Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE VIŠE SLUČAJNO

Igor Tudor posljednji u nizu: Jose Mourinho se "pogubi" pred hrvatskim trenerima

21.09.2021.
u 11:11

Gledamo li sveukupno, ne postoji puno trenera na svijetu koji se mogu pohvaliti pobjedom nad “posebnim trenerom”. Hrvatski treneri jedni su od najboljih u toj kategoriji.

Uoči četvrtog kola talijanske Serie A ne bismo očekivali da će hrvatski trener uopće moći ovog vikenda ići protiv momčadi Josea Mourinha, a kamoli da će ga pobijediti u jednoj od najzabavnijih i najšokantnijih utakmica europskog nogometa u dosadašnjem dijelu sezone.

Igor Tudor treći je put u svojoj trenerskoj karijeri došao u Serie A “gasiti požar” i nakon dva uspješna gašenja u Udineseu već mu to polazi za rukom u Hellas Veroni, s kojom je upisao 3:2 pobjedu protiv Mourinhove Rome.

’Dobili smo na karakter’

Kontekst ove pobjede u smislu forme na početku sezone ovaj rezultat diže na još jednu novu razinu, iako je već i sama po sebi impresivna. Naime, uoči ovog susreta Roma je iz tri susreta imala sve tri pobjede, a Verona je u prva tri kola imala sva tri poraza. Verona je katastrofalno izgledala kod sad već bivšeg trenera Eusebija di Francesca, renomiranog domaćeg stručnjaka koji je svojedobno radio velike stvari s Romom i Sassuolom, a kod Tudora su prvi put ove sezone izgledali kao da se žele boriti i trčati. Nije sve samo u taktičkim postavkama i njihovoj kvaliteti, nešto je i u motiviranju igrača da trče za taj grb.

– Naravno da sam sretan. Ovo je bitna pobjeda do koje smo došli nakon dugo vremena. Dečki su odigrali sjajno. Nije bilo lako, ali držali smo isti intenzitet tijekom cijele utakmice, time sam posebno zadovoljan. Uvijek možemo biti bolji. Najbitnije je da imamo pravi mentalitet na terenu i da se nikad ne predajemo. Moramo popraviti probleme u svojoj igri, ali ovakve utakmice dobivaju se na karakter – rekao je Tudor nakon što je Mourinhu nanio Portugalčev prvi poraz na klupi Rome.

– Tudorov stil igre vrlo je sličan onom kakvim su igrali pod Jurićem, dakle igračima se nije bilo teško prilagoditi. Izgubili smo previše individualnih duela. Igrači Verone igrali su većim intenzitetom – rekao je Mourinho.

Gledamo li sveukupno, ne postoji puno trenera na svijetu koji se mogu pohvaliti pobjedom nad “posebnim trenerom”. Hrvatski treneri jedni su od najboljih u toj kategoriji budući da sad imamo pet trenera čije su momčadi uspjele svladati Mourinhove. Naravno, najrecentniji je primjer onaj trenera Dinama Damira Krznara koji je, kao i Tudor, svladao Mourinha u svojem debiju na klupi kluba. Dinamova pobjeda nad Tottenhamom od 3:0 jedan je od glavnih razloga zašto je Mourinhu serviran otkaz u Londonu i zašto je došao u Romu. Ne smijemo zaboraviti ni Ivana Leku koji je također prošle sezone s Royal Antwerpom šokirao Mourinhov Tottenham u skupini 1:0. U ovom biranom društvu još se nalaze dva bivša izbornika vatrenih – Slaven Bilić, čiji je West Ham u listopadu 2015. golovima Zaratea i Carrolla iznenadio Mourinhov Chelsea za koji su tada igrali Costa, Hazard i Fabregas, te Niko Kovač, čiji je Bayern 2018. u pripremnoj prijateljskoj utakmici svladao Mourinhov Manchester United 1:0 pogotkom Javija Martineza.

Na temu hrvatskih trenera valja još istaknuti jednu impresivnu brojku. Talijanska Serie A jedna je od rijetkih liga svijeta (posebice među onim najjačima) koja daje strahovito malo prilika stranim stručnjacima. Pogledamo li trenutačno stanje u prvenstvu, čak je 16 od 20 trenera iz Italije, a od četiri strana trenera dva su Hrvata. Romu vodi Jose Mourinho (Portugal), Bolognu vodi Siniša Mihajlović (Srbija), a osim Tudora tu je još i bivši trener Verone Ivan Jurić, koji se godinama dokazivao u Italiji (bio je i na klupi Genoe), a trenutačno se bori u novom izazovu na klupi Torina, s kojim ima šest bodova u četiri kola. Ovaj podatak da u jednom strogom režimu nenaklonjenom strancima jedini imamo više od jednog trenera i više nego dovoljno govori koliko su hrvatski nogometni treneri cijenjeni, i to u nogometnoj zemlji iz koje dolazi europski prvak.

Verona je pravi izbor

Dobar je ovo korak karijere i za Tudora, koji kao stručnjak za obranu može zablistati u redovima momčadi koja nije predodređena za vrh i koja bi se u pravilu češće trebala braniti. To mu je išlo i u Udineseu, dok se u svojem posljednjem mandatu u Juventusu kao pomoćnik Andree Pirla nije uspio najbolje snaći.

Teško mu je bilo prenijeti svoje ideje i zamisli pored neiskusnog trenera koji nije imao jasan plan igre, a u takvoj svlačionici punoj zvijezda i ega nije mogao unijeti željenu dozu obrambene discipline. Tudoru više odgovara vodeća uloga trenera i nadamo se da će u Veroni još dugo biti glavni trener, a ne samo netko tko je ugasio požar pa brzo nakon toga bio potjeran.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije