Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA S DIJABETESOM

Kada voze, šećer mjere za upravljačem

Tour of Croatia
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
20.04.2016.
u 08:00

'Osjećam se kao da oduvijek živim s dijabetesom, bio sam premlad, i ne sjećam se života prije dijagnoze.'

Kada je saznao da boluje od dijabetesa, Charles Planet iz Francuske imao je samo deset godina. Tako malen nije ni znao što se događa, obitelj je strahovala, a činilo se da će morati odustati od biciklizma koji je trenirao već dvije godine. Charles nije digao ruke, postao je profesionalni biciklist, a jučer se iz Osijeka otisnuo put Varaždina, na prvu etapu Tour of Croatia, utrke duže od 1000 kilometara.

Dok vozi, nosi uređaj koji očitava razinu glukoze u krvi svakih nekoliko minuta. Drži ga u džepu ili na upravljaču bicikla.

– Osjećam se kao da oduvijek živim s dijabetesom, bio sam premlad, i ne sjećam se života prije dijagnoze – započinje taj 22-godišnjak.

Charles je tri godine član tima Novo Nordisk, globalne sportske ekipe sastavljene isključivo od biciklista, triatlonaca i trkača s dijabetesom. Ekipu predvodi prvi profesionalni tim biciklista dijabetičara na svijetu. Misija im je nadahnuti, educirati i osnažiti oboljele, pokazujući što sve mogu činiti iako žive s ozbiljnom bolesti.

Osmorica voze Tour of Croatia. Adrenalin na startu utrke može povisiti razinu šećera u krvi. Biciklisti poznaju svoje tijelo pa to mogu predvidjeti i nadoknaditi hranom ili inzulinom.

– Biciklisti s dijabetesom žive i voze kao i svaki drugi profesionalni vozači, ali mi moramo uskladiti treninge s dijabetesom jer ako ne uzimamo pravilno terapiju i hranu, imat ćemo loše rezultate u biciklizmu. Radimo tako dva posla, a ostali vozači samo jedan – kaže Kevin De Mesmaeker, 24-godišnji Belgijac. Vozi bicikl od šesnaeste, a s 20 godina mu je otkriven dijabetes. Pridružio se tada i timu Novo Nordisk.

Najveći mu je uspjeh treće mjesto na Tour the California 2014. Nakon utrke, opisuju nam, odlaze u autobus izmjeriti šećer.

– Ako nije stabilan, uzmemo lijekove ili hranu – opisuju naši sugovornici.

Cijeli je tim zacrtao cilj da 2021. vozi Tour the France, a na najveću svjetsku biciklističku utrku žele tako doći, simbolično, baš na stogodišnjicu otkrića inzulina.

– Želimo pokazati ljudima da mi to možemo, bez obzira na dijabetes – poručuju.

A žele to dokazati i građanima Hrvatske. Ukupno 168 biciklista u 21 timu zaputilo se jučer iz Osijeka na drugi Tour of Croatia, dug više od tisuću kilometara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije