Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEĆANJE NA 13.5.1990.

Izbornik Srbije o Bobanovom napadu na milicajca: Ne znam zašto je zastranio...

Zagreb: Grafiti posvećeni Dinamu na osnovnoj školi Savski gaj
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
13.05.2022.
u 17:33

- Ovo što se dogodilo na maksimirskom stadionu najviše će štetiti Dinamu. Jesu li ga to njegovi navijači htjeli kazniti što nije prvi? Naše navijače nisu smjeli postaviti tamo gdje su bili.

Događaji 13. svibnja 1990. ne pamte se samo u Zagrebu ili Hrvatskoj, već i u Srbiji, no viđenje situacije nešto je drugačije. Potvrđuju to natpisi iz današnjih, ali i ondašnjih vremena.

Primjerice, trener Crvene zvezde Ljupko Petrović govori da je postojao politički pritisak da Dinamo pobijedi u toj utakmici. Što nema previše smisla ako se analiziraju kompletni događaji i okretanje glave u trenucima kad su Delije razbijali po gradu i stadionu.

Nisu previše logični bili ni mediji u Srbiji tih dana, ali s obzirom na sve što se polako "kuhalo", to ipak ne čudi.

- Bobanov napad na milicajca izrežirali su HDZ i hrvatske službe kako bi očistile policiju od srpskih kadrova - pisalo se, a potom i "vadilo" mnogo, za jugoslavenske prilike, loših stvari o legendi hrvatskog nogometa.

U moderno doba tako nešto moglo bi se demantirati već blažim "grebanjem" po površini.

 

Ne čudi pak ni viđenje današnjeg izbornika Srbije Dragana Piksija Stojkovića oko svega što se događalo. Bio je samo nogometaš, tad 25-godišnjak i sve što je znao jest ono što je vidio dok je istrčao na travnjak. Priznao je da su svi bili preplašeni i mislili da će ih Dinamovi navijači ubiti. I iako je upravo Boban osigurao, uz suigrače, da se igračima Zvezde ništa ne dogodi, Piksi je pod utjecajem političke situacije izgovorio sljedeće:

- Bobana znam kao dobrog dječaka. Zašto je zastranio i ponašao se neobuzdano – ne znam. Kada je služio vojsku u Beogadu, bio je blizak sa svim zvezdašima.

Piksi je za Večernji list komentirao nemile događaje i na dan kad su se dogodilo. Tad je, također, krivnju svalio prvenstveno na "hrvatsku stranu". Odnosno, Dinamo i njegove navijače. No, vidi se i da je osjetio što se sprema, zato se toliko radovao odlasku u inozemstvo.

- Ovo što se dogodilo na maksimirskom stadionu najviše će štetiti Dinamu. Jesu li ga to njegovi navijači htjeli kazniti što nije prvi? Naše navijače nisu smjeli postaviti tamo gdje su bili. Bolje da su ih pustili na južnu tribinu, tamo ih Dinamovi ne bi mogli gađati kamenjem. Ne znam tko je kriv za sve, ali sve to mi se gadi. Jedva čekam otići u inozemstvo - izjavio je tadašnji kapetan Zvezde za Večernji list.

>>> Zvonimir Boban o neodigranoj utakmici Dinama i Crvene zvezde

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije