Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žuti mravi su najbolji

Jelavić: Ushićeni smo, ali i uplašeni zbog svega onoga što donosi Euroliga

'04.06.2011., dvorana Sutinska vrela, Zagreb - Odlucujuca 3. utakmica finalne serije doigravanja za naslov prvaka Hrvatske, KK Cedevita - KK Zagreb.  Photo: Martina Popovcic/PIXSELL'
'Martina Popovcic/PIXSELL'
05.06.2011.
u 20:24

Naši igrački dragulji poput Šarića, Hezonje, Mavre, Krtolice vrijede na tržištu četiri milijuna eura, no na prodaju ne pomišljamo

U 41. godini postojanja KK Zagreb naslov košarkaškog prvaka Hrvatske i Euroliga napokon stigli u Trnsko 

Tepati Košarkaškom klubu Zagreb da je mali prekosavski klub koji se divi i klanja velikom bratu iz Savske više nema smisla.

– Prošla su vremena kada je taj klub bio moneta za potkusurivanje, klub koji je gubio zbog toga jer je nekima drugima trebalo da pobijede. Mi smo sada klub s posebnim šarmom, najjači u Hrvatskoj. U organizacijskom, igračkom, a rekao bih i u financijskom smislu – ustvrdio je sretni dopredsjednik kluba Tomislav Karamarko.

Burić: I ja sam doživio metlu

Tri osvojena Ćosićeva kupa u posljednje četiri godine bila su samo najava da će doći i najveći dan. A pehar za prvaka države osvojen je ekspresno. Bez poraza u doigravanju, s 2-0 protiv Zadra i 3-0 protiv Cedevite. Mravi su u finalu pomeli cedevitaše, a metli se nije nadao ni trener Ivica Burić:

– Očekivao sam puno dužu i neizvjesniju seriju, baš kao i 2000. godine, kada sam doživio poraz 0-3 protiv Cibone kao trener Zadra, a imao sam Rađu i Komazeca. Tada smo mi bili u sličnoj situaciji kao Cedevita.

Na dan treće finalne utakmice direktor Ivan Božanić nije htio ni čuti naše pitanje o tome gdje će se slaviti ako mravi tu večer osvoje naslov. No, direktor je sve organizirao na vrijeme pa se feštalo na dvije lokacije. Uprava i prijatelji kluba u restoranu Kamanjo, u Gračanima, a igrači u kafiću Roso na Trešnjevci. Dakako, veselije je bilo u kafiću Roso koji najbolji zagrebaš Luka Žorić smatra svojim dnevnim boravkom. No, u Kamanju su se čule neke dirljive zdravice, prisjetili su se direktor Božanić i dopredsjednik Karamarko i pokojnog Nikole Brainovića, sretni što se dogodilo ono što su mu obećali dok je bio teško bolestan.

Direktor Ivan Božanić zaštitni je znak kluba u koji je došao 1977. još kao igrač. Cijene ga i sadašnji i bivši igrači, a jedan od njih poslao mu je ovakvu poruku:

– Pozdrav pravom i jedinom direktoru iz Istanbula. Mrav 33.

S tri klinca u Euroligu

A Mrav 33 je Marko Tomas, jedan od onih internacionalaca (Stojić, Tomić) koji su zahvalni klubu što ih je u inozemstvo puštao u naponu snage. No, sada će Zagrebu trebati igračke snage više nego ikad prije. Zbog toga su se kod predsjednika kluba miješale emocije:

– Mi smo u ovoj slavljeničkoj noći jako sretni, ali i svjesni te poprilično uplašeni onoga što donosi Euroliga – priznao je Davor Jelavić.

– Mi nemamo iskustva s Euroligom, pred nama je cijeli niz nepoznanica – što to znači u organizacijskom smislu, u kadroviranju, u financiranju i u igračkim pojačanjima. No, mi od toga nećemo raditi atomsku fiziku i ne bojimo se izazova – dodaje Karamarko.

Obojica su u odvojenim razgovorima istaknula da trojica njihovih dragulja – Šarić (17), Mavra (17) i Hezonja (16) – već sljedeće sezone moraju igrati u prvoj momčadi, NLB ligu i Euroligu.

– Nema posudbe, oni će biti prvotimci – ističe Jelavić.

– Ostalih devet igrača imat će svojevrsnu obvezu da za njih trojicu izbore minute tijekom kojih će se razvijati. Mi od njih moramo napraviti igrače – inzistira Karamarko.

Maravić: Pošast žutih mrava dala mi je ideju za naš nadimak

Prvi predsjednik kluba iz Trnskog 1970. postao je inženjer brodogradnje Ivan Maravić, današnji predsjednik NO-a kluba. Žuti mrav, danas maskota i nadimak kluba, bila je njegova ideja.

– Tih 70-ih godina u Novom Zagrebu dogodila se pošast žutih mrava pa se meni učinilo da je mrav taj koji karakterizira odnose u našem klubu jer bili smo marljivi, skromni i združeni. Počelo je tako da je skupina bivših učenika OŠ Većeslav Holjevac počela igrati košarku te je odbor mjesne zajednice Siget odlučio organizirati klub. Za njega su najprije igrali srednjoškolci iz naselja, a potom su nam dolazili studenti iz Dubrovnika, Šibenika, Splita...

Nećemo propasti kada ja više ne budem ministar

Tomislav Karamarko, ministar unutarnjih poslova, priznao je da mu je osvajanje naslova prvaka bio najemotivniji trenutak otkako je početkom 90-ih došao u klub.

– Draga su mi sva tri Ćosićeva kupa, no ovo je ipak najveći doseg. Ne samo da smo prvi put postali prvaci – nego smo i euroligaši.

Na tezu o tome da sudbina kluba uvelike ovisi o njegovoj političkoj karijeri.

– Oni koji misle da će klub propasti kada ja prestanem biti ministar unutarnjih poslova naprosto griješe. Ova je uprava prejaka da bismo ovisili o političkim mijenama.

Komentara 1

Avatar cluesblues
cluesblues
10:00 06.06.2011.

jos jedan primjer da u hrvatskoj drek uvijek ispliva na povrsinu, a sve ostalo potone - ali nek se ta mafija ne zanosi da ce zagreb ikad postat zamjena za cibonu koju su zbog pohlepe i virjednih nekretnina unististili...sta see karamarka tice, nadam se da karijeru zavrsit u remetincu medju kam i spada skupa sa svojim pajdasima iz uprave protiv kojih uskok vec vodi brojne postupke zbog razno-raznog kriminala....samo je jedna cibona!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije