Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova era

Infantino poput Petrova ili Grabar-Kitarović: 'Odsad ćete biti ponosni'

Gianni Infantino
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
27.02.2016.
u 16:51

'Vratit ćemo ugled Fifi i svi će nam pljeskati na tome. Moramo biti ponosni na Fifu i truditi se da svi budu ponosni na nju. Moramo se vratiti nogometu.

Novi predsjednik Fife, Blatterov nasljednik Gianni Infantino (45), nastupio je uobičajenom postizbornom pobjedničkom retorikom. Kao da smo slušali Božu Petrova (‘moramo izvršiti reforme’), Milijana Brkića (‘vratit ćemo poštovanje’) ili Kolindu Grabar-Kitarović (‘bit ću predsjednik svih vas’).

Švicarski poliglot (govori talijanski, njemački, španjolski, engleski i francuski) potukao je konkurenciju na domaćem terenu u Zürichu i postao deveti Fifin predsjednik od 1904. godine. Premda nije figurirao kao najveći favorit. Bolje je na kladionicama stajao šeik iz Bahreina, ali Infantino je očito bolje odradio kampanju.

Prošli smo teška vremena

- Vratit ćemo ugled Fifi i svi će nam pljeskati na tome. Moramo biti ponosni na Fifu i truditi se da svi budu ponosni na nju. Moramo se vratiti nogometu. Nogomet i Fifa prošli su kroz teška i tužna vremena, ali sada je to završeno. Moramo napraviti reforme, uvesti dobru vladavinu i transparentnost u poslovanju. Ali i poštovanje koje ćemo vratiti kroz vrijedan rad - istaknuo je među ostalim Infantino.

Naglasak je dakako na reformama, a prva u nizu je Fifinu administraciju prikopčati na ‘sistem za pročišćavanje’ Blatterovoga mulja, ljudi sumnjiva morala, koruptivnog karaktera. Samo nova, časna, nepotkupljiva Infantinova ‘momčad’ moći će početi vraćati povjerenje u posrnulu organizaciju ogrezlu u kriminal.

Infantino nije činovnik po Platinijevim standardima ‘nogomet nogometašima’, jer ni kao dječak nije pokazivao afinitet prema bubamari. Diplomirao je pravo na sveučilištu u švicarskom Friborgu, a prije angažmana u Uefi radio je kao glavni tajnik Međunarodnog centra za sportske studije na sveučilištu u Neuchatelu, te kao savjetnik nekoliko nogometnih tijela u Švicarskoj, Italiji i Španjolskoj.

U pravnu službu Uefe primljen je 2000. godine, a od 2009. godine preuzeo je funkciju glavnoga tajnika Uefe. Infantinu se najviše pripisuju zasluge za uvođenje financijskog fair playa, njegova ideja bila je proširenje Europskog prvenstva sa 16 na 24 reprezentacije, kao i raspršivanje kontinentalne smotre 2020. godine na čak 13 europskih destinacija.

Nagađa se da će jedna od Infantinovih reformi biti i povećanje sudionika Svjetskog prvenstva s 32 na 40 reprezentacija, ali njezino provođenje već jučer, odmah nakon inauguracije, naišlo je na visoku prepreku.

Sačuvati zdravlje igrača

Europska klupska asocijacija (ECA) odmah je Švicarcu dala do znanja da taj prijedlog neće podržati.

- Svi mi, klubovi, ali i nacionalne i međunarodne organizacije, snosimo odgovornost za igrače. Došli smo do krajnje granice, više ne smijemo opterećivati nogometaše, nego ih osloboditi pritiska. Fifa to mora poštovati kako bi se sačuvalo zdravlje nogometaša - poručio je Infantinu prvi čovjek ECA-e, Karl-Heinz Rummenigge, inače i izvršni direktor sestrinske Bayernove kompanije, FC Bayern AG.

Infantinov izbor podržala je i delegacija Hrvatskog nogometnog saveza, koja u trenutku glasovanja nije znala da se Gianni prije pet godina fotografirao u Hajdukovom dresu. Da su Šuker i Vrbanović imali ta saznanja, vjerojatno bi bili suzdržani.

- Infantino se dokazao kao vrstan voditelj Uefine administracije koja je postigla iznimne uspjehe u projektima poput Lige prvaka i Eura i sigurno je sjajan izbor za provođenje izglasanih reformi - naglasio je predsjednik HNS-a Davor Šuker.

>>Novi predsjednik Fife stari je prijatelj Hajduka, pogledajte ovu fotografiju

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije