Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MLADI HRVATI HIT U EUROPI

Klinsmann Hrvatskoj oteo Pulisica, ali stiže nam novi Rakitić

Christian Pulisic
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
13.02.2016.
u 20:30

Ako smo već u slučaju Pulisic potpisali kapitulaciju, ofenziva na Bayernova dragulja, 17-godišnjeg Fabiana Benka ne posustaje.

U Njemačkoj je bombastično plasirana vijest da je radar američkog izbornika Jürgena Klinsmanna u Dortmundu detektirao rijetko viđen talent, 17-godišnjega Christiana Pulisica. Čak je najavljeno da će Klinsi mladoga Amerikanca hrvatskih korijena, koji već igra za prvu momčad Borussije, u ožujku priključiti A reprezentaciji u utakmici s Gvatemalom.

I ništa u ovoj priči ne bi bilo intrigantno da daroviti Christian nije još do prije dva dana bio u planovima HNS-a. Kako Christian ipak neće postati Kristijan, otkrio nam je Danijel Lučić (37), naš čovjek u Njemačkoj, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa, i iznimno važan suradnik HNS-a. Naime, Lučić u svojoj bilježnici ima evidentirane sve mlade nogometaše hrvatskog podrijetla od 13 do 17 godina na području cijele Njemačke.

No, idemo redom: kako je i zašto propala akcija Pulisic?

– Christian je još prije tri godine s američkom selekcijom gostovao u Hrvatskoj i tada je uočen njegov talent. Direktor svih reprezentacija Romeo Jozak već tada je stupio u kontakt s njim, kao i s njegovim djedom Matom i ocem Markom. I dok je djed bio zainteresiran da mu unuk zaigra za Hrvatsku, otac i sam Christian nisu bili pretjerano zagrijani – kaže Lučić i prenosi što se dogodilo prije dva dana.

Odbio dati telefonski broj

– Pokušao sam ponovno stupiti u kontakt s Christianom, tražeći preko zajedničkih poznanika njegov telefonski broj. Međutim, Christian ga je odbio dati poručivši kako je on svoju odluku odavno donio. Njegov je izbor reprezentacija SAD-a. Mi to prihvaćamo i razumijemo. Njegov otac rođen je u Americi, majka Kelley je Amerikanka, dječak je odrastao u Americi i sa 16 godina došao je u Dortmund. Moj je stav: ako te ništa ne veže za Hrvatsku, ako nisi u stanju za nju igrati sa srcem, onda nema smisla to tražiti – kaže Lučić.

Zanimljivo, premda mu hrvatska reprezentacija nije privlačna, Christianu je u jednom trenutku karijere i te kako dobro došla hrvatska putovnica. Naime, mladić ju je zatražio kada je dobio ponudu Borussije, s obzirom na to da je samo kao državljanin EU mogao potpisati profesionalni ugovor u Njemačkoj.

Ako smo već u slučaju Pulisic potpisali kapitulaciju, ofenziva na Bayernova dragulja, 17-godišnjeg Fabiana Benka ne posustaje. I tu Danijel Lučić drži stvari pod kontrolom, iako je situacija još uvijek komplicirana.

– U razgovorima s Benkom, koje smo obavili i ja i direktor Jozak, dobili smo informaciju kako se mladić još nije opredijelio ni za hrvatsku ni za njemačku reprezentaciju. Za sada je fokusiran samo na Bayern tražeći u njemu svoju poziciju – kaže Lučić.

Benko nije želio u Čile

Benko je čak bio na popisu izbornika Bašića za SP U-17 u Čileu prošle jeseni, ali je odigrao taktički i na njemu se zahvalio. Naša je šansa što ni Nijemcima nije rekao “da”.

Na kraju, načuli smo kako HNS ipak sprema jednu “otmicu” gigantskih razmjera. Jozak je preko naših švicarskih veza stupio u kontakt s obitelji nadarenoga Petra Pušića (rođenog 1999. godine), veznoga igrača Grasshopersa, kapetana švicarske reprezentacije do 16 godina. Švicarci ga, naravno, ljubomorno čuvaju strahujući da se ne ponovi slučaj Rakitić, ali čini se kako se mladi Pušić okreće kockastom dresu.

– Želimo li nekoga nadarenoga dječaka pridobiti za igranje za Hrvatsku, ključno ga je dobiti u dobi do 16 godina. Zaigra li za selekciju U-17 ili U-18 zemlje u kojoj je rođen, onda se stvari jako kompliciraju i teže ga je nagovoriti da igra za nas – kaže Jozak. 

>>HNS u Beogradu sudjelovao na regionalnom sastanku

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije