Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stalno mijenjaju predsjednika

Iran nema 
tradiciju, na 
SP stigli bez 
lopti za trening

17.01.2015., Duhail Handball Sports Hall, Doha, Katar - 24. svjetsko rukometno prvenstvo, 2. kolo, grupa B, Tunis - Hrvatska. Igor Karacic.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
19.01.2015.
u 15:23

– Svi znamo što znači Hrvatska u svjetskom rukometu. Probat ćemo korektno odigrati pa ćemo vidjeti kako će ispasti

Rukomet u Iranu nije najpopularniji loptački sport. Tamo je nogomet sve, a potom odbojka i košarka. Odbojkaši su im lani bili šesti na Svjetskom prvenstvu, a košarkaši su već dvaput zaredom sudionici završnice Svjetskog prvenstva. Od deset utakmica na dva zadnja SP-a pobijedili su Tunis i Egipat. Hrvatska ih je 2010. pobijedila sa 75:54. Najpoznatiji košarkaš im je Hamed Haddadi koji je nekad igrao u NBA ligi (Memphis, Phoenix). Nogometaši su igrali na pet Svjetskih prvenstava, ali nijednom nisu prošli prvi krug. U 15 utakmica ostvarili su samo jednu pobjedu i to protiv SAD-a 1998. u Francuskoj (2:1).

Na Olimpijskim igrama osvajaju medalje samo u hrvanju grčko-rimskim stilom i dizanju utega, a u Londonu 2012. godine osvojili su medalju i u atletici – Haddadi je bio drugi u bacanju diska. Prvu medalju na OI osvojili su 1948. godine kada je Salmasi bio brončani u dizanju utega. Prvu zlatnu medalju na OI osvojili su 1956. godine (Emam-Ali Habibi). Najviše medalja na Igrama osvojili su u Londonu 2012. – dvanaest, od čega četiri zlatne.

– Svi znamo što znači Hrvatska u svjetskom rukometu. Probat ćemo korektno odigrati pa ćemo vidjeti kako će ispasti. Ne gajimo neke iluzije da ćemo pobijediti – rekao je Borut Maček, Slovenac na klupi Irana.

U prve dvije utakmice Iran je izgubio od BiH (25:30) i Makedonije (31:33).

– Kako smo se pripremali, rezultati su super. Pripremali smo se samo deset dana prije SP-a, odigrali smo tri prijateljske utakmice u Italiji – istaknuo je Maček koji je već jednom bio izbornik Irana, 2010. godine.

U posljednjih pet mjeseci Savez je promijenio tri predsjednika. Ovaj posljednji je dobar, svaka mu čast, ali je možda prekasno stigao. Da je na to mjesto došao ranije, imali bismo mnogo drukčiji program priprema. Pa mi ovdje nemamo ni lopte za trening. Kada bi se malo poboljšao odnos prema rukometu, i rezultati bi bili bolji – istaknuo je Maček.

Ne igraju svi igrači samo u Iranu. Imam dvojicu koji su u mađarskoj Tatabanyi. Šteta to je Jamali iz Vezsprema uzeo mađarsko državljanstvo.

Zanimljivo je da je izbornik Irana bio i jedan hrvatski trener – Ivica Rimanić, od 2011. do 2012. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije