Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREĆU KRALJICE ŠOKA

Hrvatskoj kapetanici život je promijenila upala pluća, a na svakom natjecanju nosi posebnu frizuru

Okupljanje ženske rukometne  seniorske reprezentacije uoči priprema za Svjetsko prvenstvo
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/4
02.12.2021.
u 13:57

– Kad sam imala 15 godina, odlučila sam ošišati dugu kosu. Nisam baš tada imala u planu jako kratku, ali kad sam sjela na stolac kod frizerke, uvjerila me da imam lijepu glavu i da će mi dobro stajati kratko – rekla je Katarina.

Rukometašice Hrvatske danas (18 sati) igraju prvu utakmicu u skupini na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. Prvi suparnik ujedno je i najteži – Brazil, reprezentacija koja je ne tako davno, 2013. godine, bila svjetski prvak u Beogradu. U međuvremenu su bile desete (2015.), 18. (2017.) i 17. (2019.). Dakle, nisu više u samom svjetskom vrhu, a jedina igračica iz današnjeg rostera koja je imala priliku igrati protiv Brazila na velikim natjecanjima je Katarina Ježić, kapetanica Hrvatske.

Svaka minuta bila je bitna

– Sjećam se te utakmice iz 2011. godine. Vodile smo u jednom trenutku sa šest razlike i na kraju izgubile za jedan pogodak. Žao mi je što nisam bila s curama godinu kasnije na Olimpijskim igrama u Londonu. Igrala sam kvalifikacije za OI, ali onda nisam otišla u London, izbornik me nije odabrao. Ne bih sada ulazila previše u to, ali da mi je ostala rana, jest – rekla je Katarina.

Pripreme u Poreču bile su kratke, ali zadovoljavajuće...

– Zahvalila bih svim svojim suigračicama i stručnom stožeru na dobro obavljenom poslu u kratkom vremenu. Stvarno smo maksimalno iskoristili vrijeme koje smo proveli zajedno. Svaka minuta bila je jako važna. Utakmice protiv Slovenije, jedna zatvorena i jedna otvorena, pokazale su da smo u dobroj formi. Naravno, bit će ta forma još bolja na Svjetskom prvenstvu – istaknula je Katarina.

Članica ste reprezentacije od 2011. godine, punih deset godina ste tu, kakvi su dojmovi?

– Iskreno, prvi put idem na natjecanje puna samopouzdanja. Prije smo odlazile na natjecanja kao potpuni autsajderi. Nakon europske bronce ništa više nije isto. Sad vjerujemo u sebe, vjerujemo da ćemo i na SP-u ostvariti dobar rezultat. Prvo moramo odraditi skupinu prvog kruga u Castellonu. Sve tri reprezentacije, Brazil, Paragvaj i Japan, moramo shvatiti sto posto ozbiljno. Naravno, Brazil je najjača reprezentacija od tri s kojima ćemo igrati i k tome je i najvažnija jer nam može odrediti put prema četvrtfinalu – istaknula je Ježić.

Hrvatska je do sada uvijek dobro otvarala SP. Tako smo u prvim utakmicama bili bolji od SAD-a (1995.), Kanade (1997.), Brazila (2003.), Kazahstana (2007.) i Obale Bjelokosti (2011), a izgubili smo samo od Nizozemske (2005.).

07.10.2021., Rijeka - Rukometna utakmica zenskih reprezentacija Hrvatska - Ukrajina u dvorani Zamet. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

– Veliki sam optimist, uvijek sam bila i, da ne vjerujem u ovo što radim, ne bih ni igrala rukomet. Opet, idemo korak po korak, utakmicu po utakmicu i vjerujem da će nas taj pristup daleko odvesti – istaknula je Katarina.

Na svakom velikom natjecanju na kojem je Hrvatska igrala Katarina je slavila rođendan. No ovoga puta joj rođendan, 18. prosinca, pada na dan kada se igra sama završnica Svjetskog prvenstva.

– Kakav bi to bio poklon, da taj dan još budem u Španjolskoj – kaže Katarina.

Bila sam dobra u plivanju

Karijeru je počela u Novom Vinodolskom, a osim rukometa, trenirala je plivanje. Nije igrala za puno klubova. Samo u Lokomotivi, Budućnosti, Baia Mari, a trenutno je u Siófoku.

– Rijetki znaju da sam zapravo trenirala nogomet. Otac mi je bivši nogometaš, igrao je za Vinodol i išla sam na njegove utakmice. Kad sam malo odrasla, trenirala sam i igrala s dečkima, ali zbog jake upale pluća, koju su liječnici proglasili preopasnom, morala sam se ostaviti nogometa i okrenuti se drugom sportu. Izbor je pao na rukomet. Bila sam tužna punih pola sata, dok nisam došetala s nogometnog igrališta, a cure su na betonskom trenirale rukomet. Budući da je moja mama bivša rukometašica, nije bilo problema da me upiše na rukomet – istaknula je Kety, kako je svi od milja zovu.

Plivanje?

– Bila sam dobra u plivanju, imala dobre uspjehe, ne mogu to poreći. Najbolje mi je išlo na 50 metara slobodno. Čak su me zvali i iz Primorja pa me otac tada vozio iz Novog Vinodolskog u Rijeku na treninge. Željela sam nastaviti plivati, ali shvatila sam da nisam individualac i odlučila sam se za timski sport.

Na svakom natjecanju uvijek imate i posebne frizure?

– Kad sam imala 15 godina, odlučila sam ošišati dugu kosu. Nisam baš tada imala u planu jako kratku, ali kad sam sjela na stolac kod frizerke, uvjerila me da imam lijepu glavu i da će mi dobro stajati kratko. Malo sam se dvoumila, a onda sam rekla: “Ma samo šišaj!” I tu je sve krenulo, irokeze i raznorazne druge frizure – zaključila je Katarina.

>> Pogledajte i video

Ključne riječi

Komentara 3

AN
ANNY
15:06 02.12.2021.

Od srca im želimo pobjedu !

BO
bolnaistina
14:10 02.12.2021.

Ajmo kraljice šoka, cijela hrvatska je uz Vas.

DU
Deleted user
14:24 02.12.2021.

Kapetanica?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije