Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport HNL

Kako završiti Prvu HNL? Ovo su mogući scenariji

Ne gubi se nada da bi prvenstvo ipak moglo biti dovršeno do 30. lipnja, datuma koji je odredila Uefa.
26. ožujka 2020. u 17:39 2 komentara 775 prikaza
Hajduk - Dinamo
Foto: Milan Šabić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Dok lopta na našim travnjacima miruje, vodstvo Hrvatske nogometne lige razrađuje razne scenarije za završetak natjecanja.

Giorgio Gori Biološka bomba Tako je stigao i u Hrvatsku: Te večeri smo virusom zarazili 40 tisuća ljudi!

Jedna od opcija je i djelomična, privremena promjena sustava natjecanja, za što bi se, kaže nam povjerenik Prve HNL Josip Brezni, trebao hitno stvoriti i zakonski okvir, budući da svaka promjena sustava natjecanja zahtijeva izglasavanje godinu dana unaprijed.

>> VIDEO Podrška hrvatskih sportaša

Tako je zaživjela ideja da se u posljednjih deset kola liga podijeli na ligu za prvaka i ligu za ostanak, uz igranje jednokružno, čime bi se, kako kaže Brezni, mogla spasiti četiri termina.

Toplak: Ma neće se igrati

No, to je zasad sve hipoteza, jer još se ne gubi nada da bi prvenstvo ipak moglo biti dovršeno do 30. lipnja, datuma koji je odredila Uefa.

– Možda će se i taj rok pomaknuti, kao što je pomaknut termin finala Lige prvaka – kaže nam Brezni i nastavlja:

– Kada bi se, hipotetski, stekli uvjeti da se prvenstvo nastavi 9. svibnja, mi bismo u postojećem sustavu natjecanja stigli u zadanim rokovima završiti sezonu. Pa čak i kada bi natjecanje počelo i 20. svibnja. Naravno, preduvjet je da Stožer civilne zaštite prethodno dopusti da se treninzi u klubovima počnu normalno odvijati, te bi od tog trenutka klubovi dobili tri tjedna za pripreme.

Arijan Ademi SRAMOTNO I NEODGOVORNO Dinamovci milijunaši bez morala! Kapetan zarađuje pet mil. kn i ne pristaje na smanjenje plaće

Podsjetimo, u Prvoj HNL odigrano je 27 kola, a osim termina za preostalih 10 kola, nedostaju još i dva termina za polufinale (Rijeka - Osijek, Slaven - Lokomotiva) i finale Kupa.

Sljedeća sezona trebala bi početi 25. srpnja, a prijelazni rok 15. lipnja. Sve to, naravno, bit će pomaknuto u skladu s Uefinim i Fifinim odlukama. Naime, na kalendar prvoligaškog natjecanja za sljedeću sezonu utjecat će to da se 2021. održava Euro.

U Dinamu su brzo nakon spoznaje da se prekida sezona zaustavili sve trenažne aktivnosti, i prve momčadi i nogometne škole.

Isprva su igrači otišli na odmor do 23. ožujka, ali je i taj datum ubrzo pomaknut, zasad je određen 10. travnja. No, jasno je da će i taj povratak na travnjak biti pomaknut.

Igrači i dalje rade individualno, po programima koje su dobili od kondicijskih trenera Martina Mayera i Karla Reinholza. Kad se budu znali barem nekakvi okvirni datumi, o tome će klub obavijestiti i igrače i javnost.

Nako Zrnčić Dim Završio na operaciji Hrvatski sportaš morao hitno u bolnicu: 'Danas jesi, sutra nisi'

 

Zasad je to očito daleko jer je u međuvremenu odlučeno i da se smanje plaće svima u klubu koji zarađuju više od 7500 kuna, sve iznad tog iznosa smanjuje se za trećinu, pa tako i plaće igrača.

Zanimljivo, do zaključenja jučerašnjeg broja igrači i stožer prve momčadi na taj prijedlog nisu pristali, za razliku od B momčadi te klupskih zaposlenika.

I u drugim su klubovima zapravo na čekanju.

Črnko: Zasad smo likvidni

– Plan je da – nema plana. Igrači su radili individualno 10 dana, sad smo im dali tjedan dana slobodno, pa ćemo vidjeti od ponedjeljka kako ćemo dalje, vjerojatno će opet dobiti individualne programe. Ne znamo ni kad će se igrati, kad će se početi trenirati, ovo je prvi put da nemamo utjecaj ni na što, da možemo samo čekati – kazao nam je trener Varaždina Samir Toplak i zaključio:

– Nisam optimist, mislim da se ovo prvenstvo neće više igrati. Bolje da propadne ova sezona i da se pripremimo za sljedeću, da ne zabrljamo i ovu i sljedeću.

Branko Cikatić UPAO U DEPRESIJU Udovica Branka Cikatića: Jako sam ranjena, svi su se oglušili kad si tražio pomoć da preživimo

Od predsjednika Gorice Nenada Črnka saznajemo da su gotovo svi igrači velikogoričkoga kluba u Hrvatskoj.

– Koliko znam, iz Velike Gorice otišli su samo Mudrinski u Beograd, Justin Mathieu u Nizozemsku te Cherif u Senegal gdje mu je obitelj. Naši igrači ovdje su uglavnom sa suprugama i djevojkama i nije bilo potrebe da napuštaju Hrvatsku. Ovdje su i naš trener Dambrauskas i sportski direktor Nikoličius – kaže Črnko.

Otkriva i da HNK Gorica, kojoj je proračun 20 milijuna kuna, trenutačno još nije počela pregovarati s igračima o eventualnom smanjenju primanja.

– Gorica je likvidan klub i posluje racionalno. Upravo ovih dana isplaćujemo plaće za veljaču, a isto ćemo učiniti i sljedeći mjesec, uzimajući u obzir i razdoblje u kojem se nije treniralo i igralo, a koje je počelo 15. ožujka. To će smanjiti primanja naših igrača do 30 posto – dodao je Črnko, koji će sa suradnicima tek nakon Uskrsa, ostane li postojeće stanje, razmatrati drastičnije mjere vezane za primanja igrača Gorice.

Pomoć pogođenima potresom u Zagrebu te zaraženima koronavirusom

"Zajedno za Zagreb"

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

"Hrvatska protiv koronavirusa"

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

KAKVO NAS VRIJEME OČEKUJE
Stiže vrhunac toplinskog vala. Stručnjaci objasnili uzrok ekstremnih vrućina: 'Tek je počelo'
Zdravstveno osiguranje
Dopunsko, dodatno ili oboje? Ovo su razlike u dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima koje morate znati
  • Avatar EUJ-
    EUJ-:

    Kako završiti Prvu HNL? Treba za prvaka proglasiti dalmatinski biser HNK Hajduk a za super pobjednika HNK Koronavirus.