Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vječni hokejaški dvoboj

Igre su spašene: Kanadi rat!

Kanada Hokej
Foto: AFP
1/5
25.02.2010.
u 19:40

U eksploziji emocija više od 18 tisuća Kanađana slavilo trijumf i najteži poraz mrske Rusije u povijesti hokeja (7:3). Bio je to šlager Igara.

Nakon što im je poraz od Amerikanaca (3:5) slomio srce, Kanađani ne bi preživjeli eliminaciju u četvrtfinalu Igara, i to još od Rusa. Napetost je uoči utakmice među navijačima bila tolika da nas je volonter u hrvatskoj misiji barmen Matthew Ramsey upozorio:



– Izgubimo li od Rusa, na ulicama Vancouvera bit će nereda. Kada su prije 16 godina Canucksi izgubili u sedmoj utakmici finala NHL-a od Rangersa, navijači su po gradu palili automobile.

Srećom, Kanađani su odigrali briljantno, prebili su ruske napadače, slavili 7:3 i plasirali se u polufinale. Rusi nikad nisu ranije ispali.

Ideološki transparenti

– Kanađani su bili poput gorile puštene iz kaveza. Ovo je za nas kraj svijeta – kazao je ruski vratar Brizgalov, a ruski izbornik Bikov bijesno je poručio Moskvi: “Postavite giljotinu na Crveni trg i sve nas porješavajte!”

Kada je naš vozač Matthew saznao da mu je glasnogovornica HOO-a Gaćeša uspjela nabaviti ulaznicu, nije znao što bi od sreće:

– Tako sam sretan da bih sada sve vas hrvatske novinare izljubio. To je najveća utakmica u 50 godina jer Ruse smo posljednji put dobili na Igrama još 1960.

Domaćini su poveli 3:0 nakon samo 13 minuta igre, a na kraju prve trećine bilo je već 4:1. No, zagrižene navijače poput Mikea Piecmana ni to nije moglo smiriti.

– Gubili smo mi ovakvu prednost, ni to nije sigurno.

Pitali smo ga kako će se ponašati kad sve završi.

– Izgubimo li, ubit ću se, a pobijedimo li, plakat ću od sreće. Nema veće sreće od pobjede nad Rusima.

Shvatili smo to i po kojekakvim “ideološkim” transparentima od kojih nam se najviše svidio “Da, da, Canada. Nyet, nyet, Soviet”, ali i “Poutine, not Putin” (poutine su krumpirići i sir u umaku od govedine).

Kanadski navijači slavili su vratara Luonga (25 obrana), ali i strijelce poput Ricka Nasha, prijatelja medveščakovca Hečimovića.

– Bila je to najbolja publika pred kojom sam ikad nastupao – kazao je Nash.

Navijači u suzama


Kada je susret završio, publika je doživjela klimaks, a jedan je navijač čvrsto i ponosno, sa suzama radosnicama, podigao natpis: “Neka svi znaju, hokej je naša igra”. Radost se potom prelila i na ulice Vancouvera, a posebice na ulicu Granville, gdje se ludovalo dugo u noć. Jer tu su noć čekali 50 godina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije