Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORE SE S KORONOM

Japanci tvrde: Moguće je otkazivanje Olimpijskih igara

Olimpijske igre
Reuters/PIXSELL
15.04.2021.
u 11:33

"Ako se bude činilo da ih nije moguće organizirati, tada ćemo morati stati", rekao je Toshihiro Nikai, glavni tajnik Liberalno-demokratske stranke za televiziju TBS.

Glavni tajnik stranke koja je na vlasti u Japanu izjavio je u četvrtak kako je otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju, koje su na rasporedu od 23. srpnja do 8. kolovoza, i dalje opcija s obzirom da pandemija koronavirusa ne posustaje samo sto dana do početka Igara.

"Ako se bude činilo da ih nije moguće organizirati, tada ćemo morati stati", rekao je Toshihiro Nikai, glavni tajnik Liberalno-demokratske stranke za televiziju TBS.

Otkazivanje je "naravno" opcija, istaknuo je Nikai. "Ako OI budu širile zarazu, što će nam onda Igre"?", dodao je.

Olimpijske igre su već jednom odgođene za godinu dana i očekuje se da će se održati bez stranih gledatelja.

I dok cijepljenje u Japanu napreduje "puževim korakom" (1,1 milijun stanovnika je primilo tek jednu dozu cjepiva od 126 milijuna stanovnika), zemlja je u četvrtom valu zaraze. Situacija je posebno ozbiljna u Tokiju i u Osaki. U Japanu je u srijedu bilo više od 4.000 novih slučajeva zaraze, što nije zabilježeno od kraja siječnja.

Taj novi val zaraze poremetio je i kalendar nekih kvalifiacijskih natjecanja za OI kao i prolazak olimpijskog plamena koji je na put po Japanu krenuo 25. ožujka.

U srijedu je grad Matsuyama objavio da otkazuje dio prolaska plamena, a i okrug Osaka je također zatražio premještanje prolaska plamena u zatvoreni park. 

Japanci i dalje većinom nisu za održavanje Igarau Tokiju ovo ljeto zbog zdravstvenih razloga, pokazuju ispitivanja javnog mišljenja provedena prošli mjesec. 

Prateći sve to japanske vlasti i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) su odlučili da natjecanja na Igrama neče moći uživo pratiti strani gledatelji. 

Unatoč svemu tome, potpredsjednik MOO-a John Coates je u srijedu kazao kako organizatori ne razmišljaju o "otkazivanju" OI. "Naravno, zabrinuti smo, naravno sigurnost je i dalje naš prioritet, ali mislim da smo spremni za najgore situacije", rekao je Coates. 

"Održat ćemo olimpijske igre na način na koji bude bilo moguće", izjavio je pak ministar zadužen za cijepljenje protiv koronavirusa u Japanu Taro Kono

"To će možda morati biti bez gledatelja", dodao je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije