Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvat SVJETSKI PRVAK

Imao je fenomenalne uvjete, ali Jakov Fak za zlato se pripremao u svom Mrkoplju

Slovenia's Jakov Fak (R) skis to finish first followed by second-placed Czech Republic's Ondrej Moravec (L) and third-placed Norway's Tarjei Boe (2nd R) during the men's 15 km Mass Start event at the IBU Biathlon World Championships in Kontiolahti March 1
17.03.2015.
u 08:22

Dominacija tek počinje, Jakov Fak sad ide po veliki Kristalni globus

Jakov Fak, skromni biatlonac iz Mrkoplja, u pola je desetljeća od hrvatske senzacije prerastao u "dominatora" svjetskog biatlona. Medalje i pobjede pljušte sa svih strana, a naslov svjetskog prvaka, nakon onoga iz 2012., osvojio je i u nedjelju na SP-u u finskom mjestu Kontiolahtiju u utrci masovnog starta.

'Številka ena', broj jedan

Postao je "številka ena" otkako je otišao u slovensku reprezentaciju. Nećemo se vraćati na temu je li i kako mogao ostati pod hrvatskim stijegom, odnosno zašto domaći sportski oci nisu bili odveć zainteresirani za slučaj prvog osvajača medalje u nordijskim disciplinama, jer toj je priči ionako kraj. A aktualna je kako je čak i genijalac Ole Einar Bjørndalen (41), kralj biatlona te najuspješniji zimski olimpijac svih vremena, svoju jubilarnu, 20. zlatnu medalju prepustio 27-godišnjaku iz Mrkoplja. Uostalom, novo je zlato kovao u svome mjestu, između Fužina i Ravne Gore, a tamo će ga, nakon povratka iz Rusije gdje nastavlja natjecanja, i vratiti.

– Imao je fenomenalne uvjete na svim stranama svijeta, no Jakov je želio kod kuće pripremiti se za SP. Ovdje u Mrkoplju na stazi Zagmajna ima mir, a tu je stazu i sam trasirao s ocem Marijem i mojim bratom Ferdinandom. Družili smo se na treninzima, podučavao je i klince. Znali smo da će osvojiti medalju! – kaže njegov prvi trener Marijan Petrović, koji je u Finskoj bio s nekadašnjim štićenikom, jer nastupali su i hrvatski biatlonci.

– Bila je to najveća pobjeda u karijeri Jakova Faka, ponosa našeg mjesta. Pokazao je zrelost i gard, impresionirao. Danas ga u biatlonskom svijetu gledaju s respektom, nije više onaj dečko koji sjedi sa strane – dodaje Mrkopljanin, čovjek koji je Jakova, uz oca, i uvukao u taj sport.

Cilj je veliki Globus

Ponos Gorskoga kotara osvojio je petu svjetsku medalju (dva zlata, srebro, dvije bronce) te uz olimpijsku broncu iz Vancouvera, za koju tvrdi da mu je najdraža, ima novi cilj – Kristalni globus.

– Jakov mi je rekao da mu više nije cilj biti među najboljih deset, sad želi medalje. Sve je posložio, danas ima sjajne trenere Janija Grila i Čeha Tomáša Kosa, koji su ga učvrstili u pucačkom dijelu te fizički doveli među tri najbrža trkača na svijetu. Najbolje za njega tek dolazi, uostalom biatlonci su najbolji između 28. i 30. godine. Sve mu se posložilo, dosad ga osvajanje Svjetskog kupa nije opterećivalo, no sad se okreće tom cilju. Svjestan je da to može ostvariti – kaže Petrović te dodaje:

– Utrku smo gledali kod kuće u miru, a onda proslavili. Bilo je skromno, u Jakovljevu stilu...

>>Jakov Fak osvojio zlato za Sloveniju na SP-u

Komentara 20

Avatar Pravi Slovenac na kvadrat
Pravi Slovenac na kvadrat
09:55 17.03.2015.

prestanite nas izvještavati o prodanoj duši koja je izdala hrvatsku i otišla za novcem! on nije više naš i nikada više neće biti! za nas on ne postoji, on je sada janez fak i sretno mu bilo u deželi!

MA
MagnusJohnson
11:48 17.03.2015.

Bolesnici koji pljuju Faka si utvaraju da je domoljublje izdavanje kuna za kradeze i njegove šatordžije....Fak će uvijek biti Hrvat, i svaka mu čast na zlatu!

DI
dincib75
09:21 17.03.2015.

Ma uopće me nezanimaju razlozi odlaska i ne vidim potrebu da se veselim što je netko osvojio zlato za sloveniju,za mene on više nije Hrvat i Bog

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije