Naslovnica Sport domaći nogomet

Huligani rade što hoće kad policija ne radi što mora

Da se poštovalo zakone i postupalo po njima, možda danas više ne bismo imali problema na tribinama.
04. veljače 2012. u 08:01 37 komentara 5 prikaza
dinamo (1)
Foto: Antonio Bronić/Pixsell

Kakvu pobudu mora imati grupa mladih ljudi da ode 2800 kilometara, da bude na utakmicama Dinama i da te utakmice uglavnom ne gleda nego vrijeđa? Vrijeđa gazdu kluba koji nije tamo, vrijeđa svoje igrače, vrijeđa suparnike zbog boje kože, pa zar je vrijeđanje jedini razlog takvoj avanturi? Izgleda da jest, a kad je tako onda smo doista dosegnuli dno.

Ta sedmorica-osmorica sramote sve nas koliko god ih Portugalci ne razumiju, ali sramotno se osjeća svatko tko je na TV-u i u Hrvatskoj gledao takvo ponašanje.

Za vrijeđanje po nacionalnoj osnovi Milan Badelj mogao bi podnijeti tužbu, mogao bi to i Zdravko Mamić jer su mu se opet verbalno iskaljivali na maloljetnim kćerima. Mogu to učiniti iako je djelo, koje podliježe i Kaznenom zakonu, učinjeno u inozemstvu. Moguća kazna za to je 100 ili 150 dnevnica ili zatvor do tri ili šest mjeseci.

No, veći je problem što se sve to što smo sada gledali da se događa u Portugalu, događalo i u Hrvatskoj. Isto se vrijeđalo Badelja, Šimunića, Vidu, Sammira, cijelu momčad, Mamiće i njihove obitelji. Da ne govorimo o bacanju baklja, petarda, prekidima. I nikome se, uglavnom, ništa nije dogodilo. Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, koji je donesen po prijedlogu policije, ne provodi se.

Niti se prazne tribine s kojih se bacaju baklje, niti se prekida utakmica kad se nekome rasistički huče. I u tome je zakazala država, policija, zakazalo je pravosuđe. I dok je tako, huligani mogu raditi što hoće.

Ono što se može napraviti vrlo je jednostavno, policija snima utakmice, lako je snimiti lice onoga koji radi nerede, vrijeđa te ga, po spomenutom Zakonu, odmah, ne čekajući kraj utakmice, treba izdvojiti, kazniti i zabraniti mu dolazak na stadione. Tako bi se lako moglo identificirati spomenutu skupinu koja je vrijeđala u Portugalu, na prvoj su utakmici bili bez maski.

U povodu događaja u Portugalu oglasila se i inicijativa Zajedno za Dinamo. Koliko smo shvatili, osuđuje ponašanje te skupine i poziva sve navijače da se ne spuštaju na razinu osoba koje prostačenjem i uvredama nanose štetu Dinamu.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • senior:

    Bojsići i ostala majmunarijo koja na sportskim borilištima pravi gluposti, dolazi vam kraj. Prestadoste biti ljubimci sportskih i inih piskarala u VL, JL, SN, SD, Indexu, 24 sata i drugim pisanim ali i elekrtonskim medijima.

  • -obrisani-:

    Robert Junaci je prvi put napisao pravi novinarski tekst. Svaka čast i ako nastavis ovako mislim da ces postati pravi sportski komentator. Kao sta si napisao Huligani nisu navijači.

  • donjuan:

    napokon netko iz medija ne pokazuje \"razumijevanje\" za te divljake. dobar clanak