Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sestre Bonaventura

Ispisale su povijest: Prvi put na muškom SP-u sudile žene

Čile
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
15.01.2017.
u 16:44

– Mnogo više problema imamo s rukometnim trenericama. S muškarcima je lako. Oni nam nekako puno obzirnije nešto znaju reći – istaknula je Julie, koja je inače računalna inženjerka.

Utakmica između Bjelorusije i Čilea na rukometnom SP-u neće ući u povijest samo kao utakmica u kojoj je Čile prvi put u povijesti pobijedio na SP-u, već i po tome što su taj susret sudile francuske sestre Bonaventura.

One su prvi ženski sudački par koji je sudio utakmicu na nekom SP-u. Sestre redovito fućkaju u muškoj Prvoj francuskoj ligi, a na velikim ženskim natjecanjima sudile su sve što se moglo.

Izgledaju poput “killera”

Tako su dijelile pravdu u finalu ženskog turnira na Olimpijskim igrama u Londonu 2012., a fućkale su i na susretu za broncu na Igrama u Riju. Sudile su finale Svjetskog prvenstva rukometašica 2015. godine te finale Eura rukometašica 2014. godine. Dijelile su pravdu i u finalu Lige prvakinja 2014.

– Na svakom velikom natjecanju imamo mali problem. Naime, naša ženska reprezentacija jako je dobra pa je u nekoliko navrata igrala završnice. A mi ne možemo suditi našima – rekla je Julie.

Blizanke Julie i Charlotte imaju 36 godina i rođene su u Marseilleu. Dijele pravdu na francuskim parketima od 2003. godine. Počele su u nižim ligama pa su sudile Prvu žensku ligu, a onda i mušku. Prvo veliko svjetsko natjecanje bio im je SP za rukometašice 2009. u Kini. Od tada sude na svim velikim natjecanjima. Hrvatskim rukometašicama sudile su samo jednom, u skupini na OI u Londonu kada smo u prvom kolu izgubili od Brazilki sa 23:24.

– Ne mogu si zamisliti da sudim s nekom drugom ženom – rekla je Julie, koja je rođena 15 minuta ranije.

Mlađa Charlotte će dodati:

– Naša je prednost što se jako dobro poznajemo i razumijemo na parketu. Možemo fućkati zatvorenih očiju. Ipak, moram istaknuti da nije baš sve ružičasto u našem slučaju. Neki muški kolege gledaju nas kao na veliku opasnost, ispod oka, jer smo im možda uzeli neka finala koja su oni željeli suditi – istaknula je Charlotte koja radi u jednom mirovinskom fondu.

A kako muški treneri reagiraju na njihovo suđenje?

– Najbolje nikako. One su otporne na svaku riječ. Izgledaju poput pravih “killera”, – rekao je Thierry Anti, francuski trener.

Julie će na tu temu reći:

– Puno više problema imamo s rukometnim trenericama. S muškarcima je lako. Oni nam nekako puno obzirnije nešto znaju reći – istaknula je Julie, koja je inače računalna inženjerka.

U Svjetskom rukometnom savezu rekli su da Francuskinje neće ostati jedini ženski par koji je sudio na muškom SP-u. Možda se za njihovim primjerom povede i Europski rukometni savez pa ćemo u Hrvatskoj sljedeće godine, na EP-u, možda gledati kako žene sude muškarcima. Možda ćemo jednom vidjeti i hrvatski ženski sudački par na muškom EP-u...

I mi imamo dobar ženski par

– Nažalost, mi imamo samo jedan ženski par Pahor – Trbović. Cure sude Prvu ligu i sude i muške utakmice. Nikakvih pritužbi na njihovo suđenje nema. Što se tiče sestara Bonaventura, pitanje je bi li one sudile muški SP da prvenstvo nije u Francuskoj. Mislim da se i sami igrači drukčije ponašaju kad djevojke sude i da ima manje prigovora. Opet, nisam siguran da će sestre na ovom SP-u fućkati neke teške i neizvjesnije utakmice – rekao je Anto Josić, jedan od naših najboljih hrvatskih rukometnih sudaca. 

Komentara 2

FI
Filius
23:50 15.01.2017.

Ako su sudile zato što su dobri suci, nemam ništa protiv. Ako su sudile zato što su žene i izabrane su ispred sposobnijih kolega samo zbog toga, onda je ovo glupost. Nije bitno muško ili žensko nego sposobnost. Čini miini mi se da novinar veliča tim sutkinja isključivo zato što su žene.

Avatar Kupus Dei
Kupus Dei
11:05 16.01.2017.

Sestre Bonaventura bez duda :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije