Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport

I Smodlaka treći put

* Prvi put nagrađena je sedmorka godine - Goran Volarević, Ratko Štritof, Alen Bošković, Samir Barač, Elvis Fatović, Teo Đogaš i Mile Smodlaka
17. veljače 2002. u 00:00 19 prikaza

ZAGREB - Igoru Milanoviću, Perici Bukiću i Siniši Školnekoviću, koji su dosad po tri puta osvajali statuu "Vaterpolist", rad akademskog kipara Stipe Sikirice, od jučer se pridružio i Mile Smodlaka, vaterpolist Juga i hrvatske reprezentacije. Dogodilo se to na prigodnoj svečanosti u zagrebačkom hotelu Operi, u tradicionalnom, 14. izboru najboljeg hrvatskog vaterpolista, a Smodlaku je za najboljega izabrao žiri sastavljen od bivših vaterpolskih majstora, Luke Vezilića, Denija Lušića, Krešimira Rukavine, Ivice Dabrovića, Marinka Roje, Dalibora Radonića i Nikole Dapčića.

Nakon što je Slavica Šipicki, šefica Odjela promocije Večernjeg lista, otvorila svečanost, Ružica Cigler, glavna urednica Večernjeg lista u zanosnu je govoru dobro locirala što za mladu hrvatsku državu znači sport:

- Već pred liftom znala sam da ću se dobro osjećati u ovom visokom i snažnom društvu vaterpolista. Vrlo mi je drago što ste se okupili u ovolikom broju, to je samo dokaz da cijenite našu akciju i naš list. Hrvati su nedvojbeno sportska nacija, posljednji rezultat Janice Kostelić, ali i mnogi prije, to samo potvrđuju. Mislim da bi i političari morali biti zahvalniji na tome, da bi Vlada morala odvojiti više novca za sport, da bi se u Saboru trebali donositi zakoni koji će poticati razvoj sporta. Kad vi postižete uspjehe, sve je ostalo u drugom planu, nitko ne razgovara o Vladinim pregovorima s MMF-om, o gradnji autoceste...

Anton Filić, novinar sportske rubrike Večernjeg lista i već dugi niz godina voditelj izbora vaterpolista godine, priopćio je rezultate, a uime članova žirija nazočnima se obratio Dalibor Radonić:

- Ne bih puno duljio i obrazlagao, čestitam Mili Smodlaki, i želim mu da se sa svojim Jugom ponovo uspne na krov Europe te da sa suigračima u reprezentaciji nakon nekoliko godina donese i reprezentativno odličje.

Iz ruku glavne urednice Večernjeg lista Ružice Cigler, Mile Smodlaka primio je statuu "Vaterpolist" te skromno rekao:

- Zahvaljujem se žiriju, a posebno svojim suigračima u klubu i reprezentaciji, te trenerima Veselinu Đuhi i bivšem izborniku Nevenu Kovačeviću.

Prvi put nagrađena je, statuom "Novinski stup", radom zagrebačke akademske kiparice Marine Stoponje, i sedmorka godine. Alenu Boškoviću nagradu je predao Željko Popović, menadžer Ožujskog piva, pokrovitelja izbora. Elvisu Fatoviću nagradu je uručio Branko Karapandža, urednik sportske rubrike Večernjeg lista, Goranu Volareviću voditelj akcije Anton Filić, a Mili Smodlaki mlada novinarka Večernjakove sportske rubrike Edita Misirić. Uime Ratka Štritofa (ispričao se zbog bolesti) nagradu je primio Perica Bukić, direktor Mladosti. Teo Đogaš i Samir Barač nagradu će primiti naknadno. Na kraju, mikrofon je uzeo Perica Bukić:

- Čestitam laureatu i Jugu na sjajnoj godini, a uime Kluba hrvatskih olimpijaca i velike vaterpolske obitelji, s ovog mjesta čestitam Janici Kostelić na zlatnoj olimpijskoj medalji. Pobrinut ćemo se da je primjereno dočekamo.

I. Flak

više

JUGAŠI ALEN BOŠKOVIĆ I GORAN VOLAREVIĆ, ČLANOVI NAJBOLJE SEDMORKE

Dogodine i Vranješ i Karač

Jugaši su dominirali Večernjakovim izborom najboljeg vaterpolista. Uz Smodlaku, u najboljoj sedmorci su se našla još trojica: Alen Bošković, Goran Volarević i Elvis Fatović.

- Mislim da se među ovom sedmorkom moglo naći mjesta i za igrače kakvi su Vranješ i Karač, koji su u najvažnijim utakmicama dokazali vrhunsku klasu. Ali, siguran sam da će se oni dogodine naći u izboru najboljih. Nadam se da ćemo mi jugaši opravdati rezultate ovoga izbora i obraniti barem jedan od naslova osvojenih prošle sezone - kazao je Bošković.

Volarević nam se potom obratio sljedećim riječima:

- Sretan sam zbog Mile, a osobito mi je drago što sam se našao u društvu najbolje sedmorke godine. U tome su mi pomogli svi igrači Juga. (E. M.)

više

UGLEDNICI OKUPLJENI NA VEČERNJAKOVU IZBORU VATERPOLISTA GODINE SLOŽNI U JEDNOM

I svjetski izbor bio bi jednak

ZAGREB - Iako je dio sportskog dužnosničkog vrha na Zimskim olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju, ostatak je rado došao na Večernjakov izbor vaterpolista godine. I složio se u jednom: Mile Smodlaka (po)najbolji je svjetski vaterpolist!

- Ako ne ukupno najbolji, onda sigurno najbolji sidraš na svijetu! - potvrdio je saborski zastupnik i bivši hrvatski premijer mr. Zlatko Mateša.

A kakvo bi to bilo druženje jedne, kako Biserka Petrović, majka pokojnog košarkaškog virtuoza Dražena Petrovića i trenera Aleksandra, voli reći, velike obitelji, bez Predsjednikova izaslanika dr. Zdravka Jelenovića.

- Velika je čast biti u takvom društvu, jer vaterpolo je oduvijek bio sport vrhunskih rezultata, ali i velikih ljudi, odreda intelektualaca. Šteta je, međutim, što u današnjoj situaciji živi samo nekoliko klubova, koji mogu privući sponzore, dok su ostali jako ugroženi. Znate, uvijek me fasciniralo kako kontinentalne zemlje osvajaju velika vaterpolska natjecanja, a mi nismo u stanju iskoristiti svoje prednosti. No dobro, uzdigli su se plivanje i veslanje, ali smatram da među tzv. vodenim sportovima vaterpolo mora biti vodeći - rekao je dr. Jelenović.

Prva tri mjesta Jugovih vaterpolista nisu iznedaila nazočne.

- Premda sam navijač Mladosti, takav je rasplet sasvim očekivan - prisnažio je Mateša, dok se predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza Martin Sardelić nadovezao ovim riječima:

- Jug je dominirao u prvenstvu Hrvatske i Ligi prvaka, pa je izbor logičan. Biti najbolji u Europi znači biti i najbolji na svijetu. A posebno mi je drago zbog Smodlake, koji je nenametljiv, osim u bazenu igrom. Gdje god igra, vođa je!

Bivši vaterpolist, sada direktor Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica, Tomislav Paškvalin, zaključio je:

- Mile je stalno igrao dobro i jedan je od najkvalitetnijih hrvatskih sportaša u kolektivnim sportovima. Sada je najvažnije da se njegove dobre igre preslikaju i na reprezentaciju.

A. Buškulić

više

UZ IGRAČE, IZBORU VATERPOLISTA GODINE PRISUSTVOVALI SU I BROJNI VATERPOLSKI STRUČNJACI

Đuho za Fatovića

ZAGREB - Među uzvanicima na proglašenju vaterpolista godine našli su se, osim vaterpolista, mnogi vaterpolski stručnjaci. Bruno Silić, trener zagrebačke Mladosti, potpuno se slaže s Večernjakovim izborom:

- Trofej je došao u prave ruke. Jug je izvrsno igrao, što automatski znači da je Mile bio jedan od najvažnijih igrača.

Veselin Đuho, trener jugaša, jedan je od onih trenera koji bi izborom trebao biti najzadovoljniji, budući da su njegova tri igrača dobila najviše glasova.

- Izbor je korektan, očekivao sam da će trofej namijenjen najboljem pripasti nekome od jugaša. Međutim, prema mome subjektivnom mišljenju, glas više bih možda dao Elvisu Fatoviću, zbog njegovih izvrsnih igara. Ali, Milin izbor je i više nego zaslužen - kazao je Đuho.

- Evidentno je da je Mile Smodlaka već nekoliko godina u sjajnoj formi i glavni igrač dubrovačkog Juga, koji je prošle godine osvojio tri naslova, što je izniman uspjeh. Međutim, pridružujem se željama izbornog žirija, da u skoroj budućnosti i reprezentacija osvoji jednu medalju, te se tako vratimo u vrh svjetskoga vaterpola - kazao je Perica Bukić, direktor Mladosti.

Ozren Bonačić, predsjednik stručnog odbora HVS-a, također nije našao riječ zamjerke izboru.

- Teško da bi se u izboru moglo nešto promijeniti. Svi koji su glasovali znaju isto koliko i mi iz vaterpolskog miljea, držim da su izabrali najbolje. I, dakako, želim što skoriji uspjeh reprezentacije.

Među visokim i snažnim momcima našla se i skupina nježnih djevojaka, koje se, međutim, bave istim "grubim" sportom - vaterpolom. Nina Kožulić, ponajbolja igračica Vaterpolskoga kluba Zagreba (donedavno Aurum osiguranja, nap. a.) rekla je:

- Slažem se s izborom, jer svi dečki koji su izabrani to i zaslužuju.

E. Misirić

popularna emisija
RTL Direkt idućih se tjedana neće emitirati: Mojmira Pastorčić u odjavi posljednje emisije otkrila razlog
Auro Domus
KRIPTO-BUDUĆNOST
5 predikcija koje se očekuju na tržištu kriptovaluta u 2021. godini