Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vjeruje u iskorak

Kek: Uhićenje Mamića? Mene zanimaju samo stvari u mom dvorištu

Matjaž Kek
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
09.07.2015.
u 13:30

Naših 25 bodova viška ispred Hajduka realan je odnos, smatra slovenski trener

Sudeći po pripremnim rezultatima, nogometaši Rijeke i više su nego spremni uoči početka nove sezone. U četiri utakmice momčad Matjaža Keka suvereno je potvrdila ulogu favorita u susretima s objektivno slabijim suparnicima (Krka 4:0, Rudar Velenje 5:0, Triglav 8:0, Sarajevo 3:1), međutim slovenski trener ne plovi među oblacima...

– Polako, to su pripreme i sve to može još kako zavarati. Lijepo je, istina, pobjeđivati i u ozračju pobjeda ispravljati pogreške, ali ne pada mi na pamet služiti se stereotipima tipa "ovo su bile najbolje pripreme dosad i bla, bla, bla". Uostalom, protiv Sarajeva nije bilo dobro u prvom poluvremenu, bio sam vrlo nezadovoljan i tek su u nastavku igrači odradili ono što se tražilo – rekao nam je Kek.

Trojica novih igrača

Došla su vam trojica novih igrača, Bezjak, Ristovski i Roshi, vratili su se ozlijeđeni Moises, Maleš, Knežević te vratar Sluga – je li Rijeka jača nego lani?

– To će rezultati pokazati. Iako su pripreme bile specifične, jer su bile kratke, odradili smo sve zacrtano. Zadovoljan sam igračima koje imam, nekima će trebati malo više vremena da dohvate formu, ali to su normalne stvari. I u nogometu nema "gatanja" – nekad, znate, možete sve u pripremama napraviti savršeno pa onda, kad počnu prave utakmice, ne ispadne dobro! Dakle, pričekajmo malo pa ćemo onda ocijeniti kakva je ova Rijeka.

Hoće li biti još dolazaka ili odlazaka?

– Želim najprije istaknuti kako sam ponosan što Rijeka ima igrače koji su traženi na tržištu, a istodobno i igrači žele doći u Rijeku. Ne mogu vam sad konkretno odgovoriti, ne volim špekulirati, vidjet ćemo što će biti do kraja kolovoza.

Jeste li lani napravili pozitivan pomak u odnosu na sezonu prije?

– Zadovoljan sam lanjskim rezultatima. U Europi je bilo dobro, a u Hrvatskoj smo učvrstili drugu poziciju. Naime, koliko je god pomalo nerealan bio naš zaostatak za Dinamom od 13 bodova, toliko sam uvjeren da je realna naša prednost ispred Hajduka od 25 bodova! I to najbolje pokazuje kako stvari u hrvatskom nogometu funkcioniraju zadnje dvije godine. Pali smo na proljeće, ali to je bilo očekivano, ostali smo bez Kramarića, Jajala i Moisesa pa nam je trebalo vremena za konsolidaciju. A naš je najveći iskorak gradnja nove infrastrukture...

Hoće li novi stadion na Rujevici biti spreman do 18. srpnja, kad ste u 2. kolu domaćini Slavenu Belupu?

– Ljudi se silno trude, neumorno rade i svi se nadamo da će taj divni sportski objekt biti gotov na vrijeme. A ne bude li gotovo do 2. kola, onda će sigurno biti zgotovljeno do 1. kolovoza i okršaja s Lokomotivom u 4. kolu. Ne bude li Rujevica gotova do 18. srpnja, Slaven ćemo ugostiti na našoj tvrđavi, Kantridi.

Kako komentirate posljednje nemile događaje u hrvatskom nogometu i uhićenja braće Mamić i Damira Vrbanovića?

– Neću to komentirati...

A je li Rijeka spremna za iskorak, za žestoku borbu s Dinamom za naslov prvaka? Dinamo je sad uzdrman...

Zanima me samo teren...

– Ne odustajete, ha-ha... Trener sam Rijeke, ne volim špekulirati ni o čemu, zanima me samo ono što se događa na terenu. A je li Dinamo uzdrman ili ne, to ćemo tek vidjeti, pokazat će to rezultati. I o tome, ponavljam, više ne želim govoriti. Imam i previše posla u Rijeci da bih gledao u tuđe dvorište. Mi moramo misliti svojom glavom, gledati oko sebe svojim očima, moramo učiniti sve što možemo da bismo bili konkurentni u Prvoj HNL. Gledajte, Rujevica je naš veliki dobitak, ali tu može nastati veliki problem ako netko pomisli da će sad ići sve samo od sebe samo zato što imamo dva-tri sjajna nova terena za trening! Nama Rujevica mora biti samo poticaj za još kvalitetniji i žešći rad, jedino je to ispravan put prema stvaranju konstantno jake i respektabilne Rijeke.

Hoće li vam prioritet biti Prva HNL ili plasman u Europsku ligu?

– Uvijek mi je prioritet svaka sljedeća utakmica. Dakle, sad mi je najvažniji okršaj s Interom u petak, samo o Zaprešićanima razmišljam. Imamo svoje želje i ciljeve, ali sad nam je Inter najvažniji.

A koga biste željeli u 2. pretkolu kvalifikacija za Europsku ligu – makedonsku Škendiju ili škotski Aberdeen? U prvoj je utakmici bilo 0:0, slijedi uzvrat u Aberdeenu...

– Bilo bi nekorektno i prema Škendiji i prema Aberdeenu da ja sad nešto konkretno kažem. Sve pratimo, ali o europskim ćemo suparnicima, kažem, razgovarati tek nakon Intera.

Pa kakvu onda Rijeku možemo očekivati u petak u Zaprešiću?

– Želio bih atraktivnu, rastrčanu, agresivnu i koncentriranu, dakle kvalitetnu Rijeku! Za to smo se, uostalom, i pripremali. Naravno da neće uvijek sve biti idealno, ali kad daš sve od sebe, kad si pošten prema lopti, onda ti se nekad vrati i kad igraš lošije pa te "poljubi rezultat". Uglavnom, trebao bi se u Zaprešiću igrati dobar nogomet, Inter je mlad i ambiciozan, željan dokazivanja – najavljuje riječki "kapetan duge plovidbe" Matjaž Kek.

>>Zdravko Mamić: Od prodavača stiropornih sjedalica do faraona hrvatskog nogometa!

>>Rijeka predstavila nove dresove, pogledajte kako izgledaju

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije