Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ivan rudež:

Kad se vrati, brat Damjan će biti duplo bolji igrač

Damjan Rudež
Foto: Reuters/PIXSELL
21.04.2015.
u 08:15

Mladi se hrvatski stručnjak probija na europsku scenu radeći u Švicarskoj

Već treću sezonu zaredom mladi hrvatski košarkaški stručnjak Ivan Rudež (35) kruh zarađuje u Švicarskoj. Trener je Geneva Lionsa s kojima je nedavno osvojio svoj treći švicarski kup, a 2013. bio je i prvak države.

- Među četiri smo najbolje momčadi: Lugano ima najveći proračun, oko 1,2 milijuna franaka, Fribourg ima najjači utjecaj, a Neuchatel momčad koja igra francuski tip košarke.

Kvaliteta švicarske lige

Ivan je ovladao i francuskim jezikom te se ne libi ulaziti i u javne rasprave.

- Krenuo sam u polemiku s vodstvom lige koje hoće smanjiti kvotu stranaca s četiri na tri što bi značilo i pad kvalitete lige jer Švicarska nema bazu igrača i prisiljena ih je uvoziti.

Ipak i Švicarska ima dva NBA igrača, kao i Hrvatska, a to su Sefolosha i Capela, obojica članovi Houstona.

- Osim njih tu su braća Mlađan, Kovač, Brunner i, kada se svi odazovu, to je reprezentacija snage kao što je Finska ili Švedska.

Rudežu se iz švicarske lige nikamo ne žuri.

- U Španjolskoj ili Italiji možda pet, šest trenera ima veću plaću od mene. Klubovi su se okrenuli lokalnim, jeftinijim trenerima. S Genevom imam zdrav odnos, a cilj mi je da klub dobije svoju dvoranu za omladinski pogon, ali i da igramo Eurokup. Ako se moje i klupske ambicije raziđu, bit ću spreman ići u košarkaški atraktivnije zemlje.

Je li Hrvatska košarkaški atraktivnija od Švicarske?

- Gledajući ekonomsku stabilnost i kvalitetu domaćih igrača kada izdvojite tri regionalna ligaša, koji nisu ogledalo naše lige, s tugom u srcu moram ustvrditi da je naša liga u rangu treće talijanske lige.

O bratu Damjanu

Tijekom NBA sezone, Ivan se često čuo s mlađim bratom Damjanom, igračem Indiana Pacersa.

- Stariji sam mu brat i teško je ne savjetovati mlađeg buraza. Često bi se čuli i prolazili sve zajedno. S obzirom na to da u NBA postoji kalkulacija koliko tko šuteva smije izvesti, on ne forsira ništa, nego poštuje bolje postavljenog čovjeka. Ondje igra s najvećim atletama i njegova se razina igre digla za dva koplja. Damjan je digao svoju trkačku, skakačku i obrambenu igru i, kada se vrati u Europu, bit će dvostruko bolji igrač.

Za NBA ligu i svog brata reći će još i ovo:

- NBA više nije romantična kao prije da tamo mogu igrati samo svemirci. Svatko tko ima nešto ekstra talenta, bilo šuterskog, skakačkog ili dodavačkog, sada tamo može igrati. Trenutačno su ondje najviše na cijeni vrhunski šuteri što su potaknuli Spursi svojom igrom sa sjajnim protokom lopte u kojoj "spot-up" šuteri dolaze do izražaja.

>> Bojan Bogdanović proglašen novakom mjeseca u Istočnoj konferenciji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije