Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrade

Mo Farah i Ruth Beitia izabrani za najbolje europske atletičare

Ruth Beitia
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
16.10.2016.
u 11:03

Nagrada za najbolju mladu atletičarku otišla je u ruke 22-godišnjoj belgijskoj sedmobojki Nafissatou Thiam koja je, poput Sare Kolak, zablistala na OI u Rio de Janeiru

Britanski dugoprugaš Mo Farah i španjolska skakačica u vis Ruth Beitia proglašeni su najboljim europskim atletičarima na svečanosti održanoj u subotu navečer u Lisabonu, a olimpijska pobjednica u bacanju koplja 21-godišnja Ludbrežanka Sara Kolak ostala je bez priznanja u kategoriji "zvijezde u usponu". 

Nagrada za najbolju mladu atletičarku otišla je u ruke 22-godišnjoj belgijskoj sedmobojki Nafissatou Thiam koja je, poput Sare Kolak, zablistala na OI u Rio de Janeiru i potpuno neočekivano osvojila zlatno odličje, popravivši pritom osobni rekord za 300 bodova uz ostvarenje najboljih rezultata u karijeri u pet od sedam disciplina. Osim Thiam i Kolak u konkurenciji za nagradu bila je i 20-godišnja britanska sprinterica Dina Asher-Smith, europska prvakinja na 200 metara.

Sara Kolak je imala priliku ostvariti ono što je prije nje pošlo za rukom samo jednoj hrvatskoj atletičarki. Naime, nagradu za "zvijezdu u usponu" koja je ustanovljena 2007. godine dobila je Sandra Perković 2010.

U konkurenciji mladih atletičara nagrada je dodijeljena 19-godišnjem troskokašu Maxu Hessu, aktualnom dvoranskom svjetskom prvaku i europskom prvaku na otvorenom.

Mo Farah (33) je postao prvi atletičar koji je već treći put proglašenim najboljim europskim atletičarem. Nagradu koja se dodjeljuje od 1993. godine Farah je prethodno već osvojio 2011. i 2012. godine. Treću je nagradu osvojio zahvaljujući obrani naslova olimpijskog pobjednika u utrkama na 5000 i 10.000 metara, što je prije njega uspio učini samo Finac Lasse Viren, najbolji u ovim disciplinama na OI 1972. u Muenchenu i 1976. u Montrealu.

Farah je za konkurente u završnom krugu imao njemačkog bacača koplja Thomasa Roehlera, zlatnog na OI u Riju, te talijanskog skakača u vis Gianmarca Tamberija, svjetskog dvoranskog i europskog prvaka na otvorenom.

Španjolka Ruth Beitia postala je tek druga skakačica u vis koja je dobila nagradu za najbolju atletičarku godine. Prije nje dvaput je najboljom bila proglašena Splićanka Blanka Vlašić, najbolja 2007. i 2010. godine.

Iskusna 37-godišnja Beitia je u najboljoj sezoni u karijeri prvo osvojila treći uzastopni naslov europske prvakinje, a potom se u Rio de Janeiru prvi put u životu popela i na najvišu stubu pobjedničkog postolja na olimpijskim igrama, gdje je slavila ispred Bugarke Mirele Demireve i naše Blanke Vlašić.

Osim Beitije, u najužem krugu kandidatkinja za naslov najbolje europske atletičarke bile su olimpijska pobjednica u skoku motkom Grkinja Ekaterini Stefanidi i svjetska rekorderka, europska prvakinja i olimpijska pobjednica u bacanju kladiva Poljakinja Anita Wlodarczyk.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije