Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dnevnik navijača

Kako je Pele učinio Hrvate poznatima

Foto: Bruno Blumenschein
1/7
16.06.2014.
u 23:44

Posjetili smo i Guaruju, grad na otoku pokraj Santosa, gdje je smještena reprezentacija BiH

Uvijek je simpatično čuti strance kako izgovaraju naša prezimena i riječi. Simpatično je i kada shvate da u Sao Paulu živi pet puta više ljudi nego u Hrvatskoj. Međutim, nije simpatično kada shvatiš da im se uopće nismo predstavili i poboljšali sliku.

Počinje utakmica Argentina – BiH kada brazilski profesor, inače nasmijan i simpatičan čovjek, ispali «Ima li u BiH nogometnog prvenstva»? Prvo sam se uhvatio smijati, iako nisam shvatio šalu, a zatim ga je odao ozbiljan pogled i iščekivanje odgovora. Tada sam shvatio koliko su BiH i Hrvatska napravile loš posao u promociji zahvaljujući Svjetskom prvenstvu. Kada je pitao «Je li Split u Hrvatskoj ili Crnoj Gori?», jer je bio u Jugoslaviji tijekom 1970-tih, znao sam da nismo napravili ništa.

Posjetili smo i Guaruju, grad na otoku pokraj Santosa, gdje je smještena reprezentacija BiH. Ćevape nismo našli, ali jako puno lokalaca zna za BiH i naučili su pozdrave i dobre želje koje mogu pročitati na brojnim plakatima po gradu. Zato smo našli odličnu ribu, s pogledom na plaže i prema Africi. Razmišljali smo o kopiranju naših nogometa i laganom naturističkom kupanju, ali smo se svladali na vrijeme.

Ribu vole pohati, a uz sve stavljaju jako puno limete. To je ujedno bio i jedini restoran kojeg smo vidjeli da nema TV. Tako da nismo mogli vidjeti plač Cristiana Ronalda tijekom poraza od Njemačke.

U Santosu smo naletjeli na muzej posvećen Peleu. Otvoren dan prije. Na dobro nam poznat način – «Danas moramo otvoriti bez obzira na stanje u kojem je muzej». Možete trčati uz Pelea i vidjeti tko je brži, driblati kao Pele, pucati kao «Kralj» kako ga zovu u Brazilu.

Uočila nas je novinarka TV Globa (valjda ne ličimo na lokalce ), pa upitala par pitanja o dojmu i Peleu. Na prvu je bilo vidljivo da želi veličanje, pa smo napravili Pelea većeg od bilo koga u Hrvatskoj. Samo što nema kuću i spomenik na Braču. Oduševljenju Brazilke nije bilo kraja. Kada je iz naših usta izašlo da je Pele napravio najviše za nogomet od svih pojedinaca u povijesti, samo što nije zatražila da ovjerimo izjavu kod javnog bilježnika.

Svi se s poštovanjem odnose prema Hrvatskoj, govore da imamo jaku momčad, da smo trebali osvojiti barem bod, znaju i za japanskog suca. Međutim, to nam ništa ne znači. Treba pobijediti Kamerun i Meksiko da bi te tvrdnje dobile na težini. Mislimo da bi mogli, samo da odigramo kao protiv Brazila. Tu, inače, nitko ne sumnja da ćemo mi proći kao drugi u skupini. Živi bili pa vidjeli, rekli bi iskusniji, a do tada puno pozdrava iz zimskog Brazila u kojem je 26C.

>> Brazilci fanatično mijenjaju sličice nogometaša i navijaju za BiH

Komentara 1

DU
Deleted user
07:56 17.06.2014.

Znači reći sve najbolje da se ne uvrijedi domaćina? :) Zato mi je smiješno kada na TV-u pokazuju snimke kada ispituju turiste što misle o lokaciji na kojoj su :). Sve što kažu se može objesiti mačku i rep jer jer to ionako govore jer misle da to ovi žele čuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije