Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kalkulacije

Izgubimo li od Talijana, protiv furije će nam trebati pobjeda

Slaven Bilić (1)
Slavko Midžor, Goran Stanzl / Pixsell
11.06.2012.
u 12:45

Naravno, preduvjet za rasplet koji smo naveli u naslovu jest da oba naša preostala suparnika, Italija i Španjolska, pobijede Irsku.

Pobjedom nad Irskom vrata koja nas dijele od ulaska u četvrtfinale Eura dodatno su se odškrinula, no nije zgorega vidjeti što to Bilić boysima konkretno još treba za ulazak u drugi krug.

Dakle, s tri boda na kontu i zahvaljujući remiju Italije i Španjolske, najjednostavniji put za prolazak u drugi krug jest pobjeda u jednoj od sljedeće dvije utakmice. Hrvatska bi na taj način imala šest bodova na kontu i ulazak među osam najboljih bio bi siguran.

Dogodi li se to već protiv Talijana, Bilić protiv Španjolaca već može i kalkulirati jer bi mu remi u zadnjoj utakmici (i dvije pobjede – protiv Italije i Irske) donio prvo mjesto u skupini i vjerojatno lakšeg protivnika u četvrtfinalu. No, ne pođu li stvari protiv Talijana kako priželjkujemo, raspleti su sljedeći:

Odigramo li neriješeno s Italijom, a u slučaju (vjerojatne) pobjede Španjolaca nad Ircima, Hrvatska bi nakon dva kola imala četiri boda, kao i Španjolska, dok bi Italija bila na dva boda. Tada bi u zadnjem kolu, u slučaju pobjede Italije nad Irskom, Hrvatsku pobjeda nad Španjolcima vodila u drugi krug, poraz bi značio oproštaj od Eura, a remi bi osigurao vatrenima da uđu u krug tri reprezentacije s pet bodova.

Uefini kriteriji u slučaju istovjetnog broj bodova na kraju natjecanja po skupinama su sljedeći (poredani po važnosti):

1. u prednosti je momčad koja je u međusobnom susretu bila bolja, odnosno (ako je riječ o više od dvije momčadi), u prednosti je ona reprezentacija koja u krugu koji se zatvorio ima najviše bodova u međusobnim susretima momčadi koje tvore taj krug.
2. bolja gol-razlika (računajući samo one utakmice koje su odigrane između momčadi koje tvore zatvoreni krug)
3. više postignutih golova (računajući samo one utakmice koje su odigrane između momčadi koje tvore zatvoreni krug)
4. bolja gol-razlika (računajući sve utakmice u skupini)
5. više postignutih golova (računajući sve utakmice u skupini)
6. pozicija na Uefinoj ljestvici koeficijenata nacionalnih momčadi
7. fair-play ljestvica momčadi (samo s EP-a)
8. ždrijeb

Dogodi li se crnji scenarij, da izgubimo od Italije, a u slučaju španjolske pobjede nad Irskom, tada bi Bilić boysi nakon dva kola ostali na tri boda, Italija i Španjolska bile bi na četiri. U tom slučaju Hrvatskoj ne bi bio dovoljan ni remi protiv Španjolske, jer bi i u slučaju poraza Italije od Irske imala četiri boda kao i Talijani, ali poraz u međusobnom susretu.

Komentara 13

Avatar poljicanin
poljicanin
13:13 11.06.2012.

Koja glupa nagađanja,otprilike kao "ako ne zabijemo gol,ne možemo pobijediti"...

Avatar nekakav
nekakav
13:14 11.06.2012.

ajmo sad o jednoj brojci, vjerojatnosti da mi s talijanima i španjolcima odigramo neriješeno.. mislim da je to nemoguće. dva čista poraza budu. zar je realno očekivati od reprezentacije koja se pred utakmicu s grčkom u kvalifikacijama već oprostila od eura? ajmo se prisjetiti one komorne atmosfere. e to je naša realnost. ovo s irskom je malo sunca. optimizma.. pa ne znam, okrenem se oko seben, a kad ono ljudi jedva da znaju za euro, mislim, nogometni. ovaj drugi, novčani, baš i ne viđaju često.

Avatar Ron Burgundy
Ron Burgundy
13:04 11.06.2012.

"Odigramo li neriješeno s Italijom, a u slučaju (vjerojatne) pobjede Španjolaca nad Ircima, Hrvatska bi nakon dva kola imala četiri boda, kao i Španjolska, dok bi Italija bila na dva boda. Tada bi u zadnjem kolu, u slučaju pobjede Italije nad Irskom, Hrvatsku pobjeda nad Španjolcima vodila u drugi krug, poraz bi značio oproštaj od Eura, a remi bi osigurao vatrenima da uđu u krug tri reprezentacije s pet bodova." ____________________________________________________________________________ Ovo nije nužno točno. Dva remija nas vode do 5 bodova, ali tad je moguć krug s Italijom i Španjolskom i ovisili bi o tome koliko smo golova dali u tim utakmicama. Ako bi obje odigrali 0-0, a Italija i Španjolska pobijede Irsku, onda ispadamo jer Italija i Španjolska već imaju 1-1.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije