Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BARCELONA

Kad Messi i Neymar nisu skupa Barca efikasnija

Neymar
Foto: Reuters
Autor
Ante Buškulić
14.03.2014.
u 07:53

Kad su obojica bili u sastavu pobijedila je u 66,7 posto utakmica, a kad nisu - u 79,2 posto susreta

Mnogi će to pripisati baš trenerovu neznanju. A Tata Martino i sam je nakon sedam i pol mjeseci na klupi Barcelone priznao da Messija (26) i Neymara (21) nije uspio spojiti u najubojitiji tandem današnjice.

– Zbog ozljeda nisu puno igrali zajedno. A kada jesu, dobro su se nadopunjavali. Premda u posljednje vrijeme nisu imali mnogo poveznica u igri. Nitko ne može jamčiti da će biti uigrani samo zato što je riječ o najboljem igraču na svijetu i budućem najboljem igraču na svijetu – rekao je Martino.

Statistika je okrutna

Brazilska legenda Ronaldo nedavno je Neymara nazvao samo Messijevim pomoćnikom, iako je naglasio da će Neymar od toga svakako imati koristi. A što kažu brojke? Kad Messi igra, uglavnom je u sredini napada. Neymar je veći dio utakmica bio na lijevoj strani napada, no kad nije igrao Messi, njega je Martino stavljao u središnjicu napada. Učinak je vidljiv: od 12 pogodaka koje je Brazilac postigao ove sezone za Barcelonu, samo pet zabio je dok je na terenu bio i Messi. A razlika se vidi i na rezultatima momčadi: u 21 utakmici kad su na terenu bili i Messi i Neymar Barcelona je postigla samo 14 pobjeda, uz pet remija i dva poraza, a u 24 susreta kada barem jedan od njih nije igrao postigla je 19 pobjeda, uz dva remija i tri poraza. Dakle, kad su obojica bili u sastavu pobijedila je u 66,7 posto utakmica, a kad nisu - u 79,2 posto susreta. Još je očitija razlika u broju pogodaka. Kad igraju obojica, Barca zabija 2,23 gola po utakmici (gol-razlika 47:16), a kad igra samo jedan 3,04 pogotka po susretu (gol-razlika 73:17).

Kloppa čeka pravi izazov

Također, vrlo je znakovito da i Messi i Neymar imaju po 13 asistencija. No, Neymar nije nijedan gol zabio na Messijevo dodavanje, a sam je Argentincu samo tri puta asistirao. Posljednji put još 24. rujna. Potom je valjda zaključio “Neće on meni, zašto bih ja njemu!”. Ne bude li trofeja ove sezone, stvaranje najubojitijeg tandema današnjice od njih dvojice bit će iduće sezone najteža zadaća. Ali Jürgena Kloppa, a ne Tate Martina...

>> Barcelona u posljednjoj minuti slavila protiv Cityja i prošla u četvrtfinale
>> Tata Martino: Barcelona može pobijediti svakoga!

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
10:15 14.03.2014.

Ono što ja zaključujem iz Barcinih tekmi (a pogledao sam ih sve koje su odigrali ove sezone u svim natjecanjima) po pitanju Neymara i Messia je da je Messi trenutno svemirska tehnologija za Neymara i da Neymar većinu golova zabije kad bi i moja baba zabila. Lik dođe pred svršeni čin. Ono što je bitno primjetiti je da je lik totalni potrošač lopti, što nepreciznim šutevima, a što pokušajima nindža driblinga koji mu možda jesu prolazili u Brazilu, i možda bi bili atrakcija za mase da uspiju, ali mu nažalost češće nego rjeđe ne prođu. Da netko ne misli da mi lik nije drag i da ga ne volim pogledati na terenu, ali lik će se morati puno više skockati i uozbiljiti u nogometnom smislu da stane uz rame Messia i da onda počnemo govoriti o ubijitom paru. E sad. Ovo mu je prva sezona u Barci i nadam se da će sve doći na svoje slijedeće sezone, možda već i u Brazilu. Gledao sam ga na kupu konfederacija prošle godine i tamo je igrao odlično. Ali to je bila neka sasvim druga konfiguracija ekipe od Barce. Vidjet ćemo što će biti.

GI
goran.ivancic.35
10:09 14.03.2014.

Guardiola je oduvijek igrao sa 3 igraca u napadu Messi-Neymar-Fabergas od Martino igra sa 2 om odnosno Messsi-Neymar....!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije