Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki povratak

Klubovi s Otoka nisu bili tako uspješni od sezone 08./09.

Manchester United - Liverpool
Foto: Reuters/PIXSELL
27.03.2019.
u 19:13

Premier liga nije zabilježila ovakav uspjeh od 2008./2009. Iako se u međuvremenu nije doslovno sramotila, podbacila je u odnosu na vrijednost i razvikanost momčadi.

Dva mančesterska kluba, Liverpool i Tottenham, te još Chelsea i Arsenal: ta su četiri kluba među preostalih osam u Ligi prvaka, a posljednja dva su i u četvrtfinalu Europske lige.

Europska sezona gleda prema travnju, a svih šest anglo-velikana i dalje je u trci za dva najprestižnija klupska trofeja na kontinentu. Manchester City favorit je kladioničara za svoj prvi naslov europrvaka.

>> Pogledajte vrijednost hrvatskih reprezentativaca

Pokazali su raskošnu snagu protiv Šahtara (6:0) i Schalkea (7:0), a u Josepu Guardioli imaju dvostrukog osvajača najprestižnijeg pokala. Liverpool je jači nego prošle sezone utoliko što je učvrstio obranu i zamijenio Lorisa Kariusa vrhunskim Alissonom.

Pobjedom nad Bayernom 3:1 u Münchenu samopouzdanje im se vinulo do neba. Manchester United je preporođen otkako je momčad u rukama starog idola Old Trafforda, Olea Gunnara Solskjaera, a u Parizu je postao prva momčad koja je u gostima nadoknadila domaći zaostatak od 0:2 u ovom natjecanju.

Tottenham polako napreduje u Europi, od grupne faze 2016./2017. preko osmine finala prošle sezone do sadašnjeg četvrtfinala. Pokazali su zrelost svladavši Borussiju Dortmund s 3:0 i 1:0.

Tottenham polako napreduje

Premier liga nije zabilježila ovakav uspjeh od 2008./2009. Iako se u međuvremenu nije doslovno sramotila, podbacila je u odnosu na vrijednost i razvikanost momčadi. Bilo je proljeće 2008. kad su četiri kluba Premier Leaguea stigla do ove faze natjecanja.

Manchester United - Liverpool
1/4

Tri su se probila u polufinale, a dva u moskovsko finale iz kojeg je Manchester United proizišao kao pobjednik nad Chelseajem jedanaestercima. Godinu kasnije nazirala se repriza jer se cijeli engleski kontingent opet uvrstio među osam najboljih, a samo jedan manje među završna četiri.

No brojnost taj put nije oplođena trofejem. Samo je Manchester United prevalio cijeli put do rimskog finala, na kojem ga je s 2:0 nokautirala Barcelona. Umjesto engleske, počela je španjolska dominacija jer je u idućih deset finala, počevši od spomenutog na Olimpicu, četiri trofeja pripalo Realu, tri Barceloni, a samo po jedan Interu, Chelseaju i Bayernu.

I Europska liga imala je nepogrešiv španjolski okus s po tri pobjede Atletica i Seville, dok su za Engleze poentirali jedino Chelsea i Manchester United.

Nakon toga krenuo je niz u kojem su Englezi imali nekoliko posrtaja, koje je pratila nesreća ili poneki sudački previd.

S druge strane, dnevnik Guardian podsjetio je da je znameniti Louis van Gaal, dok je bio trener Manchester Uniteda, vidio europske podbačaje njegovog i suparničkih klubova kao posljedicu nesmiljenog nadmetanja u Premier Leagueu. Prvenstvo s najviše vrhunskih igrača (uz španjolsku La Ligu) i s iznimno visokim kompetitivnim duhom prejako iscrpljuje momčadi da bi bile u stanju nositi se s kontinentalnom kremom.

>> Pogledajte sve o herojima koji su Dinamu osigurali europsko proljeće nakon 49 godina

Bayern do ove sezone godinama nema suparnika u Bundesligi. Juventus ni danas nema suparnika.

PSG je samo jednom pokleknuo, pred Monacom. Barcelona i Real imaju jedno drugo, Atletico i donekle Sevillu. Mnoge im utakmice služe za opuštanje. Od prošle sezone čini se da napori u Premier Leagueu postaju nešto blaži za vodeće momčadi.

Guardian navodi da su prošle sezone zabilježene 63 utakmice u kojima jedan takmac ima 70 ili više posto posjeda, a udio takvih utakmica raste. Iako englesko prvenstvo i dalje ima najveću kvalitativnu izjednačenost na vrhu, sa šest priznatih sportskih i financijskih divova, razlika između sudionika eurokupova i pratnje dovoljno se povećala da rezultat uglavnom ne dolazi u pitanje čak i ako favorit ne da sve od sebe.

”Šestorka” jaka i financijski

A trend će se očito nastaviti jer basnoslovni prihodi od Uefe, TV prava i prodaje licenciranih proizvoda dopuštaju krupnim članovima Premier Leaguea da u svakom prijelaznom roku usavršavaju “rostere” jačajući svoj položaj u europskoj eliti i odmičući od manje privilegiranih engleskih klubova. Po redovnom istraživanju Deloittea, šest se engleskih giganata nalazi među prvih deset po prihodima u sezoni 2017./2018.

Dok prva dva mjesta drže Real Madrid sa 750,9 milijuna i Barcelona sa 690,4 milijuna, United je treći sa 666 milijuna, City peti sa 568,4 milijuna, da bi se od sedmog do desetog mjesta natiskali Liverpool, Chelsea, Arsenal i Tottenham.

Svaki s više od 420 milijuna (svi iznosi su u eurima). Top deset popunjavaju Bayern i Paris SG, a najuspješniji talijanski klub je Juventus na jedanaestom mjestu.

Izgledno je, dakle, da su Man. City, Man. United, Liverpool, Tottenham, Chelsea i Arsenal dosegnuli čarobnu točku na kojoj im domaća konkurencija nije ni prejaka ni preslaba, a njihova ekonomska moć je tolika da dopušta održivi rast igračkog i stručnog sektora. Jedina prepreka do višegodišnje dominacije u Ligi prvaka mogao bi im biti – još veći rast Reala i Barcelone. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar lisabon
lisabon
20:14 27.03.2019.

OK

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije