali, ne bih puno na tu temu. Davor ima svoje razloge zašto je otišao, nismo imali nikakav sukob i to je to. Suradnja je bila dobra, ali dalje nastavljamo svaki svojim putem – objasnio je Šola.

U klubu ste glavni trener, no pomno pratite i treninge vratara. Kakvi su vratari Dubrave?

– Imamo sjajnog Domagoja Grahovca koji je prvi vratar kluba već nekoliko sezona. Zadovoljan sam kako je branio u dosadašnjem dijelu sezone. Uostalom, da nije dobar, ne bi s kadetskom reprezentacijom osvojio srebro na SP-u u Mađarskoj 2013. – rekao je Šola.

Kad smo već spomenuli taj kadetski SP, tada su u reprezentaciji Hrvatske igrala čak tri igrača iz Dubrave – Grahovac, Vida i Butorac. To je bila zaista dobra generacija – Mihić, Mamić, Bećiri, Jotić, Božić-Pavletić.

Vlado Šola bio je u dva navrata trener vratara u seniorskoj reprezentaciji Hrvatske. Prvi put na SP-u u Švedskoj 2011. kada je izbornik bio Goluža, a potom na EP-u u Hrvatskoj ove godine kada je izbornik bio Červar.

– Negdje sam pročitao da nemam pojma o treniranju vratara jer na oba ta natjecanja nismo došli ni do polufinala. Neka tako misle. Zanimljivo je kako sam nakon EP-a sam dao otkaz na mjesto trenera vrata, ali nitko to nije tako objavio pa je ispalo da sam smijenjen s ostalim pomoćnim trenerima, Hrvojem Horvatom i Zlatkom Saračevićem. Od tog stožera ostao je samo Červar.

A imate li ambicija da jednom ponovo budete trener u reprezentaciji Hrvatske, ali ovoga puta ne samo vratara?

– Ambicije uvijek postoje, zašto ne – zaključio je Šola u razgovoru za MAX.

Ključne riječi

Komentara 1

MU
mulag
08:22 16.05.2018.

skupite svaki po pet kuna pa ulozite, pa necu valjda ja skupljat jer ne igram rukomet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije