Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IGOR MUSA

Igrao za Hajduk i Slaven Belupo, a sada kaže: Očekujem pehar u Splitu

livaja
Foto: Milan SabicPIXSELL
1/6
12.04.2023.
u 08:11

Posljednju pobjedu u Koprivnici Hajduk je ostvario u studenom 2020., u posljednjih sedam dvoboja sa Slaven Belupom u gostima Splićani ne znaju za tri boda

Nakon što je Šibenik svladao Dinamo i plasirao se u finale Hrvatskoga nogometnog kupa, tamo će ga 24. svibnja na Rujevici čekati bolji iz ogleda Slaven Belupa i Hajduka (17.30 sati). A tko će bolje najaviti taj susret od Igora Muse (49), umirovljenog nogometaša koji je u igračkoj karijeri nosio dresove oba kluba.

Livajina uloga je velika

– Kao navijaču Hajduka od malih nogu, igranje u Hajduku bilo mi je velika čast i zadovoljstvo. Ta moja generacija imala je uspjeha. Bio sam u Hajduku u dva navrata. Imam jedan naslov i jedan kup. Za Hajduk i Split vežu me lijepe uspomene, bilo je to najljepše razdoblje moje karijere. U Koprivnici mi je također bilo lijepo, upoznao sam super ljude – kaže Musa pa se osvrće na momčadi polufinala Kupa:

– Obje momčadi imaju slične faze kroz prvenstvo, muče se s kontinuitetom rezultata, nikako da povežu pobjede. U sličnoj su situaciji. Kup im dolazi kao vrhunac sezone, to je utakmica sezone i za jedne i druge. Finale je jako primamljivo jer je bez Dinama. U finalu bi i jedni i drugi bili favoriti protiv Šibenika, koji je ostvario golem uspjeh. Kup je nezgodno natjecanje, drukčije od prvenstva na neki neobjašnjiv način, igrao sam i jedno i drugo. Moje predviđanje je Hajduk – Šibenik u finalu i nadam se peharu Splićana.

Slaven Belupu nedostaje realizacija, malo zabija dok Hajduk ima golgetera Marka Livaju. Kako se postaviti u ovom susretu?

– Belupo je jako disciplinirana momčad i svaku utakmicu uđe s vizijom igre da daje posjed protivniku i čeka priliku iz tranzicije i to dobro radi. No, tako se ne stvara previše šansi. Fali im koji gol više. Hajduk je favorit iako se igra u Koprivnici. Morat će preko Livaje, Krovinovića, Melnjaka i igrača naprijed, tražiti put do gola.

Svi se dobro sjećamo posljednje utakmice ova dva kluba u Koprivnici kada su letjele sjedalice s tribina tijekom susreta, a kazne nakon njega. Sada će sve, nadamo se, biti u civiliziranijem tonu. A činjenica je da Koprivnica nikako ne leži Splićanima. Posljednju pobjedu u Koprivnici Hajduk je ostvario u studenom 2020., što bi značilo da u posljednjih sedam dvoboja sa Slaven Belupom u gostima Splićani ne znaju za pobjedu. Zanimljivo, kada je 1997. Slaven Belupo postao prvoligaš, Hajduk je slavio u njihovoj prvoj prvenstvenoj utakmici u gostima, ali nakon toga je devet godina bio bez pobjede na stadionu u Koprivnici.

– Teško je to gostovanje. Generacijski je Hajduk teško dolazio do pobjeda i bodova u Koprivnici, znam to još iz vremena dok sam igrao i za jedne i za druge. Ima terena i ambijenata koji ti ne leže, jedan takav je Koprivnica. Očekujem da će im Torcida olakšati put ka pobjedi, da će se Hajduk plasirati u finale.

Neki kažu da je Hajduk Marko Livaja, drugi da nije. Kako vi vidite njegovu ulogu u klubu?

– Rekao bih da je to sredina. Imate igrače čija sama pojava na terenu poboljša suigrače i daje samopouzdanje. Znate da će takav igrač uvijek nešto napraviti, zabiti, asistirati, izboriti nešto. Uloga mu je velika, odrađuje velik dio posla. Očekujem da će sada biti jedan od onih koji će pridonijeti pobjedi.

Koliki je pritisak na jednom igraču Hajduka kada je ovako bitna utakmica u pitanju, i sami ste bili u takvoj poziciji.

– Uvijek kažem da je najteže i najljepše igrati za Hajduk. Pritisak je golem. Hajduk je velik klub, s golemim brojem navijača, praćen je medijski, od njega se uvijek očekuju dobra igra i rezultati. Kada to šteka, zna biti nezgodno.

Na Hajduku veći pritisak

Kako usporediti Hajduk i Slaven Belupo kada su forma i ozračje u pitanju?

– Ozračje u Koprivnici manje-više je isto, pritisak gotovo ne postoji. Belupo je stabilan, ima mirnoću od trenera do igrača. No, rezultatska neizvjesnost puno više utječe na trenera i igrače Hajduka. Što se tiče sezone, Hajduk će u prvenstvu završiti vjerojatno drugi, no dok postoji nada, ne treba ništa otpisivati. U Kupu je situacija bolja, sve je na njima – kaže nam Igor Musa, koji trenutačno radi kao sportski direktor u NK Croatia Zmijavcima.

– Dobro je, zadovoljan sam. Zasad smo napravili velik pomak i na ljestvici i u samoj momčad u odnosu na prošlu godinu pa i vrijeme kada smo došli trener i ja. Nismo zatekli sjajnu situaciju u momčadi, bili smo debelo predzadnji, a sad smo se priključili u gornji dio tablice. Cilj je ostajanje u ligi.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Moodleen
Moodleen
14:11 12.04.2023.

A kaj je to hajduk?

Avatar Besna Mirela
Besna Mirela
10:04 12.04.2023.

'Što se tiče sezone, Hajduk će u prvenstvu završiti vjerojatno drugi, no dok postoji nada, ne treba ništa otpisivati'...... da.... vječna šteta da Jakirović nije ranije došao u Rijeku jer bi Hajduk bio u borbi za 4. mjesto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije