Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASILNICI NA STADIONIMA Sve Češće divljanje hrvatskih navijača na gostovanjima reprezentacije vjerojatno će skupo stajati HNS

Huliganstvo teško milijardu eura

nog-nered-txt.jpg
import
06.12.2005.
u 16:37

Hrvatski nogometni navijači ponovno su osramotili domovinu. Slike njihova divljanja u Budimpešti za posljednje kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj između Mađarske i Hrvatske obišle su svijet. Sudeći prema tome kako Uefa i Fifa gledaju na ponašanje navijača, mogla bi to biti ozbiljna prepreka naporima Hrvatskog nogometnog saveza te njihovih kolega iz Mađarske da te dvije zemlje postanu kandidati za organizaciju Europskog nogometnog prvenstva 2012. godine.

Obračuni
Međusobni obračun hrvatskih navijača na stadionu Ferenc Szusza u Budimpešti ne može se više promatrati kao izolirani izgred naših navijača jer su za posljednja dva gostovanja napravili doista velike nerede. Hoće li ponašanje hrvatskih navijača utjecati na kandidaturu Hrvatske i Mađarske za organizaciju EP-a 2012., pitali smo Vlatka Markovića, predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza.
 Na žalost, hoće. Ta divljanja sada više nisu slučajnost. To je postao ozbiljan problem jer je jedan od važnijih kriterija za dobivanje organizacije Europskog nogometnog prvenstva i ponašanje navijača. Izgred u Budimpešti neće poremetiti naše odnose s mađarskim nogometnim savezom. Međutim, ljudi koji budu odlučivali o dodjeli organizacije Prvenstva sigurno će uzeti u obzir i ove ružne slike koje su nam na Malti i u Mađarskoj priredili naši navijači  kazao je V. Marković.
Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj u mjerodavnosti su Fife. Oni su već kaznili Hrvatski nogometni savez za izgrede navijača na Malti, a pod povećalom se našla i utakmica sa Švedskom u Maksimiru kada su na teren bačene baklje. Ovaj posljednji incident u Budimpešti olakšat će njihovu blagajnu za svotu u troznamenkastoj brojci, i to u švicarskim francima. Sigurno i u Uefi, u čijoj je ovlasti organizacija Europskog prvenstva, s velikom pozornošću prate izgrede hrvatskih navijača.

Odluka
 Odluka o zemlji domaćinu EP-a donosi se prema nizu kriterija, a ponašanje navijača određene zemlje također je jedan od kriterija  izjavio je Uefin direktor za medije William Gaillard.
Najveću kaznu za divljanje navijača HNS je platio zbog nereda na Malti  55.000 švicarskih franaka. Baklje na maksimirskom terenu protiv Švedske, kaže V. Marković, stajat će gotovo dvostruko više, a koliko će stajati neredi u Budimpešti, znat ćemo uskoro. Ipak, taj je novac zanemariv u odnosu na ono što Hrvatska gubi ne dobije li zbog navijača, zajedno s Mađarskom, organizaciju EP-a 2012.godine. Naime, Portugal, koji je organizirao posljednji EP, premda je mnogo i uložio, zaradio je 280 milijuna švicarskih franaka. Osim zarade u novcu, Portugalci su profitirali i u broju zaposlenih. Tako je, nakon što je EP završio, u Portugalu bilo 50 tisuća zaposlenih više nego prije njega.
Inače, procjene stručnjaka govore da bi 2012. u Hrvatsku, ako bi dobila organizaciju EP-a, došlo najmanje 500 tisuća turista. Naravno, ta se brojka odnosi samo na one koje bi EP potaknuo da posjete Hrvatsku, a ne na redovite turiste koji dolaze svake godine na naše more. Pribroji li se tomu da su Portugalci od turista za prošlog EP-a ostvarili prihod od 796 milijuna eura, onda  zbrojimo li sve prednosti organizacije Europskog prvenstva  možemo izračunati koliko nas mogu stajati ispadi nekoliko desetaka huligana.


Registrirano 1414 izgrednika

Nakon što je na snagu stupio Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, od 15. srpnja 2003. do 31. svibnja ove godine policija je podnijela 1113 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 1414 navijača izgrednika. Sudovi su u tom razdoblju riješili 533 zahtjeva. Izrečeno je najviše novčanih kazni (442), koje su u prosjeku iznosile 934 kune. Opomenu je dobio 41 izgrednik, 21 je uvjetno osuđen, šest ih je kažnjeno zatvorskom kaznom, 15-orici je zabranjeno nazočiti na sportskim natjecanjima, a odgojna mjera izrečena je 17-orici maloljetnika.


Desetorici zabrana dolaska na stadion

U tučnjavama su ozlijeđena 72 navijača pet teže, a 67 lakše. Lakše je ozlijeđeno i 14 policajaca. Policijska uprava zagrebačka u evidenciji vodi 50-ak izgrednika. Jedan je od njih, primjerice, zbog nereda na stadionu prvi put evidentiran prije osam godina te je do sada protiv njega podneseno više od deset prekršajnih prijava. Prije nekoliko dana PUZ je obaviještena da je prekršajni sud desetorici navijača izrekao zabranu dolaska na nogometne utakmice u razdoblju od 10 mjeseci do godine dana.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije