Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebački miting

Jedan svjetski i četiri rekorda mitinga na Hanžeku: Allman bolja od Perković

71. memorijal Borisa Hanžekovića, Francine Niyonsaba srušila svjetski rekord u utrci na 2000 metara
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
14.09.2021.
u 21:25

"Presretna sam, ova sezona je bila odlična za mene. Prvi put sam u Zagrebu i uvijek ću se sjećati ove utrke," kazala je 28-godišnja Niyonsaba

Jedan svjetski i četiri rekorda mitinga obilježili su 71. izdanje Memorijala Boris Hanžeković - Continental Tour Gold atletskog mitinga koji je održan na stadionu Mladosti uz Savu.

Prvi put u povijesti zagrebačkog mitinga na "Hanžeku" je istrčan i svjetski rekord. Francine Niyonsaba iz Burundija je pobijedila na 2.000 metara s rezultatom 5:43.43. 

Utrka na 2 km nije olimpijska disciplina, niti se trči na svjetskim prvenstvima, no kroz povijest su ovu disciplinu trčale neke od najvećih svjetskih srednjoprugašica  - Sonia O’Sullivan, Maricica Puica, Tatjana Kazankina, Zola Budd...

Niyonsaba je bivša svjetska i olimpijska doprvakinja na 800 metara koja je sada odlična i na dugim prugama. Dosadašnji rekord držala je Etiopljanka Genzebe Dibaba koja je 2017. u španjolskom Sabadellu trčala 5:23.75.

Svoj obol u postavljanju rekorda dala je i hrvatska atletičarka Maja Pačarić koja je bila 'zec' u prvom dijelu utrke.

"Presretna sam, ova sezona je bila odlična za mene. Prvi put sam u Zagrebu i uvijek ću se sjećati ove utrke," kazala je 28-godišnja Niyonsaba.

Rekordi mitinga postavljeni su na 400 m i skoku s motkom kod atletičara, te na 200 m i troskoku kod žena.

U utrci na 200 metara nastupile su dvije atletičarke koje su na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojile ukupno tri medalje. Christine Mboma je bila druga na 200 metara oborivši svjetski juniorski rekord, dok je Shericka Jackson osvojila broncu na 100 metara i zlato na 4×100 metara. Jackson bi vjerojatno osvojila medalju i na 200 metara da u kvalifikacijama nije ležerno usporila pred ciljem i senzacionalno ispala.

U Zagrebu je slavila Mboma s rezultatom 22.04 oborivši dosadašnji rekord mitinga od 22.35 kojeg je od 2012. godine držala Allyson Felix. Jackson je bila druga sa 22.30 što je također bilo brže od dosadašnjeg rekorda, dok je treća bila Bahamka Anthonique Strachan sa 23.05.

Jamajčanka Shanieka Ricketts u troskoku je skočila do daljine od 14.77 m, što je 19 centimetara bolji rezultat od 12 godina starog rekorda zagrebačkog mitinga koji je bio u vlasništvu Kubanke Mabel Gay.

13.9.2021., Zagreb - World athletics Continental Tour Gold 2021.,71. Boris Hanzekovic memorijal, Memorijal Ivana Ivancica, natjecanje u bacanje kugle pokraj gradskih fontana i Nacionalne i sveucilisne knjiznice. 1. mjesto sa rekordom miting osvojio je Ryan Crouser (C), 2. mjesto osvojio je Tomas Walsh (L) i 3. mjesto osvojio je Joe Kovacs (R). Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Druga je bila Slovenka Neja Filipić sa 14.37, dok je treća bila Finkinja Senni Salminen sa skokom od 14.24.

Rekord mitinga je postavio i Amerikanac KC Lightfoot pobjedivši u skoku s motkom s rezultatom 5.8 m7. Dosadašnji rekord mitinga u skoku s motkom držao je Rus Timur Morgunov koji je 2018. preskočio 5.76 metara. Drugi je bio Amerikanac Sam Kendricks s 5.82 koliko je skočio i trećeplasirani Australac Kurtis Marschall.

Na 400m pobijedio je grenadski atletičar Kirani James s rezultatom 44.46 što je novi rekord mitinga. James je trčao brže od dosadašnjeg rekordera Amerikanca Gila Robertsa koji je 2017. trčao 44.94.

Drugi je bio Isaac Makwala iz Bocvane s rezultatom 45.15, a treći je bio Talijan Edoardo Scotti (45.30). Mateo Ružić je bio sedmi s rezultatom 47.53.

"Prvi put sam ovdje i sretan sam zbog pobjede. Utrka je bila dobra, kraj je sezone i mogu biti zadovoljan rezultatom i rekordom mitinga. Dobar je osjećaj istračati rekord mitinga, posebno što je stari rekord držao Roberts protiv kojeg sam trčao na sveučilištu," kazao je James.

Dodajmo kako je novi rekord mitinga u ponedjeljak je postavio i olimpijski pobjednik i svjetski rekorder u bacanju kugle Amerikanac Ryan Crouser pobjedivši na 7. izdanju Memorijala Ivana Ivančića s rezultatom 22.84 što je najbolji hitac na europskom kontinentu od 1988. godine.

Prošle godine je Crouser u Zagrebu bacio 22.74, što je bio najbolji hitac na tlu Europe u posljednjih 30 godina. U međuvremenu je taj "rekord" otišao u Lausanneu (22.81), no od danas je ponovo u Zagrebu. Dodajmo, kako je Crouser u lipnju ove godine u Eugeneu u američkoj saveznoj državi Oregon postavio novi svjetski rekord 23.37.

Pobjednik 71. izdanja Memorijalne utrke Boris Hanžeković na 110 metara s prepona koja se održava u sklopu zagrebačkog atletskog mitinga bio je Amerikanac Devon Allen.

Allen je pobijedio s rezultatom 12.99 što je drugi rezultat ove sezone u svijetu i njegov osobni rekord. Brži od njega ove godine je bio tek Amerikanac Grant Holloway koji je u lipnju trčao 12.81. Drugi je bio brončani iz Tokija Jamajčanin Ronald Levy s rezultatom 13.11, dok je olimpijski pobjednik iz Tokija Jamajčanin Hansle Parchment bio treći sa 13.12. Dodajmo kako je Allen bio četvrti na OI u Tokiju.

"Trčao sam ispod čarobnih 13.00, sretan sam i presretan. Odlično sam trčao posljednje utrke, nažalost sezona se završava," kazao je Allen kojem je rekord mitinga Marka Creara (12.98) iz 1999. godine "pobjegao" za stotinku. Utrka na 110 metara s preponama, baš kao i cijeli zagrebački miting, nose ime Borisa Hanžekovića, najboljeg prijeratnog hrvatskog atletičara, koji je poginuo 1945. godine prilikom pokušaja bijega iz logora u Jasenovcu.

Svoj atletski vrhunac Boris Hanžeković doživio je na Balkanskim igrama u Beogradu 1938. godine. Imao je tada nepune 22 godine i uspio je u izravnom dvoboju na 110 metara s preponama pobijediti Grka Hristosa Mantikasa, finalista Olimpijskih igara u Berlinu 1936. i tada najboljeg atletičara Balkana.

Utrka na 110 metara s prepone nosi Hanžekovićevo ime od 1952. godine i drugog izdanja klupskog dvoboja Mladosti i Dinama koji je već 1957. prerastao u nacionalni, a 1962. i u međunarodni atletski miting. Prvi pobjednik utrke na 110 metara s preponama bio je dinamovac Petar Grgin, nakon čega je dva puta pobijedio atletičar Mladosti Ervin Srp.

Organizatori mitinga oduvijek su posebnu pozornost posvećivali utrci na 110 metara s preponama, pa su u Memorijalnoj utrci Boris Hanžeković do sada sedam puta pobjeđivali olimpijski pobjednici, a devet puta svjetski prvaci.

14.09.2021., SRC Mladost, Zagreb - World athletics Continental Tour Gold 2021., 71. Boris Hanzekovic memorijal. Francine Niyonsaba srusila svjetski rekord u utrci na 2000 metara Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U jednom od "šlagera" mitinga olimpijska pobjednica u bacanju diska Amerikanka Valerie Allman pobijedila je prekinuvši niz od sedam uzastopnih pobjeda Sandre Perković na stadionu Mladosti uz Savu.

Allman je pobijedila bacivši disk 69.63 što je treći najbolji rezultat ove sezone. Amerikanka je u Zagrebu pobijedila s boljim rezultatom od "zlatnog" hica s nedavnih olimpijskih igara u Tokiju gdje je pobijedila sa 68.98.

Deveterostruka pobjednica zagrebačkog mitinga, Sandra Perković na koncu je bila druga sa 66.48, dok je teća bila Jamajčanka Shadae Lawrence sa 60.80. Naša druga predstavnica Marija Tolj je zauzela šesto mjesto s rezultatom 57.66.

Blizu rekorda mitinga je bio i Etiopljanin Getnet Wale koji je pobijedio na 3000 metara sa zaprekama s vremenom 8:12.06, što je bilo blizu, ali ipak za 26 stotinki sporije od rekorda mitinga iz 2012. godine kojeg i dalje drži Kenijac Jairus Kipchoge Birech.

U bacanju diska slavio je olimpijski pobjednik Šveđanin Daniel Stahl s rezultatom 67.79 metara. Drugi je bio Austrijanac Lucas Weisshaidinger sa 66.21, dok je treći bio Slovenac Kristijan Čeh (65.17). Naš Martin Marković je bio sedmi s rezultatom 62.36, 

Olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira Sara Kolak nastavila je seriju loših rezultata i na zagrebačkom mitingu. Kolak je bacila koplje 57.72 metara osvojivši peto mjesto. Veronika Šakota je bila stepenicu niže s rezultatom 54.22. Pobijedila je Latvijka Madara Palameika s rezultatom 63.25m.

U skoku u dalj pobijedio je Marko Čeko sa 7.70 m ispred Filipa Pravdice koji je skočio dva centimetara manje, dok je treći bio Slovenac Dino Subašić sa 7.55m.

U skoku s motkom slavila je Slovenka Lia Apostolovski s preskočenih 1.81 m. Druga je završila naša Sara Aščić sa 1.78, a treća je bila još jedna Slovenka Monika Podlogar, također sa 1.78.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije