Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što našima znači Sljeme

Ivica: Sljeme je sveto brdo za sve hrvatske skijaše

Ivica Kostelić
AFP
30.12.2009.
u 09:45

- Sljemenska je utrka najposjećenija i time je i najveći užitak u njoj sudjelovati, kaže Nika.

Nitko se tako ne odnosi prema sljemenskoj utrci kao tridesetogodišnji Ivica Kostelić. Jer, on je na Zagrebačkoj gori skijaški prohodao, a na Crvenom spustu je kao dječarac imitirao velikane i sanjario da se Svjetski kup održava i na Sljemenu.

– Stazu koju sam prošao barem sto puta lijepo je vidjeti uređenu. Volim otići na Sljeme i ljeti, čak treniram i na stazi, trčim i nizbrdo i uzbrdo. Sljeme je Janičino i moje igralište. Za mene je to utrka svih utrka.

Pobjeda na njegovu brdu za Ivicu bi bila ostvarenje jednog od sportskih snova. Ako uopće nastupi...

– Obično nisam nervozan sve do dana utrke, no tijekom sezone često se sjetim Sljemena i tada odbrojavam za koliko će karavana Svjetskog kupa u Zagreb. Zapravo, jedva čekam da uđem u startnu kućicu, iznad svih tih tisuća navijača.

Često mu skijaški kolege čestitaju na priredbi kakvu ima njegov rodni grad.

– Vjerujem da nisu tek kurtoazni, jer mnoge tijekom nastavka sezone vidim u jaknama ili kapama iz Zagreba. To je neki znak da odavde nose lijepa sjećanja.

Nigdje kao u Zagrebu

Natko Zrnčić Dim još nije tako dobar slalomaš da bi na Sljemenu konkurirao za visok plasman, no i taj 23-godišnji Zagrepčanin također je emotivno vezan uz goru iznad Zagreba.

– Takvu potporu mi hrvatski skijaši ne možemo nigdje imati. Još nisam vozio u drugoj vožnji na Sljemenu.

I on od kolega skijaša nije čuo riječi primjedbe.

– Mislim da su iskreni. Hvale smještaj, organizaciju, stazu. Uostalom, gdje su smješteni kao u Zagrebu, u središtu velikoga grada? U središtu mjesta možda i jesu, ali to su gradići od tek nekoliko tisuća ljudi.

Premda svi naši reprezentativci mogu spavati u Tomislavcu, Natko ga ne koristi.

– Užitak mi je kada iz svoga kreveta odem na utrku.

Ana Jelušić nastupila je na svih pet utrka. Najradije pamti drugo mjesto osvojeno 2007. godine. Nažalost, u posljednja dva nastupa loše se provela.

– Na Sljemenu uvijek idem na sve ili ništa.

Nika Fleiss obožava kada najbolje svjetske skijašice doputuju u Zagreb i kada se s njima nadmeće pred svojom publikom. Nažalost, to joj 2007. nije uspjelo jer je cijelu sezonu propustila zbog bolesti. Ta 25-godišnja Samoborka najbolji je plasman na Sljemenu izborila u prvom izdanju te utrke – bila je osma.

– Spavanje u Tomislavcu pomaže nam da se usredotočimo na utrku. Kada bismo bili u gradu, to gotovo ne bi bilo moguće.

Bolje nego u Aspenu

Nika kaže da, bez obzira na 15-20.000 navijača željnih sportskog slavlja, prije starta nema tremu.

– Sljemenska je utrka najposjećenija utrka skijašica u Svjetskom kupu i time je i najveći užitak voziti je. Na Sljemenu imate osjećaj da sve te ljude doista zanima to što radite, za razliku, recimo, od slavnog Aspena gdje u ciljnoj ravnini ima tek nekoliko stotina znatiželjnika.

- Nije kurtoazija, cure zaista govore da im je sljemenska utrka draga. Osim dobrodošlice, odličnog smještaja, dobre staze i brojne i korektne publike, sviđa im se i to što se ponajveći nagradni fond dijeli na prvih 30. Dakle, sve imaju dodatni motiv da budu dobre u Zagrebu – ističe Nika Fleiss.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije