Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Iz minute u minutu: Mertinak - Ančić 6:7, 3:6, 4:6

davis-mario-txt.jpg
import
04.12.2005.
u 17:56

Ima samo 21 godinu i dobio je najteži meč u životu nakon kojeg je Hrvatska osvojila Davis Cup! Dugo u noć će Hrvati širom svijeta slaviti u Marija Ančića! Hrvatska je u finalu pobijedila Slovačku sa 3:2.

Čestitke svim našim tenisačima koji su dali svoj obol u ovom trijumfu! Čestitka i korektnim navijačima i sportašima Slovačke koji su napravili sve da se Hrvati osjećaju kao kod kuće.

Hrvatska je 12. zemlja u povijesti koja je osvojila najstarije svjetsko momčadsko natjecanje, Davis Cup. U ovogodišnje natjecanje krenulop je 140 momčadi. Naši u obranu naslova kreću u veljači kada u okviru prvog kola Svjetske skupine gostuju u Austriji.

O vlasniku velikog pehara kojeg dobiva pobjednik Davis Cupa odlučivali su Michal Mertinak i Mario Ančić. Nakon što je Dominik Hrbaty u pet infarktnih setova poibijedio Ivana Ljubičića, finale između Slovačke i Hrvatske koje se igra u Bratislavi bilo je izjednačeno na 2:2, ali je mladi Splićanin izdržao pritisak i pobijedio s glatkih 3:0.

Mario je danas prvi put u karijeri igrao odlučujući Davis Cup meč, i bio je favorit protiv Mertinaka koji iza sebe više imao publiku nego tenisku kvalitetu. Ovo je i 26-godišnjem Slovaku bio najvažniji meč karijere. Na ATP listi je trenutno 139. i do danas je u Davis Cupu odigrao svega šest mečeva u singlu.

S druge strane, naš Mario Ančić ima 21 godinu i odlično je igrao ovu sezonu. Trenutno je 22. na ATP listi. Nikada dosada nije igrao protiv Michala Mertinaka.

Mertinak - Ančić 6:7 (1), 3:6, 4:6

1. SET
Prvi je servirao Mertinak, a Mario odmah pokazuje odlučnost. Imao je 15:40, no nije iskoristio priliku. Mertinak je poveo sa 1:0.

Vidjelo se da je Slovak pustio ruku i da igra kao da nema što izgubiti. Došao je u drugom gemu do 15:30 i 30:40, no dobri Ančićevi servisi riješili su problem. 1:1.

Ančić je i u petom gemu bio blizu breaka, no nije uspio. Mertinak je Ančićevu prednost okrenuo u 3:2.

Prvi set je zasad vrlo izjednačen. I Mario osvaja svoj servis za 3:3, nadajući se Mertinakovoj pogrešci kojom bi mu uzeo servis. Dočekao ju je u sedmom gemu, no nije ju iskoristio. Mertinak je poveo sa 4:3.

Kako se primicao kraj prvog seta, igrači su sve čvršće držali svoj servis. Mertinak je došao do 6:5, a na servisu je tada bio Ančić. Trebao mu je gem za tie-break. Osvojio ga je bez većih problema i ušlo se u trinaestu igru.

Odlično je Ančić odigrao tie-break. Kao da se cijelo vrijeme suzdržava, sada je odigrao čvršće i odjurio na 4:0 što Mertinak više nije mogao stići. Završilo je 7:1. 7:6 za Ančića.

2. SET
Prvi je u drugom setu servirao Ančić. Nakon 30:0 Mertinak je došao do 30:30, ali onda je još jednom proradio Marijev servis za vodstvo od 1:0.

Drugi gem je donio veliku neizvjesnost. Mario je došao do 15:40, Mertinak se vratio i nakon što je Slovak osvojio još jedan poen, reagirao je sudac koji je Slovačkoj zbog galame njihovih navijača odlučio oduzeti poen. Mario je imao prednost, no trebala mu je još jedna da povede sa 2:0.

Superiorno je Ančić potvrdio break, ne prepustivši protivniku ni poena. Tek tada je počeo igrati onako kako on uistinu zna. Iako je bilo 3:0, činilo se da Ančić ima drugi set.

Slovakov bljesak vidjeli smo u petom gemu. Imao je prednost, ali jedna njegova neforsirana pogreška i Ančićevi odlični servisi nakon čega je na semaforu zasvijetlilo 4:1.

Splićanin je odlično držao set pod kontrolom sve do kraja. Na 5:3 bio je odličan na servisu. 6:3 za Ančića.

3. SET
Kao i u drugom setu, Mario protivniku uzima servis. I to nakakav način, Mertinak nije osvojio niti jedan poen. 1:0 za Ančića.

Mario nastavlja igrati dobro. Dok Mertinak ima muke s osvajanjem svog servisa, Ančić suvereno drži prednost. 3:2 za Ančića koji ima servis.

Šesti gem ponudio je Mertinaku tračak nade. 0:30 na Marijev servis, Splićanin osvaja poen, ali gubi sljedeći pa Slovak ima 15:40. Iako je Ančić smanjio na 30:40, Mertinak je vratio break. 3:3.

Uslijedila su dva čvrsta servis-gema za 4:4. I onda, presudan trenutak. Mario na Mertinakov servis sa 30:0 dolazi do 30:40 i osvaja Slovakov servis!

I onda, jedan od najvažnijih trenutaka hrvatske sportske povijesti: Mario je servirao za osvajanje Davis Cupa. I učinio je to maestralno! 6:4 za Ančića!


Važniji trenuci meča

1. set:
- Ančić već u prvom gemu propušta dvije break prilike
- Već u sljedećem gemu Ančić spašava break loptu
- Mertinak u petom gemu izvlači Ančićevu break loptu
- Ančić u sedmom gemu propušta još jednu break priliku
- Mario je odlično odigrao tie-break i poveo sa 1:0 u setovima
2. set
- U drugom gemu Ančić propušta 15:40 i prednost, no četvrtu break loptu koristi
- Mertinak ima šansu za povratak breaka, no Mario to spašava
- Odličan Marijev servis-gem kod 5:3 za vodstvo od 2:0 u setovima
3. set
- Ančić uvjerljivo osvaja Mertinakov servis u prvom gemu
- Mertinak koristi drugu prigodu i vraća break
- Ančić u ključnim trenucima, u devetom gemu, osvaja Mertinakov servis
- Jedan od najvažnijih trenutaka hrvatske sportske povijesti: Mario je servirao za osvajanje Davis Cupa. I učinio je to maestralno!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije