Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGRADA FRANJO BUČAN

Jelici Pavličić Štefančić, Lucianu Sušanju i Ivici Vidoviću nagrade za životno djelo!

Franjo Bučan
Foto: Grgur Žučko/pixsell
16.01.2017.
u 13:37

Nagrada je nazvana po ocu našeg olimpizma Franji Bučaru

U prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja  u ponedjeljak su uručene najviše državne nagrade na području sporta "Franjo Bučar"  koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta u Hrvatskoj. 

Nagrada je nazvana po ocu našeg olimpizma Franji Bučaru, a dodjeljuje se za višegodišnje uspješno djelovanje u sportu, osvajanje olimpijske medalje, iznimno znanstveno, stručno i pedagoško ostvarenje ili sportsko dostignuće koju su kao nagradu za životno djelo za 2016. godinu  dobili  dr. Ivo Vidović - posthumno, Jelica Pavličić Štefančić i  Luciano Sušanj. 

Dr. Ivo Vidović - rođen je 15. prosinca 1931. godine u Šibeniku, a preminuo 29. rujna 2016. godine u Rijeci. Aktivno se bavio sportom od svoje najranije mladosti, posebno srednjoškolskim rukometom kao igrač, ali i trener.

Kasnije se okreće prema košarci koja je imala posebno mjesto za dr. Ivu Vidovića, a koja je i obilježila njegovu sportsku i medicinsku karijeru. Predsjednik ženske sekcije Košarkaškoga kluba Lokomotiva postaje 1969. godine, a istodobno obnaša i dužnost liječnika. Godine 1971. osniva zdravstvenu komisiju za cijeli klub, a iste godine pokreće i Zdravstvenu komisiju Košarkaškoga saveza Hrvatske.

Dr. Ivo Vidović bio je zasigurno jedno od vodećih imena u hrvatskoj sportskoj medicini, a odgojio je  i mnoge generacije sportskih liječnika i fizioterapeuta.

Jelica Pavličić Štefančić - rođena je 4. veljače 1954. godine u Slunju. Atletikom se počinje baviti još u osnovnoj školi. Kao članica Atletskog kluba Željezničar iz Karlovca već u 18. godini  postaje jugoslavenska rekorderka u sprinterskim disciplinama na 100, 200 i 400 metara.

Jedina je hrvatska atletičarka u povijesti hrvatske atletike koja je oborila svjetski rekord u atletskoj disciplini na 400 metara. Bila je prvakinja Europe 1974. godine, devet puta prvakinja Balkana, tri puta prvakinja Mediterana i devetnaest puta prvakinja Jugoslavije.

Više od 35 godina držala je hrvatski rekord na 100 i 400 metara, a još i danas je rekorderka Hrvatske na 200 metara. Dobitnica je Državne nagrade za sport "Franjo Bučar“ 2005. godine.

Luciano Sušanj - rođen je 10. studenoga 1948. godine u Rijeci. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća bio je jedan od najboljih svjetskih 800-metraša. Dvije su utrke posebno obilježile njegovu karijeru – na Europskom prvenstvu u Rimu 1974. godine, gdje je osvojio zlatnu medalju na 800 metara, a dvije godine kasnije na OI u Montrealu zauzeo je šesto mjesto u istoj disciplini.

Rezultat iz 1974. godine i danas je aktualni hrvatski rekord. Predsjednik je Atletskog kluba „Kvarner“ Rijeka, član Tehničke komisije odbora Mediteranskih igara i član Izvršnog odbora Europske atletske asocijacije.

Osvojio je mnogobrojna priznanja i nagrade za svoj sportski rad, uz ostalo za najboljega sportaša Hrvatske u izboru Sportskih novosti 1974. godine. Dobitnik je Državne nagrade za sport "Franjo Bučar" 1989. godine.

Odbor za dodjelu državne nagrade za sport "Franjo Bučar" na čelu s Damirom Knjazom je uz tri nagrade za životno djelo odlučio da 12 godišnjih nagrada "Franjo Bučar" u 2016. godini dobiju:  Zoran Veselinović, Maro Joković, Andro Bušlje, Bono Bošnjak, Marija Anzulović, Veselin Đuho, Sanja Jovanović, Goran Čolak,  Velimir Šandor, Mirela Šikoronja Ivančin, Danial Temim i Hrvatska ženska stolnoteniska ekipa.

Dobitnici nagrade za životno djelo dobili su, osim povelja i zlatnih medalja s likom Franje Bučara, i novčani iznos od 50.000 kuna neto, dok su dobitnici godišnjih nagrada, uz povelje i medalje, nagrađeni i novčanim iznosom od 20.000 kuna neto.

Nagrade su uručili v.d zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za sport Janice Kostelić doktor Krešimir Šamija i predsjednik Odbora Damir Knjaz.

U ime nagrađenih zahvalio je Luciano Sušanj koji je istaknuo značaj sporta za naše društvo i izrazio zadovoljstvo što je nakon mnogo godina lutanja i nerazumijevanja na relaciji politika-sport konačnio formiran Središnji državni ured za sport na čelu s našom najtrofejnijom sportašicom Janicom Kostelić koja će po njegovom mišljenju najbolje razumjeti sportaše i njihove potrebe. 

V.d. zamjenik državne tajnice Krešmiri Šamija rekao je daje Središnji državni ured za sport planirao 50 milijuna kuna više nego što je planirano prošle godine.

"Prošle godine planirali smo 191 milijun kuna, a ove 246 što je povećanje za 25 posto", kazao je Šamija i izrazio uvjerenje da će ovaj iznos biti znatno nadmašen kada se vide realni pokazatelji o realizaciji sportskih programa. 

>> Giergiji, Bajroviću i Ćavaru nagrade za životno djelo i po 50.000 kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije