Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NBA SEZONA Predstavljamo Zapadnu konferenciju

Jedno mjesto u finalu, a nikad veća gužva na Zapadu

zapad-txt.jpg
import
28.10.2008.
u 09:58

Na zapadu ništa novo. Opet ćemo svjedočiti nemilosrdnoj borbi super jakih momčadi, ali ovaj put sve će biti dodatno začinjeno pojavom nekih novih sastava, onih koji već duže vremena uporno kucaju na vrata i traže svoje mjesto među najvećima.

Divizija Sjeverozapad
Denver ili Utah? A možda i Portland? Trojka koja će se boriti za naslov prvaka u ovoj diviziji. I dok su Utah i Denver favoriti svake sezone, Portland je u ovoj ulozi prvi put nakon dugo vremena. Prošle sezone su bili ugodno iznenađenje, ali ugodne momčadi ne osvajaju naslove, osvajaju ih jake momčadi. Portland to sada sigurno i jest. Vratio se prošlogodišnji prvi izbor drafta Greg Oden. S njim na poziciji centra Blazersi imaju garanciju da tu neće biti šetnje po oblacima za protivničke igrače. Odličan je bloker i skakač i uspije li se brzo priviknuti na igru s velikim dečkima i ne dovoditi se u (pre)rane probleme s osobnim pogreškama, Oden je pojačanje iz snova. Dodajmo mu sve boljeg Brandona Roya i LaMarcusa Aldridgea te nekoliko potentnih igrača koji će priliku tražiti s klupe (Rudy Fernandez) i imamo momčad za doigravanje, iako su možda još previše "zeleni" za nešto više.@linkbox@

Denver će opet živjeti od napada, pogotovo nakon odlaska najboljeg obrambenog centra lige Marcusa Cambyja. Allen Iverson i Carmelo Anthony čine okosnicu momčadi, a tu je i veliki broj super opasnih šutera s klupe. J.R. Smith i Leinas Kleiza pogađaju i zatvorenih očiju. Pa u čemu je onda problem? U obrani, naravno. George Karl nikada nije volio niti znao igrati obranu, a i da želi nema igrače za to. Centarska linija s Neneom i vječno ozlijeđenim Kenyonom Martinom ne izgleda loše kad govorimo o napadu, ali u obrani njih dvojica ne ulijevaju previše povjerenja. Proigra li napad, bit će doigravanja, a Iverson i Anthony garancija su da će napada biti, i to efikasnog.

Utah je već sigurna oklada kada govorimo o doigravanju. Iskusni trener i skup igrača koji ga slušaju i izvršavaju ono što kaže dobra su formula. Deron Williams je ključni čovjek, a najveću pomoć imat će u Carlosu Boozeru. Mehmet Okur ne skače i ne blokira, ali za jednog centra sjajno pogađa trice, a tu su i majstori obrane Andrej Kiriljenko, Ronnie Brewer i Kyle Korver. Lijepo izbalansirana momčad koja mora do doigravanja.

Oklahoma City će od ove sezone uživati u NBA košarci budući da su Supersonicsi iz Seattlea preselili u taj grad i postali Thunderi. Možda i neće biti doigravanja, ali će oni koji dođu u dvoranu uživati u atraktivnoj košarci mladih i silno talentiranih košarkaša poput Kevina Duranta, Jeffa Greena i Russela Westbrooka. Momčad za budućnost. Minesotta se nije preselila, ali nije ni bitno ojačala momčad. Također, na njih se može računati u budućnosti iako tu ima kvalitete u koju bi se već ove sezone mogle uvjeriti i neke puno jače momčadi. Al Jefferson, Randy Foye, Mike Miller, Corey Brewer, uigraju li se brzo, mogli bi pomrsiti račune mnogima.

Divizija Pacifik
Ovdje ćemo uživati u borbi velikih rivala, barem ako ćemo suditi po posljednjih nekoliko sezona. Lakersi i Sunsi izgledaju bolje od ostalih, i tu ne mislimo samo na momčadi iz ove divizije. Jedina je razlika što su sada Lakersi favoriti, a ne obrnuto. Pau Gasol i Kobe Bryant prošle su sezone pokazali kako dobro funkcioniraju zajedno, a sada je vrijeme da se to naplati u vidu nekog prstena. Mladi centar Andrew Bynum je zdrav i spreman za isporuku velikog broja skokova i blokada, a najveći je gubitnik Lamar Odom, sjajni igrač koji će na klupu. Ali, uz takvu klupu, pravo je pitanje koji je krajnji domet "jezerčana!.

Sunsi opet imaju respektabilnu momčad, a sada je tu i O'Neal. Steve Nash mogao bi dobiti nešto manju minutažu, ali samo do doigravanja, a najveći "bum" mogao bi doživjeti Amare Stoudemire koji je dolaskom Shaqa ostao bez obveza igranja centra pa se sada može koncentrirati samo na uništavanje protivničkih obrana. Leandro Barbosa, Matt Barnes, Raja Bell i Grant Hill su stalna opasnost s vanjskih pozicija i kada se sve uzme u obzir, Sunsi su momčad za sam vrh, kao da je to i bilo upitno.

Golden State je ostao bez vođe Barona Davisa i usprkos dolasku nekolicine jakih igrača (Maggette) teško je za očekivati da će se na jakom Zapadu uspjeti ugurati među osam najboljih. Sacramento je ostao bez Artesta što je možda i dobro za momčad, ali nema tu kvalitete za doigravanje. Los Angeles Clippersi su nepoznanica. Prvo su ostali bez svih najboljih igrača, a onda su opet uspjeli potpisati nekolicinu NBA zvijezda koje su svoje ime već odavno izgradile. Marcus Camby, Ricky Davis i Baron Davis su klase, a uz već postojeći kadar kvalitetnih igrača koji su spoj iskustva i mladosti, Clippersi mogu do senzacije. Pitanje je samo koliko će dugo ključni igrači ostati zdravi, Baron Davis već se ozlijedio i neće ga biti u prvih desetak utakmica prvenstva.

Divizija Jugozapad
I za sam kraj, najteža i najnepredvidljivija divizija od svih. Rekli bismo, šećer na kraju. Čak četiri momčadi iz ove divizije konkuriraju za naslov prvaka, i to s razlogom. San Antonio Spursi su klasa koja traje i najuspješnija momčad desetljeća, Dallas je favorit već godinama, ali svaki put ostanu za korak prekratki, Houston ima momčad iz snova, ali nedostaje samo malo kemije, dok je New Orleans momčad budućnosti, predvođena možda i najboljim razigravačem lige Chrisom Paulom.

O Spursima ne treba trošiti previše riječi. Svake godine počnu priče kako su prestari i kako više ne mogu, ali to nije tako. I možda zaista nisu više kao nekad, ali za još jedan pokušaj osvajanja naslova će Duncan, Parker i Ginobili uvijek naći snage.

Dallas je pokušao sve kako bi osvojio naslov. Mark Cuban je uložio sve što je mogao, odnosno sve što su mu dopustili, ali Wadeova slobodna bacanja u finalu 2005. će pamtiti do kraja života. Sada je tu i Jason Kidd. Možda je on to što im je nedostajalo? Možda Dirk Nowitzki stvarno nije rođeni vođa? Trojka Kidd - Nowitzki - Howard ima dovoljno kvalitete i, još važnije, prkosa da ode kraja i pokaže svima kako je Miami iza njih.

A što tek reći za Houston Rocketse? Dallas je igrao finale, ali Rocketsi su redovno ispadali u ranim fazama doigravanja. Nije da tu nema kvalitete, upravo suprotno. Yao Ming i Tracy McGrady su ponajbolji igrači lige, ali kada nema kemije i staloženosti u glavi onda nema ni rezultata. Sada je ta momčad još jača. Pristigao je iz Sacramenta Ron Artest, vječni buntovnik, ali i igrač čiji se trud na parketu itekako osjeti na rezultatima momčadi za koje igra. Obrana mu je specijalitet, a i trica mu leži. Super jaka momčad koja ima 82 utakmice regularnog dijela sezone da se upozna i postane cjelina. Ili će uspjeti kao momčad, ili će potonuti kao individualci.

New Orleans pokazuje napredak iz sezone u sezonu. Prvo su ostali na korak do doigravanja, ponajprije zbog ozljede Chrisa Paula i Predraga Stojakovića, a zatim su, već u sljedećoj sezoni, otišli u doigravanje i oduševili. Sada su konačno spremni za onaj najveći korak. Paul je najbolji razigravač lige, David West silno zahvalan igrač koji ima rješenje za svaku obranu, Tyson Chandler je "mašina" pod košem, a zdravi Predrag Stojaković serijom šuteva za tri poena preokreće bilo koji susret u minuti. Možda će im ipak najpotrebnija biti sreća, sve ostalo već imaju.

I kada smo nabrojali one koji će se boriti za naslov, moramo na kraju spomenuti i Memphis. Oni su u sjeni velike četvorke, ali i tako ih nitko ne vidi kao ozbiljnu prijetnju. Imaju momčad koja bi u budućnosti mogla do velikih rezultata, ali u ovoj sezoni će najvažnije biti ne osramotiti se previše. Rudy Gay je veliki potencijal, a isto vrijedi i za O.J.Maya, "rookiea" koji po sudu onih koji ga već godinama prate, ima sve što je potrebno da netko postane NBA zvijezda. Jednim okom ćemo ih pratiti, ali drugo ćemo otvoriti tek za nekoliko godina.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije