Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raketi konačno krenulo

Kicker o Rakitiću: Kad se umjetnik uči boriti!

Ivan Rakitić
Reuters
17.03.2010.
u 11:53

- Nadam se da pratite moj razvoj - rekao je hrvatski vezni nogometaš Schalkea Ivan Rakitić (22) Kickerovu reporteru Janu Lustigu.

Njemački je sportski časopis, koji izlazi dvaput tjedno, u svom tiskanom izdanju Rakitiću posvetio veliku temu na dvije stranice pod naslovom "Umjetnik se uči boriti".

- Da, moglo bi se to i tako reći – potvrdio je hrvatski reprezentativac.

Novinar Kickera opisuje prigodu nakon derbi-utakmice Schalkea i dortmundske Borussije, koju je Rakitić odlučio krasnim pogotkom (umjetničkim, kako se kaže u tekstu) za konačnih 2:1.

- Napokon si shvatio – rekao je Ivanu 26-godišnji brat Dejan, koji igra u jednome nižerazrednom klubu iz Basela, a čije mišljenje hrvatski reprezentativac osobito cijeni.

Naravno, Dejan nije mislio na postignuti gol, već na scenu iz prvog poluvremena, kada je Rakitić sprintao prema natrag u vlastitoj polovici terena, te odličnim duelom vratio loptu u posjed svoje momčadi.

- Jesenski dio prvenstva nisam odradio baš naročito – realno je priznao Rakitić dodavši:

- Tijekom zimske stanke pitao sam se i dugotrajno promišljao o tome što je razlog.

Na priču se tu nadovezuje Schalkeov trener Felix Magath:

- Ivan je mislio i donio, što je bitnije, dobre zaključke.

Ni u jednom trenutku, kaže Rakitić, nije razmišljao o odlasku iz Gelsenkirchena, kamo je u ljeto 2007. godine stigao iz Basela kao velika napadačka nada dobivši kao 19-godišnjak dres s brojem deset.

- Vidio sam svoju budućnost u Schalkeu. Želio sam dati gas i napokon se dokazati. Bilo je to vrlo teško, mučno razoblje. Ipak, kroz njega sam morao proći. Postavio sam si jasne zahtjeve, odlučio da moram steći samopouzdanje.

Veliku je odluku u tom trenutku donio i Magath, trener od kojeg Rakitić, s obzirom na silaznu putanju u karijeri, nije mogao dobiti boljega. Postavio je lanjski prvak s Wolfsburgom Hrvata na poziciju koju dotad nije igrao, povučenoga veznog igrača.

U posljednje vrijeme Rakitić igra ili jednoga od dvojice zadnjih veznih igrača, ili središnju rolu među trima veznjacima iza kojih je još jedan veznjak-osigurač. Svakako je opet puno dalje od vrata no što je bio prije budući da je i u Baselu, i u Schalkeu, i u hrvatskoj reprezentaciji, sve do ulaska Felixa Magatha u njegov život, igrao na poziciji ofenzivnoga veznog ili lijevog veznog igrača.

- Rakitiću odgovara povučenija uloga. Trkački je vrlo moćan, sposoban je odigravati kvalitetna dodavanja iz te pozicije, te također biti opasan po vrata suparnika s obzirom na kvalitetan udarac koji ima. Također ga nova pozicija prisiljava da se upušta u duele sa suparničkim igračima. To je najbitnija promjena kod njega. Traži duele i želi ih dobivati. Ivan više ne bježi od kontakta.

Od zapanjujuće nestandardnosti za igrača njegovih godina, s obzirom na to da je u dvije pune godine skupio tek nekoliko nastupa od prve do posljednje minute, Rakitić je došao do superučinka: odigrao je svih 810 minuta u devet proljetnih bundesligaških kola.

- Naravno da mi više odgovara kad igram standardno. Najbitnije od svega ipak je što se napokon osjećam korisno: činjenica je da svojim učinkom pomažem momčadi.

Reporter Kickera na kraju zaključuje da je Rakitić ono najvažnije zapravo rekao u svojoj posljednjoj rečenici:

- Znam da ovo nije kraj mog puta. Preda mnom je još ogroman prostor za usavršavanje.

Komentara 4

GA
gafe
12:21 17.03.2010.

Vidi se sto je zepacko srce !!!

LU
luena
12:19 17.03.2010.

Bravo Ivane,nastavi tako i dalje...Pun samopuzdanja i znanja mozes daleko stici.

LU
luena
13:00 17.03.2010.

gafe... Ej,nisi se nikad upitao zasto se Ivan odlucio za Hrvatsku ,a ne za BIH i Svicu.....Okani se nacionalnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije