Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI PLANOVI I POTEZI

Jakobušić riskira i spašava Hajduk: Inkasirao milijune, zadržao Livaju i čisti dugove

Split: Poznati na utakmici 36. kola između Hajduka i Lokomotive
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/2
10.07.2021.
u 10:03

Prvi set Hajdukovih priprema odrađen je s četiri pobjede, jednim porazom i ukupnom gol razlikom 10:5, koja vam već govori o tome će da novi trener Jens Gustafsson uistinu igrati otvoreni napadački nogomet

Samo oni koji su okupirani negativom će zanemariti da društvo iz Hajduka u posljednje vrijeme radi stvarno ozbiljne i kvalitetne poteze. Otkako je početkom ove godine započela suradnja predsjednika kluba Lukše Jakobušića i direktora Mindaugasa Nikoličiusa, Hajduk se iz dana u dan doima sve ozbiljnijim i posloženijim klubom. Čini se da prvi put nakon velikog niza godina u klubu postoje jasni ciljevi, strategije i prioriteti, kako na nogometnom, tako i na onom planu izvan travnjaka.

Povukle su se neke riskantne odluke (gašenje Hajduka II), rješavanje dugova polako, ali sigurno ide u dobrom smjeru, a čak se i s tim na umu u klub dovode ozbiljna pojačanja koja već sad uveseljavaju Torcidu i sve ljubitelje kluba.

Mlakar obećava puno

I onaj tko ne prati nogomet zna da je pokret #LivajaOstani prošao uspješno te da je jedan od najkvalitetnijih nogometaša HNL-a Marko Livaja odlučio nastaviti svoj put na Poljudu. To je samo po sebi već veliko pojačanje, a uprava kluba trenutno naporno radi na zadržavanju još dva igrača koja su u protekloj sezoni i više nego zadovoljila. Prvi je reprezentativni vratar Lovre Kalinić s kojim su pregovori za dodatnih godinu dana posudbe iz Aston Ville pred samom finalizacijom, a Lovre toliko vjeruje u ovaj projekt da je spreman srezati 50 posto od plaće koju bi imao na Otoku. Drugo potencijalno zadržavanje je ono Marca Fossatija, talijanskog veznjaka koji je trenutno igrač Monze, ali i sam je više puta izjavio kako ne bi imao ništa protiv zaigrati još koju polusezonu u klubu. Koliko doznajemo, i za njegove usluge su pregovori u tijeku.

Osim zadržavanja najvećih zvijezda, Hajduk ozbiljno radi i na dovođenju novih. Nekako najzvučnije novo ime u prijelaznom roku je donedavni igrač Brightona Jan Mlakar (22) koji je prošle sezone na posudbi u Mariboru bio najbolji strijelac slovenske lige. Ako u Hajduku bude pokazao išta blizu takve forme, s igračima poput Livaje i prošlosezonskog tinejdžerskog otkrića Stipe Biuka u napadu moglo bi to strašno dobro izgledati. Drugo odlično pojačanje je dovođenje Gerga Lovrencsicsa iz Ferencvaroša, iskusnog desnog beka koji je s Mađarskom nastupio na dva Europska prvenstva i koji je s Ferencvarošem igrao skupinu Lige prvaka. Iskusan i pametan igrač svojom bi prodornosti mogao donijeti puno toga iz drugog plana jer je vrlo jak podatak da je kao bek u svojih 386 nastupa u karijeri sudjelovao u 121 pogotku (43 gola i 78 asistencija). Dakle, u svakoj trećoj utakmici sudjeluje u pogotku. Još nešto ranije u klub su stigli pouzdani zadnji vezni Josip Vuković iz Osijeka te stoper Josip Elez iz Hannovera. Treba se podsjetiti i da se u klub na znatno manju plaću vratio i Samuel Eduok, pa tako sad Hajduk u svojim redovima na krilnim odnosno centralnim pozicijama u napadu ima pregršt izbora (čak 12 opcija).

Realno, postoji puno razloga zbog kojih se navijači splitskog kluba mogu veseliti u pogledu prema budućnosti, ali isto tako postoje i očiti gorući problemi. Čak i kad uzmemo u obzir da će Hajduk na kraju uspjeti zadržati Kalinića i Fossatija, pogled na kadar u obrani zabrinjava. Trenutno su u kadru Hajduka samo jedan lijevi bek (Čolina), jedan desni bek (Lovrencsics) te pet stopera (Vušković, Simić, Dimitrov, Škaričić i Dellova), dok je uz njih od obrambeno nastrojenih igrača u kadru još samo već spomenut obrambeni veznjak Vuković. Na tom planu mora se ozbiljno raditi jer bez ozbiljne rotacije i plana B za ozljede na obrambenim pozicijama rezultati teško stižu.

Treba spomenuti i neke nogometaše koji više nisu u klubu. Odlazak Stanka Jurića u Parmu inkasiran je sa solidna dva milijuna eura, klub će biti znatno financijski lakši odlaskom Mije Caktaša (vjerojatno Saudijska Arabija), a svoje slabije epizode u klubu završili su Nihad Mujakić, Umut Nayir, Bassel Jradi i Darko Todorović. Budžet za plaće je fino očišćen te otvara mogućnosti za realiziranje već spomenute prijeko potrebne širine u obrani.

Nije Biuk jedina mlada nada

Prvi set Hajdukovih priprema u Sloveniji odrađen je vrlo dobro, s četiri pobjede, jednim porazom i ukupnom gol razlikom 10:5, koja vam već govori o tome će da novi trener Jens Gustafsson uistinu igrati otvoreni napadački nogomet za razliku od njegovog prethodnika Paola Tramezzanija. Livaja je motiviran, Jairo se raspucao, a i mlada imena poput Marina Ljubičića, Marija Čuića i Marka Brkljače pokazala su se kao ozbiljni kandidati za minutažu u idućoj sezoni, makar to bilo i iz drugog plana.

Ne, ovo ne znači da će se Hajduk nužno već ove sezone baciti u utrku za naslov i takvo što ne treba odmah ni očekivati, ali s dovoljnom količinom strpljenja i vjere u sve što se događa u klubu Hajdukovi navijači bi u idućim godinama konačno mogli gledati klub s glavom, repom i ozbiljnom konkurentnom momčadi, a to je nešto Hajduk dugo nije imao.

Ključne riječi

Komentara 2

SI
sisavac
22:52 10.07.2021.

Copy paste članka od prošle godine, dvije, tri, ma zadnjih 15. Pred svaku sezonu obilje tekstova koji hajduku predviđaju preokret, blistavu sezonu, povratak na vrh.. A nakon velike gospe, tras! Cilj se sužava na kup i prvenstvo, oko božića glavu se okreće samo na kup, za prvi april javno prizna još jedna propala sezona. Torcida za svo to vrijeme marljivo zaradi oko 2 mil kuna kazni za klub. Okanite se ćorava posla, ove sezone ćete se tući za 5. mjesto sa ovim kadrom. Polovni igrači. Što od njih očekujete točno? 100 golova? 150 mil eura transfer?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije