Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
8 GOD BEZ NAPRETKA

Iva Majoli je izgubila sve kredite! Najneuspješnija je izbornica na svijetu

Iva Majoli
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/5
10.02.2019.
u 08:17

Majoli je najneuspješnija teniska izbornica u svijetu i najneuspješnija izbornica u našem sportu. Svaka čast njezinoj igračkoj karijeri, ali kao izbornica se jednostavno nije iskazala.

I dok smo u Davisovu kupu jedna od najuspješnijih nacija svijeta, u ženskoj inačici natjecanja svjetskih reprezentacija, Fed kupu, baš nam ne ide. Tako ćemo 12. godinu u nizu provesti u “bunaru” Euroafričke zone ili, ako želite da vam ljepše zvuči, u 1. skupini te zone, a zapravo u trećem razredu svjetskoga ženskog tenisa budući da su iznad nas 1. i 2. svjetska skupina.

Opet smo posrnuli

Ove smo godine u britanskom Bathu ponovno posrnuli, izgubili smo od reprezentacije Srbije koja nas je 2008. i gurnula u “bunar” iz kojega se, eto, nikako ne možemo iščupati. A nadali smo se da je naša Fed kup reprezentacija ove godine dovoljno jaka – 11. smo u svijetu po kombiniranom renkingu dviju najboljih tenisačica – da napokon možemo ući u kvalifikacije za 2. svjetsku skupinu. Tada se već igra kod kuće i u gostima, pa smo tako mogli ispuniti prazninu na reprezentativnom planu koja je nastala izravnim plasmanom naše muške reprezentacije na završni turnir reformiranoga natjecanja u Davisovu kupu. No, od toga ništa...

– Nadam se da ćemo jednom napokon zaigrati u najjačem sastavu i konačno izići iz tve skupine – kazala je izbornica Iva Majoli nakon poraza od Srbije izlizanu rečenicu za koju nam se čini da je slušamo već osam godina (od 2012.) koliko je ona u izborničkom stolcu (zamijenila je Gorana Prpića). A izbornica je izgovara kao da nam se to prvi put dogodilo.

Očito računa na ljude jobovskog strpljenja koji će iz godine čekati da, prvo, napokon zaigramo u najboljem sastavu i, drugo, da nam se i tad posreći pa da konačno dođemo barem do kvalifikacija za 2. svjetsku skupinu. 
Nije naše da postavljamo i smjenjujemo izbornike, o tome će odlučivati odgovorni ljudi u Hrvatskom teniskom savezu (iako izgleda kao da je i njima Fed kup zadnja rupa na svirali), ali nama se čini da je Majoli potrošila sve kredite. Osam godina bez ikakva napretka! To je ipak previše. Majoli je najneuspješnija teniska izbornica u svijetu i najneuspješnija izbornica u našem sportu. Svaka čast njezinoj igračkoj karijeri, osvajačica je Roland Garrosa i najbolja hrvatska tenisačica svih vremena, ali kao izbornica se jednostavno nije iskazala.

Istina je da su naše najbolje tenisačice ponekad i ozlijeđene, istina je da je prohodnost u Fed kupu slaba (posebno kad se nađete u zoni), ali osam dugih godina! Godine 2012. u Eilatu (Izrael) naletjeli smo na jaku Rumunjsku (s Halep), 2013. u istom gradu nije bilo Petre Martić, 2014. u Budimpešti naišli smo na jaku Nizozemsku (s Bertens), a tada je Martić i zadnji put nastupila za reprezentaciju; 2015. u Budimpešti dočekala nas je jaka Srbija; 2016. u Eilatu nije bilo Donne Vekić i Petre Martić; 2017. u Tallinnu opet nije bilo Martić; 2018. u Tallinnu nastupili smo s Leom Bošković i Tenom Lukas; 2019. u Bathu znali smo da ćemo teško proći ako ne nastupimo u najjačem sastavu, a izbornica se ipak “dogovorila” s Martić da ne mora dolaziti. 


Petra nije morala igrati sve

Dobro, Petra ima problema s leđima i ne može igrati iz dana u dan. Ali ona u Bathu i nije morala igrati sve mečeve. Mogla je izići na teren u susretu sa Srbijom i pomoći nam da osvojimo prvo mjesto u skupini i potom eventualno u meču s Britankama, u doigravanju, izborimo mjesto koje vodi u kvalifikacije.

No, kao i prijašnjih godina Iva je igračicama željela biti više prijateljica a manje izbornica. Razmišljala je o njihovim potrebama da nastupe u Dohi i Dubaiju umjesto da joj interes hrvatske reprezentacije bude na prvom mjestu. A i to prijateljstvo u reprezentaciji čini nam se upitnim. Ako je doista pravo, zar se nisu mogle jednom sve (igračice i izbornica) okupiti i reći - ove godine idemo zajedno i do kraja! Kao što su to naši tenisači napravili prošle šampionske godine. Ovako je uvijek jedna nedostajala, a san o izlasku iz "bunara" ostao je tako neostvaren svih ovih 12 godina.

Hrvatice na kraju četvrte

Hrvatske su tenisačice na kraju osvojile četvrto mjesto na turniru 1. skupine Fed kupa koji je ovaj tjedan održan u britanskom sveučilišnom gradu Bathu. Nakon poraza od Srbije i gubitka mogućnosti da se borimo za mjesto u kvalifikacijama za viši razred, u našim redovima nije ostalo puno entuzijazma. Na megdan Mađaricama u dvoboju za treće mjesto izišle su Tena Lukas i Jana Fett i obje su poražene.

U prvom meču bolja od Lukas bila je 17-godišnja Adrienn Nagy (bez plasmana na WTA listi) sa 6:3, 4:6, 6:4, a u drugom Fett je predala Reka-Luci Jani, 308. tenisačici svijeta, pri svom vodstvu u drugom setu od 5:2 dok je prvi set naša tenisačica izgubila s 3:6. Nakon toga, kako je pobjednik odlučen, dogovorom naše izbornice Majoli i mađarskog izbornika Juhasza odustalo se od dvoboja parova

>> Pogledajte kako je predsjednica primila tenisače

 

Ključne riječi

Komentara 44

Avatar links
links
08:46 10.02.2019.

ali zato je uspješna u biznisu...:)...rijetko antipatično stvorenje

TR
tracy
09:35 10.02.2019.

propala prije 10 godina, a stalno je neko gura ovo ima samo u Hrvatskoj.

Avatar Neobavezno
Neobavezno
08:37 10.02.2019.

izbornica boze dragi 8 godina nista napravila nije............................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije