Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport reprezentacija

Jovanović HNS-u: Umjesto da pišete pamflete, počnite raditi

Jovanović je kazao da je održan niz sastanaka o osiguranju uvjeta za prevenciju nasilja i huliganizma na stadionima, što će s ponosom prezentirati svima, pa i Uefi
26. veljače 2013. u 19:27 18 komentara 1 prikaza
Željko Jovanović
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović priopćenje HNS-a (niže u tekstu) nazvao je licemjernim i demagoškim. Podsjetimo, Izvršni odbor HNS-a oglasio se u vezi s pismom Michela Platinija koje je uputio premijeru Zoranu Milanoviću u vezi s problemom nasilja na tribinama.


– Što se tiče pamfleta HNS-a, suvišan je bilo kakav komentar. Onaj tko ga je napisao, nije za dijalog, nego prodaje licemjerje, maglu i demagogiju. Tako se ne rješavaju problemi. Ništa se sadržajno nije promijenilo u HNS-u, ali mi ćemo i dalje inzistirati na poštivanju i provedbi zakona jer je to jedini način prevencije nasilja, huliganizma i svih nepravilnosti. HNS umjesto da piše pamflete treba početi raditi – kazao je ministar Jovanović, a prenosi Hina, dodavši kako su Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, policije i pravosuđa odradila niz sastanaka o osiguranju uvjeta za prevenciju nasilja i huliganizma na stadionima, što će s ponosom prezentirati svima, pa i Uefi.

 

Priopćenje IO HNS-a: "Pismo predsjednik

Priopćenje IO HNS-a:

"Pismo predsjednika UEFA-e Michela Platinija upućeno premijeru RH, gospodinu Zoranu Milanoviću, ponovno skreće pozornost na problem reda i sigurnosti na stadionima te izostanak učinkovitih mjera u suzbijanju huliganizma u hrvatskom nogometu. Ako je i bilo dvojbi o adresatu kojem je upućen govor Michela Platinija prilikom proslave 100 godina HNS-a u Zagrebu, 04.12.2012. godine, ovim novim obraćanjem UEFA-e, svima je jasno na koga se konkretno odnosi ova kritika te nedvojbeno pokazuje stav Europske nogometne organizacije o nedostatku učinkovitih mjera nadležnih institucija RH zaduženih za navedeni problem.

Hrvatski nogomet, nažalost, pod posebnom i stalnom pozornošću UEFA-e u svezi huliganizma na utakmicama u kojima sudjeluju klubovi i reprezentacije u UEFA-inim natjecanjima. Očigledno da je ovaj problem zasjenio sve vrijedne i uspješne sportske rezultate klubova i Hrvatske nogometne reprezentacije, kao i napore nogometne organizacije da se hrvatski nogomet i nadalje promovira kao jedan od najuspješnijih brendova RH u Europi i svijetu.

Pismo gospodina Platinija ne ostavlja nikakvu dvojbu od koga se očekuje poduzimanje jasnih i konkretnih mjera i javna je poruka upućena odgovornim ljudima u Vladi RH da više nema prostora za odgađanjem učinkovite akcije. U tom kontekstu HNS ponovno naglašava svoju opredijeljenost i želju za suradnjom s bilo kojim institucijama RH kao i eventualnim djelovanjem nadležnih organa RH da se za sada deklarativni stavovi provedu u učinkovitu praksu. Iz pisma je također jasno vidljivo da UEFA prepoznaje i snažno podupire napore novog vodstva HNS-a da se suoči s ovim problemom i mjerama za njihovo suzbijanje. Zahvalni smo na tome, ali više je nego očigledno da u ovom trenutku ne možemo sami!

Može nam se retorika činiti neobičnom, ali svi mi znamo da je činjenica da od posljednjih upozorenja s govornice HNK, u javnosti isključivo govori Ministar sporta, gospodin Jovanović, koji se oglašava neprimjerenom retorikom, ali o potpuno drugim temama. Nažalost, ni slova o spomenutim problemima ili prijedlogu mjera koje bi iz tog resornog, sportskog ministarstva bilo upućeno Vladi RH ili drugim ministarstvima u čiju domenu spada ovaj problem. Svjedoci smo učestalih i neargumentiranih istupa o stanju hrvatskog nogometa te spuštanje na razinu obračuna s pojedincima ili pojedinim klubom, kao i prijetnjom sportskom inspekcijom. Iako je svima jasno da je sportska inspekcija samo jedan u nizu upravnih inspekcija namijenjenih za kontrolu primjene odgovarajućeg zakona, upravo se nogometnim tijelima neprestano prijeti i priziva „očekivana“ sanacija iako služba nije formirana i nije započela sa svojim redovnim aktivnostima!!! Ako je to poruka državnih institucija prema najpopularnijem i najmasovnijem hrvatskom sportu te ako se po tome mjeri odnos nadležnih institucija RH prema nogometu, nije ni čudo da nas ovako percipira UEFA.

Apeliramo po ne znamo koji put da se napokon postigne konsenzus nadležnih tijela državne uprave s jednim ciljem, a to je potpora hrvatskom sportu, a posebno najmasovnijem – nogometu. Ovo pismo UEFA-e je samo dodatni motiv da bez zadrške i rezerve za isti stol sjednu svi odgovorni ljuid zaduženi za stvaranje pravnog, financijskog i sportskog okvira hrvatskog sporta, a posebno nogometa s ciljem da se usuglase, definiraju te učinkovito i bez odgode provedu zacrtane mjere i ostvare očekivani ciljevi.

Ne prihvaćamo retoriku najavljenih represija i obračuna s pojedincima kojima se pune naslovnice listova i portala te tražimo stručnu, argumentiranu i učinkovitu pomoć u suzbijanju nereda na stadionima, ali i svih drugih problema u hrvatskom sportu.

Zabrinjavajuće je upravo stanje sportskih objekata – stadiona u vlasništvu lokalne samouprave – gradova, županija, na kojima se odvijaju utakmice – javna okupljanja, često sa procjenama visokog sigurnosnog rizika. Očekujemo napokon i konkretne prijedloge o načinu financiranja hrvatskod sporta u cijelini, olakšicama za ulagače u sportsku djelatnost i infrastrukturu.

Ako je Zakon o sportu svojim prvim člankom tako gordo proklamirao sportsku djelatnost kao djelatnost od posebnog interesa za RH, smatramo da zaslužujemo bolju i učinkovitu potporu te da se doista osjećamo „posebno“ zbog ukupnog značaja sporta za sve građane RH. Naravno, svi pojedinci, klubovi, organi i tijela HNS-a i dalje bezrezervno stoje na dispoziciji svim predstavnicima vlasti u RH u cilju efikasnije akcije, ali i poruke UEFA-i da smo u stanju zajedno pokrenuti mehanizme za uklanjanje huliganizma sa stadiona. Pismo predsjednika UEFA-e jasno poručuje od koga se očekuje pravi djelotvorni potez."

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
 • pancho53:

  Dr.Hanibal Lester.

 • Avatar Vlasic
  Vlasic:

  Jovanović je zreo za psihijatriju.

 • Ante tTony:

  ministar znanosti obrazivanja i sporta sad mi je sinulo zato te stalne promjene fali mu triba to priblizit yugu da smo sta slicniji uzalud se trudi ne popustajte ni pedlja