Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.06.2014. u 11:28

I vrijeme je da budemo iskreni, da napokon priznamo da Rakitić i Modrić, koji su nedvojbeno sjajni igrači, u reprezentaciji daju puno manje nego u svojim klubovima

Sve što je lijepo kratko traje, tako bi se moglo opisati ovo Svjetsko prvenstvo u Brazilu, barem iz naše perspektive. Uživali smo ovih 12 dana, svi smo bili kao jedan i barem nakratko zaboravili na svoje probleme. No, nažalost, ispadanjem Hrvatske, ovaj Mundijal više neće imati tu dodatnu draž jer, dok iščekuješ utakmicu Hrvatske, i sve druge su ti super. Jer znaš da smo još "in".

I kad pogledaš s aspekta da smo imali časti i privilegiju biti u probranom društvu, biti dio tog spektakla, onda jednostavno moramo biti zadovoljni što smo uopće nastupili na SP-u. No, tih 12 dana koliko smo se zadržali ondje zapravo je premalo, mogli smo i morali više. Reprezentacija koja ima igrače iz Reala, Barcelone, Intera i Bayerna... jednostavno mora bolje!

Na otvaranju protiv Brazila poraženi smo (1:3), a sve smo zamaglili japanskim sucem Nishimurom. Doista, on nas je oštetio, ali nismo mi baš igrali tako sjajno. Brazil je imao više prigoda, više udaraca, zabio je više golova, a imao je i veći posjed lopte. I upravo taj posljednji statistički podatak puno toga govori o našoj igri na ovom prvenstvu.

Naime, busali smo se o prsa da imamo najjači vezni red na svijetu, uspoređivali smo ga s onim koji smo 1998. imali u Francuskoj, a na kraju se ispostavilo da trolist Modrić – Rakitić – Kovačić ne može protiv Braila zadržati loptu dulje od desetak sekundi! I to, budimo realni i iskreni, od Brazila koji u napadačkom smislu ima jednu od svojih najslabijih generacija u povijesti. Kamerun nam je s igračem manje uspio parirati u tom segmentu, mi smo imali posjed 51 posto, a on 49.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Kad se na kraju sve zbroji, upravo već spomenuti trojac za mene je najveće razočaranje ovog prvenstva. Od Kovačića sam puno očekivao, vjerovao sam da će njegov talent eksplodirati, vjerovao sam da će biti iznenađenje turnira, a on je podbacio. I u redu, on je još mlad, pred njim je velika budućnost, ali ne može biti vječni talent. Već je godinama u seniorskom nogometu i jednostavno je vrijeme da se pokaže. A Modrić i Rakitić posebna su priča! Dvojac koji prema Transfermarktu vrijedi kao pola reprezentacije Kameruna i više od pola Meksika morao bi raditi razliku na terenu. A oni ju nisu radili!

Zašto? Dio krivice, naravno, ide Niki Kovaču jer ih je stavio na krive pozicije, jer im nije ubacio defenzivca koji bi im čuvao leđa. No, bez obzira na to oni su ovaj Mundijal odigrali ispod svoje razine. Od njih dvojice ne očekujemo da razgrađuju napade i da daju alibi lopte prvom od sebe, očekujemo da krenu u prodor, da daju ključno dodavanje, da probiju njihov blok, bilo što... Ali to u Brazilu nismo vidjeli. I znam da će im izlika biti da nisu mogli, da bi ostalo previše prostora iza njih, ali, eto, barem protiv Meksika u posljednjih 20 minuta mogli su jurnuti prema naprijed. I pokazati zbog čega igraju u dva najjača kluba na svijetu.

I vrijeme je da budemo iskreni, da napokon priznamo da Rakitić i Modrić, koji su nedvojbeno sjajni igrači, u reprezentaciji daju puno manje nego u svojim klubovima. Naravno, nitko im ne želi osporiti želju i htijenje, ali vrijeme je da i oni preuzmu odgovornost u igri.

>>Niko Kovač već nakon prvog kruga mora kući: Tražio je igru, mijenjao formacije, pa se na kraju izgubio

>>Bolji smo od prikazanog, ali prvo si to mora priznati i Niko Kovač

Komentara 64

Avatar MarkoMataić
MarkoMataić
11:59 24.06.2014.

Komentar je ok... Modrić, Rakitić - nisu odigrali ništa

DI
dokazano.istinito
12:05 24.06.2014.

ne. bila je srbija, a gdje je hrvatski patriotizam u vecernjem listu, jeli netko video jel on tu....srbija kao da ima udela vecernji

MI
Milivoje
12:18 24.06.2014.

spustimo loptu dolje, mexico je super sila za mnoge, a ne samo za hrvatsku, ona moze svakog pobjediti, brasil, nizozemsku,,ili nijemacku, spaniju, englesku bilo koga..budimo srecni da nismo u nivou srbije,pa da pratimo sve to samo preko tv..ovako bili smoo i mi tu i igrali odlicno, i solidno..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije