Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Max! donosi priču iz Vukovara

Kad pucaju kacige: Američki nogomet u Hrvatskoj igraju liječnici, odvjetnici, arhitekti...

14.11.2015., Gradski stadion, Vukovar - Finalna utakmica Hrvatske lige americkog nogometa, Zagreb Patriots - Osijek Cannons.  Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/7
20.11.2015.
u 13:49

– Znam nešto pravila koja sam pokupio dok sam gledao NFL, ali ne znam sve. Ipak zanimljivo je. Žestoko se igra, a dojam još više pojačavaju ti dvoboji

Već prvi pogled na stadion HNK Vukovar 1991. govorio je da se na terenu ne igra uobičajena nogometna utakmica. Na terenu su uz crte za nogomet bile izvučene još neke uzdužne i poprečne crte. Uz to, i vratnice oba gola bile su obložene spužvom. A kada su na teren istrčali igrači s kacigama na glavama, bilo je jasno da će se ipak igrati nogomet. Ali američki nogomet.

Bila je to finalna utakmica ovogodišnjeg prvenstva Hrvatske u kojoj su se sastali Zagreb Patriots i Osijek Cannons. Na tribinama se okupilo i oko 150 znatiželjnika kako bi vidjeli uživo kakav je to sport koji su do sada mogli gledati samo na televiziji. Nakon dva sata utakmice jednoglasan je zaključak da se radi o dinamičnom i "pravom muškom" sportu u kojem sve frca od dvoboja. Mali problem gledateljima iz Vukovara bila je činjenica da ne poznaju sva pravila tog za njih još uvijek egzotičnog sporta.

Oprema samo iz inozemstva

– Znam nešto pravila koja sam pokupio dok sam gledao NFL, ali ne znam sve. Ipak zanimljivo je. Žestoko se igra, a dojam još više pojačavaju ti dvoboji. Doslovno se čuje pucanje opreme pri okršajima igrača – rekao nam je jedan od gledatelja utakmice u Vukovaru.

Stefan Ivković, obrambeno krilo Osijek Cannonsa, kaže da pravila nisu toliko komplicirana, ali i da sam sport nije zapravo toliko grub koliko izgleda.

– Točno se zna što se smije, što ne, a sve sankcioniraju suci propisanim kaznama. Bitno je dobro trenirati, a prije same utakmice dobro se zagrijati i istegnuti. Ozljede se događaju, ali one nisu ništa češće nego kod običnog nogometa – kaže Ivković dok nam pokazuje opremu koju igrači nose na sebi.

Svaki od njih ima kacigu za glavu, gumu za zube, štitnike za ramena i gornji dio tijela, podgaće sa suspenzorima, štitnike za butine, kopačke... Da bi se moglo izaći na teren i igrati, za opremu je potrebno izdvojiti oko 300 eura. Dodatni problem je što se ona ne prodaje u Hrvatskoj, nego se sve kupuje u inozemstvu. Dodaje i da taj sport igraju liječnici, arhitekti, ekonomisti, odvjetnici i mnogi drugi što samo pokazuje da se ne radi o grubom sportu.

– Zapravo je najbitnija mentalna snaga igrača. U američkom nogometu nema soliranja, niti kvalitetnog rezultata ako svaki od igrača ne odradi svoj dio posla. Svi ovise jedan o drugome, svatko onome pored sebe pomaže i to je velika draž ovoga sporta – ističe Ivković.

Američki nogomet u Hrvatskoj znatno je blaži nego onaj u NFL-u. Uz to su i pravila drukčija i prilagođena amaterskom sportu. Zbog manjka igrača, ide se dotle da se smanjuje i broj igrača u utakmicama pa se čak i skraćuje teren za igru.

Inače, sama utakmica dva najbolja kluba ove godine u Hrvatskoj pokazala je svu draž tog sporta. Bilo je napeto do samoga kraja utakmice. Dečki u terenu davali su sve od sebe jer su i jedni i drugi bili svjesni da pobjeda znači i naslov prvaka države. Kao i u mečevima NFL-a, oba trenera imala su napisane akcije na papirima koje su pozivali kod svakoga napada. Navijalo se iz svega glasa uz teren. Dojam žestine dodatno su pojačavali udarci kaciga o kacigu, štitnike. Isto tako čuli su se i udarci u tijelo. Bilo je tu i žestokih zaustavljanja suparničkih igrača poslije kojih su gledatelji mislili da netko od njih neće nastaviti igru. Međutim, to kao da igračima nije ništa predstavljalo i svi su se odmah vraćali u zadane formacije. Na kraju je Osijek Cannons, sasvim zasluženo, pobijedio rezultatom 13:7 i tako po prvi put u povijesti kluba postao prvak Hrvatske.

Ukupno deset klubova

– O posljedicama tih sudara trebate dan poslije razgovarati s igračima. Ali, svi se opet vraćaju na treninge i nastavljaju igrati jer jednostavno vole taj sport. Šteta što nema više sponzora i potpore lokalne zajednice jer bi američki nogomet sigurno naišao na veći interes kod gledatelja. Svi se njime bavimo iz hobija i uživamo u njemu – rekao nam je trener Osijek Cannonsa Goran Đurica koji je po uzoru na NFL spektakle nakon osvajanja titule zaliven kantom vode.

Trener Zagreb Patriotsa Damir Župan kaže da američki nogomet u Hrvatskoj stagnira, a da je osnovni razlog nedostatak sredstava.

– Šteta, jer američki nogomet jača karakter osobe. Čovjek uči na porazima, ali najbitnije je koliko ćemo puta ustati i koliko jači izaći iza toga. Nemamo terene za trening i igru, nemamo sredstava za rad... Teško je raditi u takvim uvjetima, ali se svi nadamo da će se nešto promijeniti. Svi dečki igraju iz hobija jer ovdje nema novca – kaže Župan koji je nekada igrao u njemačkoj prvoj ligi.

Da je u pravu, govori i to da Hrvatska nema reprezentaciju u američkom nogometu. Ove godine ligu s punim kontaktom igrala su samo četiri kluba, a postoji još šest klubova koji igraju bez kontakta.

>>Priča je objavljena u novom broju Maxa!, kojeg od subote 21. studenog možete kupiti na kioscima.

Foto: Max!

Komentara 2

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
18:26 20.11.2015.

Zagreb Patriots i Osijek Cannons, koja imena i iskompleksiranost maternjim jezikom.

IB
Ivan_boban
18:39 20.11.2015.

Da ti je opca kultura malo sira shvatio bi da nisi na mjestu s glavom i da si totalno nekompetentan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije