Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠAH

Kasparov vodi s 3-1 u pobjedama protiv Karpova

Gari Kasparov
AFP
24.09.2009.
u 13:20

U revijalnom meču dvojice bivših ruskih šahovskih velemajstora i svjetskih prvaka u Valenciji, 46-godišnji Gari Kasparov poveo je protiv 12 godina starijeg Anatolija Karpova s 3-1 u pobjedama.

Kasparov i Karpov igraju ovaj ekshibicijski meč u sklopu obilježavanja 25. obljetnice njihove borbe za naslov svjetskog prvaka u Moskvi, koja je bila prekinuta nakon 48 partija i gotovo pet mjeseci zbog iscrpljenosti obojice šahovskih genijalaca. Novi dvoboj 1985. godine dobio je Kasparov te je s 22 godine postao najmlađi svjetski šahovski prvak.

Kasparov i Karpov sastali su se u razdoblju između 1984. i 1990. godine pet puta u borbi za naslov prvaka svijeta. Njihove partije najčešće su završavale remijima, čak 104 puta. Kasparov je dobio 21 meč, a Karpov 19.

No, u revijalnom susretu u Valenciji, prva dva dana igralo se uz vremensko ograničenje od 25 minuta, plus pet sekundi nakon svakog poteza. Prvog je dana Kasparov dobio obje partije, dok je u srijedu Karpov dobio prvi meč s bijelim figurama, a onda je Kasparov uzvratio pobjedom u meču u kojem je on imao prvi potez, budući da je Karpovu iscurilo vrijeme.

U četvrtak će susret biti okončan s osam brzopoteznih partija u kojima će obojica imati na raspolaganju pet minuta i još dvije sekunde nakon svakog poteza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije