Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završio veliki Maxov izbor

Janica Snježna kraljica je i kraljica srca Hrvata!

janica kostelić max
Max
05.08.2011.
u 11:30

Pobjedom Janice Kostelić, nakon pet krugova glasovanja koje je započelo početkom srpnja, završila je Maxova velika akcija “Tko je od velikana najviše obilježio hrvatski sport od 1991. do 2011. godine”.

U superfinalu su se našli Janica i legendarni Dražen Petrović. Čitatelji su, preko Sportala Večernjeg lista, najviše glasova (25.524) dali proslavljenoj skijašici. Uspjeh je i veći kada se zna da su glasovi slani nešto malo više od 28.000 IP adresa. Košarkaški Mozart Dražen Petrović zauzeo je drugo mjesto s 22.312 glasova. Zapravo, odlučio je dojam, Janica je mlađim čitateljima ipak generacijski bliža. Janica se sportom bavila do 2006. Dražen je Olimpijske igre odigrao 1992. u Barceloni kada je Hrvatska stigla do srebra i finala s Dream Teamom. Poginuo je 1993. u 29. godini.

Janica je četverostruka olimpijska pobjednica i uz još dva srebra, najuspješnija je alpinka u povijesti Zimskih olimpijskih igara. Trostruka je osvajačica Svjetskog kupa s ukupno 30 pobjeda u svim disciplinama, peterostruka svjetska prvakinja, a u Gračanima na polici je i sportski Oscar, prestižna nagrada Laureus.

Na izboru se zahvalila porukom...

- Drago mi je da ljudi i danas cijene moje uspjehe i da ti uspjesi i dalje žive u njima. Nagrade su potvrda da se ostvareni uspjesi poštuju i daju im još neizbrisiviji trag u povijesti.

Dodala je kome bi ona dala svoj glas.

- Uvijek bih glasovala za Ivicu. Njegovi rezultati i medalje sve govore.

Skromna, jednostavna i - najveća. Pokupila je sve nagrade do 25. godine, a onda se povukla u svoj mir.

– Dosta mi je, ne bih više mogla podnijeti novu operaciju i oporavak - bile su njezine zadnje skijaške riječi.

Otada uživa u “civilnom” životu. Ovo ljeto provela je vozeći se po Americi s Anom Jelušić, zatim je bila u Irskoj, odmara se, čini u posljednjih pet godina ono što želi. S dečkom skija, roni, šeće obalom, okušala se i u privatnom biznisu. Navijači je nisu zaboravili, kako je jedan poslao poruku, “Janica je kraljica naših srca”. U nedavnom Večernjakovom izboru, Hrvati su je svrstali među 10 najzaslužnijih ličnosti za stvaranje države.

– Čast mi je bila naći se na popisu sa svim tim značajnim ljudima, a posebice što sam ušla među prvih deset – rekla je Janica. Bila je tada u Americi, a tamo od Hrvata, najviše znaju o Ivaniševiću, Kukoču i Rađi.

– Žao mi je što u izboru nije bilo Dina Rađe i Tonija Kukoča, koji su jako puno napravili u promociji Hrvatske.

Nekoliko tjedana kasnije pobijedila je i njih! Ponovo je čitatelji Maxa i Večernjeg biraju kao najbolju hrvatsku sportašicu od osamostaljenja 1991. do danas. Janica je o svojoj domovini pronosila glas kao rijetko tko. Hrvati su joj to zapamtili za sva vremena.

Komentara 15

OB
-obrisani-
22:16 10.08.2011.

Naravno da je i tako će biti dok nas god ima.

ŽJ
život je more
11:46 05.08.2011.

Obožavao sam Dražena,ali tko bi mogao biti ispred najveće sportašice svijeta,a za što je Janica i službeno proglašena od svjetske športske udruge.

Avatar Vucibatina
Vucibatina
12:11 05.08.2011.

Neponovljiva !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije