Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSTOPRIMSTVO

Hrvati dočekani kao najveće zvijezde u Japanu, a razlog je stvarno poseban

Foto: Screenshot
1/3
24.08.2019.
u 15:45

Pod istim krovom održana je i čuvena borba po hibridnim pravilima između najslavnijeg boksača svih vremena Muhammada Alija i japanskog hrvača Antonija Inokija (1976.)

Najbolji hrvatski džudaši osjetili su japansko gostoprimstvo u njegovu punom sjaju i sve ono što će dočekati hrvatske sportaše koji će svoje završne pripreme za nastup na Olimpijskim igrama imati u japanskom gradu Tokamachiju, smještenom 200-tinjak kilometara sjeverno od Tokija.

Zajedno sa svojim izbornicima Deanom Ilićem i Vladimirom Preradovićem te trenerom Tomislavom Marjanovićem, petero hrvatskih džudaša doputovalo je u mjesto koje se ponudilo da bude olimpijski domaćin Hrvatima. A ono što je dočekalo Barbaru Matić (70 kg), Karlu Prodan (78 kg), Ivanu Šutalo (preko 78 kg), Dominika Družetu (81 kg) i Zlatka Kumrića (100 kg), u danima pred nastup na Svjetskom prvenstvu, ostavilo ih je bez teksta.

Po samom dolasku u Tokamachi dočekali su ih klinci iz lokalnog vrtića koji su mahali hrvatskim zastavicama i od tog trenutka pa sve do odlaska za Tokio, gdje u nedjelju počinje Svjetsko džudaško prvenstvo, bilo je tretman kao da su najveće sportske zvijezde.

- Ovdje se prema nama odnose kao da smo nogometaši Real Madrida. U Tokamachiju svi znaju za Hrvatsku i to traje od 2002. kada je ovo mjesto bio kamp hrvatske nogometne reprezentacije za vrijeme Svjetskog prvenstva. Smještaj, dvorana, sparing-partneri... sve je savršeno i nadam se da ćemo ovamo opet doći - kazao je jedan od trenera reprezentacije Tomislav Marjanović na kojeg se, s jednako snažnim dojmovima, nadovezao ženski izbornik Vladimir Preradović:

Foto: Privatni album

- Ljudi su nas izuzetno dočekali. Odnose se prema nama fantastično, a ono što nemamo dobijemo "u roku odmah".

A u tome im pomaže i Sven Bjelan, Zagrepčanin koji živi u Tokamachiju i djeluje kao koordinator tog grada za razmjenu s Hrvatskom a i član je Organizacijskog odbora za hrvatski kamp u Tokamachiju.

Foto: Privatni album

- Japanci u Tokamachiju misle sve najbolje o Hrvatskoj te im je neizmjerno drago kada Hrvati dođu u njihov grad pa je hrvatske džudaše dočekao i gradonačelnik poželjevši im dobre rezultate. Pored sportskih, organiziramo i druge događaje koji nisu sportski već su to i prezentacije, kulinarske radionice, gledanje hrvatskih filmova i slično.

Koliko god su oduševljeni s prijemom u Tokamachiju, nitko od naših sportaša nije ni približno toliko sretan sa svojim ždrijebom, no to je Svjetsko prvenstvo pa je neku veliku sreću kod izvlačenja imena protivnika teško i očekivati. Više od ždrijeba, Barbaru Matić muči ozljeda ramena pa ona trenira s ograničenim intenzitetom.

Foto: Privatni album

Natjecanja će se odvijati u japanskom borilačkom hramu Nippon Budokan, u dvorani izgrađenoj za džudaška olimpijska natjecanja u Tokiju 1964. godine, u kojoj se inače održavaju natjecanja i u drugim borilačkim sportovima kao što su karate, aikido, kendo. Pod istim krovom održana je i čuvena borba po hibridnim pravilima između najslavnijeg boksača svih vremena Muhammada Alija i japanskog hrvača Antonija Inokija (1976.)

Dvorana je to u kojoj su nastupali i brojni svjetski glazbeni velikani (Bob Dylan Led Zeppelin, Queen, Eric Clapton, Frank Sinatra, Diana Ross, ABBA, Iron Maiden, Prince, Bryan Adams...), a prvi rok sastav koji je nastupio u Nippon Budokanu bili su Beatlesi (1966.).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije