Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob dva velika trenera

Janica i Blanka mire zaraćene očeve

'02.08.2010., Kastela - Docek Blanke Vlasic na aerodromu nakon povratka iz Barcelone gdje je na Europskom prvenstvu osvojila zlatnu medalju. Josko Vlasic i Jure Sundov.  Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL'
'Ivo Cagalj/PIXSELL'
07.01.2011.
u 19:10

Joško Vlašić reagirao je pismom, a Ante Kostelić pred kamerama

Za razliku od četvrtka, u petak Ante Kostelić više nije htio polemizirati s Joškom Vlašićem preko medija. Kad su ga u zagrebačkoj zračnoj luci okružili novinari, samo je kazao:

– Neka Joško meni napiše pismo.

Bježi, skrivaj se i šuti

Htio je on još nešto reći, tema je to koja ga svrbi, no kći mu to nije dopustila. Ugledavši tatu kako hvata dah da ponovo nešto kaže, Janica mu je dobacila.

– Tata, molim te, nemoj. Ne treba ti to.

Poslije se okrenula i nama i rekla:

– Molim vas, nemojte to pisati, nemojte vući vraga za rep.

I Gipsov sin Ivica obratio se novinarima, ali na svoj suptilan način. Na pitanje što misli o toj polemici - čiji je sport "vredniji" i teži - naš najbolji skijaš kazao je:

– Znam da ste vi novinari jedva dočekali da možete o tome pisati. Meni se sve to čini nepotrebnim. Htio bih podsjetiti tatu na onu rimsku izreku: Bježi, skrivaj se i šuti ako želiš živjeti u miru.

S Ivicom se nećemo složiti da su novinari to jedva dočekali. Barem ne svi novinari. Nije nam drago gledati kako se dvojica naših najtrofejnijih trenera u pojedinačnim sportovima "troše" u beskrajnim polemikama. Obojica su strastveni polemičari, s time što je Joško skriboman - voli pisati pisma naciji, institucijama i novinarima osobno - a Kostelić sportski fanatik koji nikome ne priznaje da bolje poznaje sport od njega.

– Dobro smo zakuhali, zar ne? – rekao je u uvodu Joško Vlašić.

Da, zakuhali...

– Nisam ja kriv. Nisam ja uspoređivao skijanje sa skokom u vis. Za mene je najbitnije što je svijet rekao u svojim izborima. A rekao je da je Blanka Vlašić najbolja sportašica u 2010. godini. I to je za mene kraj priče – rekao je Joško.

A to da se skok u vis može naučiti i postati svjetski prvak za dvije godine?

Trebalo je reći istinu

– A isto tako mogu reći da sam ja naučio skijati za 15 dana – istaknuo je Joško.

Da, ali se za dvije godine skijanja vjerojatno ne može postati svjetski prvak?

– Da, vjerojatno – naglasio je.

Bit će zanimljiv susret vas dvojice.

– Ma, neće biti nikakve senzacije. Nemam ja ništa protiv Gipsa. Naprotiv. Pa ja sam već preko medija poručio, a i još jednom ću reći, da Anti i njegovoj obitelji želim sve najbolje u dolazećim godinama, kako na sportskom tako i na privatnom planu – rekao je Joško.

Je li sve to bilo potrebno?

– U jednu ruku jest. Treba reći istinu, kakva god ona bila. Siguran sam da bi Ante još štošta rekao da ga, koliko sam čuo, Janica nije zaustavila. Eto, ispada da su kćeri pametnije od očeva – rekao je Joško.

Je li Blanka komentirala to vaše "nadmetanje"?

– Nije. Nije željela o tome ništa reći – naglasio je Vlašić.

A bi li očevi bili tako osjetljivi da se ne radi o njihovim obiteljima, o kćeri i sinu?

– Sigurno bi opet svatko branio svoj sport – zaključio je Joško Vlašić.

Kronologija sukoba

Sve je počelo Vlašićevim pismom HOO-u zbog izbora trenera godine

30. prosinca 2010.

Joško Vlašić reagirao je na HOO-ovo proglašenje trenera godine. Zasmetalo mu je, napisao je u pismu, što je Ante Kostelić imenovan najboljim prema kriterijima HOO-a iako je, tvrdi, Blanka imala bolje rezultate. A istih se tih kriterija sam HOO prije nije pridržavao. Napao je HOO, ali preko Kostelića.

5. siječnja 2011.


Gips je na televiziji najavljivao mušku utrku te pritom okrznuo Vlašića kazavši: "Teško je reći tko će postati sljemenski kralj, pa nije to skok u vis da skače njih pet i unaprijed se zna tko će pobijediti!" Kasnije je tvrdio da mu je žao zbog te izjave, da mu se omaklo.

6. siječnja 2011.

Joško je spremno odgovorio da se atletikom bavi cijeli svijet, kako je obvezan dio tjelesnog u školama, za razliku od skijanja, kojim se ne bavi čitava jedna rasa. Dodao je kako je Blanka proglašena najboljom sportašicom svijeta, a ne najbolja skijašica Linsday Vonn, dok Ivica nije bio ni u konkurenciji...

Isti je dan Gips nastavio prepirku. Poručio je Vlašiću koliko se više sportaša ozbiljno bavi skijanjem i može pobijediti u utrci te kako skijaši na snijegu umiru, povraćaju, svaki drugi ima mononukleozu... što se u skoku u vis ne događa. Dodao je i da Joška, za razliku od njega, ne zanimaju drugi sportovi.

Joško Vlašić

Rođen: 22. srpnja 1956.
Horoskopski znak: Rak

Najveći uspjesi: Srebrna medalja na OI, dvaput svjetsko zlato na otvorenome, četiri medalje na svjetskim dvoranskim prvenstvima (dva zlata, srebro i bronca), zlato na europskom prvenstvu na otvorenome, dva svjetska juniorska zlata

Ante Kostelić

Rođen: 11. kolovoza 1938.
Horoskopski znak: Lav

Najveći trenerski uspjesi: Šest olimpijskih medalja Janice Kostelić (četiri zlatne), tri olimpijske medalje Ivice Kostelića (tri srebra). Šest zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima (Janica pet, Ivica jedna)

Usporedba sportova:

1. U skijanju je veća opasnost od ozljeda
Mnogi su skijaši teško stradali na stazi, a operacije koljena i zglobova normalna su im stvar

Stradaju leđa i gležnjevi, ali lakše
U skoku u vis atletičarkama stradaju gležnjevi i leđa, ali daleko od toga da bi zbog toga morale završiti karijeru

2. Treninzi u šumama i spavanje u autu
Gips je kao pionir skijanja kod nas vodio djecu po hladnim šumama, spavali su u šatoru i automobilu...

Sam izrađivao sprave u neadekvatnoj dvorani
Dvorana i stadion pružaju komfor, ali Joško je sam izrađivao sprave za treninge u neadekvatnoj dvorani

3. Pobijediti mogu mnogi skijaši
Na nekoj utrci skijaša teško je prognozirati pobjednika, konkurencija je velika, nitko ne dominira

Blanka je pomela konkurenciju
U skoku u vis manje je neizvjesnosti, ali zahvaljujući Blankinoj dominaciji, a ne slaboj konkurenciji

4. Kostelići protiv skijaških velesila

U manje se zemalja sportaši bave skijanjem nego atletikom, a Kostelići se uspješno nose s velesilama

Atletika je kraljica sportova Iako joj je skok u vis samo jedna disciplina, atletikom se bave u cijelom svijetu i nije bez razloga kraljica sportova

Ključne riječi

Komentara 36

Avatar patriot-2010
patriot-2010
10:41 08.01.2011.

Matematički kriteriji HOO-a su pomalo glupi. Dvije olimpijske srebrne medalje vrijede toliko i toliko a zlato na svijetskom i europskom vrijedi toliko i toliko. HALO - Blanka na olimpijadi može osvojit teoretski samo 1 medalju a Ivica 5. Npr. Anja Person je uspješnija od Janice po osvojenim medaljama i titulama a svi znamo da je Janica bolja skijašica. Mislim da u olimpijskoj godini Ivica s 2 srebra zaslužuje biti najbolji sportaš. Gipsova izjava je uvredljiva i debelo mi je pao u očima.

A1
a1z
22:01 07.01.2011.

Za Poljičanina: Hrvatska atletičarka Blanka Vlašić najbolja je sportašica svijeta u anketi Međunarodnog udruženja sportskih novinara. Splićanka je prva hrvatska sportašica koja je proglašena najboljom u AIPS-ovoj anketi Autor: Večernji list tek da se zna tko je propuhao, poljičanin ili Joško.

US
uskok
20:02 07.01.2011.

Ovaj VL. pocinje da mi se gadi, Vi ste ti koji zavadza sportiste u Hrvatskoj! Ajede urednice procitaj ovo sto ste napisali i citaj ove komentare dole. Fuj,fuj,fuj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije