Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU ZA VEČERNJI

James Harden 'Brada': Od svih moju bradu najbolje crta mladi hrvatski dizajner

Harden
Foto: Vecernji.hr
1/5
08.03.2015.
u 15:30

- Hardena sam počeo crtati htijući vježbati ruku, a na koncu mi je to u Americi donijelo veliki publicitet - rekao je Peraić.

Osim što je trenutačno drugi strijelac NBA lige, James Harden medijski je privlačan i zbog atraktivna imidža, zbog brade duge kao u nekog talibana. Je li to s bradom bilo promišljeno ili mu se nije dalo brijati? Pitali smo to ovog igrača Houston Rocketsa za nedavnog All-Star Weekenda u New Yorku.

– Brada je jednostavno narasla, još dok sam igrao sveučilišnu košarku.

Bi li se 25-godišnjak pristao obrijati kada bi mu neki proizvođač brijaćih aparata ponudio milijun dolara?

– Ne, morali bi platiti više da se oprostim sa svojom bradom jer ona je postala dio mene.

A njegova famozna brada postala je inspiracijom i za jednoga mladoga Hrvata. Ne, nije riječ o košarkašu, već o dizajneru, 26-godišnjem Zadraninu Filipu Peraiću. Dečko koji je radio kao ilustrator i dizajner za velike svjetske kompanije kao što su IBM, Mercedes Benz, Fly Emirates, Sony i Nike, napravio je serijal crteža koji je nazvao "James Harden Illustrated" i u kojem se, recimo, u bradi NBA košarkaša može prepoznati i kit.

– Jako mi se svidjelo. Njegove su ilustracije nevjerojatne, svi ti načini na koje je vidio i nacrtao moju bradu. Fantastično. Zaista je silno talentiran. Volio bih upoznati tog mladog čovjeka.

Narudžbe iz cijelog svijeta

No među njima još nije bilo kontakta. Potvrdio nam je to jučer i sam Filip:

– Ja sam u sve to krenuo s namjerom da malo vježbam ruku, da mijenjam stilove, a u međuvremenu sam napravio 17 Hardenovih ilustracija, posljednju sam završio prije deset dana.

Ono što je ispočetka bilo "trenažni zadatak" pretvorilo se u unosan posao.

– Sve je krenulo iz gušta jer ja sam i košarkaški poklonik, a pretvorilo se u nešto što mi je donijelo dosta publiciteta. Na koncu sam postavio internetsku stranicu na kojoj prodajem majice i printove s Hardenovim likom, a jedna majica s dostavom stoji 300 kuna. Narudžbe stižu odasvuda, iz Emirata, s Novog Zelanda, ali najviše iz Houstona, očito od navijača.

Ističe Filip da ga je poigravanje s Hardenovom bradom dovelo i do novih i unosnih poslova.

– Ja se nikome ne nudim, pronađu me umjetnički direktori. Tako sam nedavno zahvaljujući Hardenu radio ilustracije za Forbesovu listu 400 najbogatijih ljudi svijeta, što je samo u SAD-u tiskano u više od milijun primjeraka.

Zasad obojica od cijele priče imaju koristi pa Hardenu ne smeta što mladi Hrvat koristi njegov lik. Uostalom, kao igrač blistavih ideja na parketu, James nam je kazao da voli ljude s idejama koji mogu obogatiti njegov život izvan parketa.

– Bilo mi je drago biti dijelom NBA Fashion Showa, reklamirati robnu kuću Blomingdale, a potom se pojaviti na otvaranju burze na Wall Streetu. Nije All-Star Weekend samo da se igra košarka, već i da se, na neki način, odmorimo od košarke.

Mi ljevaci smo u prednosti

S obzirom na to da se sve odvijalo u "ludome" velegradu New Yorku, ima li on kakvu svoju ludu priču?

– Ja je još uvijek nemam, a i kada je budem imao, nadam se da neće biti odveć luda.

Za njegove driblinge i prodore u reket mnogi će reći da su ludo nepredvidljivi.

– Svi mi ljevaci imamo tu prednost što živimo u svijetu dešnjaka pa smo im drugačiji. Dešnjacima je puno teže čuvati ljevake nego obratno.

Nastave li njegovi Rocketsi kao dosad, James će konkurirati i za najboljeg igrača osnovnog dijela sezone (MVP).

– Time ne razbijam glavu, ja se brinem o tome kako da što češće pobjeđujemo, da pripremim momčad za doigravanje.

U tome će važnu ulogu morati odigrati i njegov trener hrvatskih korijena Kevin McHale.

– Kevin je igrao za velike Celticse i zna što je potrebno da bi se išlo do kraja. On je tvrd kada to treba biti, no u pravilu je vrlo poticajan, nerijetko i vrlo opušten trener.

Kada je prije tri godine otišao iz Oklahome, mnogi su se čudili njegovu potezu jer je s Thundersima mogao osvojiti ono što s Rocketsima možda neće nikada. No čini se da je to ipak bio dobar potez jer je u međuvremenu od najboljeg šestog igrača postao jedan od najboljih igrača lige.

– Gledao sam iz prve ruke kako se Durant razvija u ponajboljeg NBA igrača, a kada njemu još dodate Westbrooka, tu više nije bilo prostora za još jedan takav individualni uzlet. Moj motiv pri napuštanju Oklahome bilo je isključivo podizanje moje igre na višu razinu.

Ne tako davno pitali su ga tko je trenutačno najbolji u NBA? Pokazao je da mu ne nedostaje samopouzdanja.

– Mislim da sam ja najkompletniji NBA igrač. Stephen Curry je možda najbolji šuter, Kevin Durant najbolji strijelac, no ako me pitate za najsvestranijeg, onda sam to ja.

Analitičari Hardenu predbacuju jedino to što njegova obrana nije često dovoljno tvrda. Što on kaže na to?

– Nije pitanje želim li ja ili mogu li igrati obranu, već je pitanje uspijevam li se svih 40 minuta usredotočiti na igru na oba kraja parketa. Znam da ćemo otići onoliko daleko koliko kao momčad budemo igrali dobru obranu i zato radim na tome.

>> Harden slomio Sacramento, Cavsi izgubljeni bez LeBrona

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije