Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Horvat 7. na EP

Sluša blues, ne voli izlaske, a skače za pokojnog oca

Ivan Horvat
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/6
04.03.2017.
u 16:12

Legendarni Bubka osobno mi je čestitao rođendan, no moj uzor u skoku u vis je Tarasov.

Mladi osječki skakač s motkom Ivan Horvat (23) na EP-u u Beogradu nije preskočio ljestvicu na visini 5,80, te je završio na sedmom mjestu. Prije samo tjedan dana poboljšao je osobni rekord preskočivši na Balkanijadi u Beogradu 5,76 metara. Do ovogodišnjeg dvoranskog Europskog prvenstva to je bio šesti rezultat ove sezone. Koliko je napredovao dovoljno govori podatak da je njegov najbolji skok lani u dvorani bio 5,63 metra, dakle 13 centimetara manje. Skok s motkom trenira deset godina. A sve je počelo na školskom prvenstvu gdje je trebao skakati u dalj.

– Neposredno prije početka izbačen sam iz ekipe jer je u posljednji trenutak došao jedan bolji skakač. Već sam krenuo doma, onako sav razočaran, a onda me zaustavio trener Josip Gašparac i pitao želim li skakati s motkom. Nisma imao pojma što je motka, ali bez obzira na to pristao sam. Već idući dan znao sam da sam stvoren za to da budem skakač s motkom. Nije me samo sport zanimao u to vrijeme. Volim slušati glazbu i htio bih jednog dana naučiti svirati neki instrument. Primjerice bubnjeve. Još me fascinira John Bonham iz grupe Led Zeppelin. Inače, slušam sve, od bluesa do modernog hard-rocka – rekao je Horvat koji je svoj uzlet među svjetsku elitu potvrdio na Svjetskom prvenstvu u Pekingu 2015. gdje je osvojio deveto mjesto. Bio je i na Igrama u Riju, ali nije uspio ući u finale. Ove sezone u dvorani samo pomiče letvicu prema gore.

– Koje su moje granice? Granice ne postoje. Pod uvjetom da me zdravlje posluži i kad dam sve od sebe, onda je samo nebo granica – rekao je jednom prilikom.

Zanimljivo je da mu sportski idol nije Sergej Bubka, najbolji motkaš svih vremena. Uzor mu je Maksim Tarasov.

– Zašto Tarasov? Zato što je imao besprijekornu tehniku i slične je građe tijela kao i ja.

Idealan za desetobojca

Kada je Sergej Bubka nedavno bio gost u Zagrebu jako je hvalio 23-godišnjeg Osječanina. Prije sedam godina čak mu je osobno čestitao rođendan. Bilo je to na Olimpijskim igrama mladih u Singapuru.

– Došao je na vrata naše misije i rekao: “Čujem da netko ima rođendan”. Kad sam se javio, još je dodao: “A ti si taj mali koji skače s motkom” – prisjetio se tog trenutka Horvat.

Ivana Horvata trenira Hrvoje Livačić.

– Odgovaramo si po karakteru. Zajedno idemo prema cilju, a to je da na vrhuncu karijere preskočim čarobnu granicu od šest metara.

O Ivanu kondicijski stručnjak Mirko Krolo kaže:

– Ivan je čudesan sportaš, uz Tonija Kukoča jedan je od najdarovitijih koje sam trenirao. Ivan bi u svjetskim razmjerima bio idealan desetobojac. U dalj skače dalje od sedam metara, u vis više od 1,90, a 100 metara trči oko 11 sekundi...

Mnogi će se složiti da je skok s motkom prilično opasan sport.

– Do prije nekoliko godina skok s motkom imao je najviše smrtnih slučajeva. Skok s moje visine može značiti ozbiljne ozljede, na kraju i gubitak života. Prije, dok su se koristile bambusove motke, skakači su umirali od ozljeda. Na sreću, tehnologija je smanjila broj takvih slučajeva na minimum.

Jednog dana želim biti trener
Sebe Ivan jednog dana vidi kao trenera, bez obzira na to što se školovao za strojarskog tehničara. A nakon što mu je 2011. godine umro otac, u motku kojom skače stavio je ceduljicu s porukom voljenom tati.

Zanimljivo je da ga kao mladog čovjeka ne privlače izlasci.

– Iskreno, veće uživanje mi je trening. Radije ću odraditi još jedan trening nego otići u noćni život – zaključuje Horvat.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije