Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORNA ĆORIĆ

Hrvatski tinejdžer slijedi trag Top 1 igrača

Borna Ćorić
Foto: DPA/PIXSELL
1/6
12.01.2016.
u 16:30

– Zanima me samo broj 1. Zato i igram tenis – ponavlja Borna od prvog dana

Borna Ćorić (19) ugurao se među velike dečke, svjedoči to i nedjeljni finale, njegov prvi na Touru, u kojem je namučio Stana Wawrinku (30). Čudio se i Švicarac, četvrti igrač svijeta, moćnom Hrvatu, a nakon susreta zapljeskao.

– Borna, nastavi se tako boriti i bit ćeš sjajan – kazao je Wawrinka.

Za teniski svijet je to iznenađenje, dečko sa Savice rano probija ustaljene granice na Touru, već je četvoricu u Indiji pobijedio ove godine, a Wawrinku rijetko dobivaju i mnogo bolji od Ćorića.

Drugi u čudu, njemu normalno

– Prezadovoljan sam kako igram i bodovima koje sam skupio u Chennaiju. Pomoći će mi to puno u napretku na ljestvici. Wawrinka mi u nedjeljnom finalu nije dao mnogo šanse, ali čovjek je među najboljima na svijetu pa sam i očekivao takav ishod – kazao je Borna.

Dok se drugi čude najmlađem tenisaču u Top 50, on je sam na tu priču naviknuo. I kao klinac je redovito dobivao starije od sebe, što je u bijelom sportu znak da je pred mladim tenisačem blistava budućnost. Kao 13-godišnjak igrao je finale francuskog Tarbesa, neslužbenog juniorskog SP-a, u konkurenciji gotovo dvije godine starijih tenisača, godinu poslije bio je najbolji junior u Europi, a sa 16 je osvojio juniorski US Open, gdje su opet igrali do dvije godine stariji od njega. Sa 17 godina ubilježio je prvu pobjedu na Touru protiv 30-godišnjaka Édouarda Rogera-Vasselina, a sa 18 nadodao pobjede nad teniskim velikanima Rafaelom Nadalom i Andyjem Murrayem... Dečko, eto, samo pojačava tempo.

Usporedimo li gdje su najveći tenisači današnjice bili u Bornino doba, podaci su ohrabrujući. On je trenutačno star ravno 999 tjedana.

Na pragu ulaska u svoje "prvo tjedno tisućljeće" Roger Federer bio je 36. tenisač svijeta, na istom mjestu kao i Novak Đoković sa 999 tjedana starosti. Borna je od ponedjeljka, službeno, 40. čovjek s reketom na planetu. No, obojica spomenutih velikana već su tada igrala drugi dio sezone pa je i bodova bilo mnogo više.

Poštenije bi bilo pogledati kako su najbolji na svijetu, kao Ćorićevi vršnjaci, ušli u te sezone. Đoković je bio 78. tenisač svijeta, Federer 61., Nadal 50., a Ćorić – 44.!

Dakle, Borna je i tu u društvu velikih dečki. Najvećih. Čak i bolji!

Zanima me samo jedinica

– Zanima me samo broj 1. Zato i igram tenis – ponavlja Borna od prvog dana. Zvučalo je na početku vrlo hrabro, ali on i dalje drži taj kurs, a najveći su se, kako brojke govore, upravo tim tempom na tron i popeli. No, to je budućnost, morat će još puno loptica ispucati da bi ušao među najboljih deset. Do kraja ove sezone realan je cilj – ući među 30. Danas je ključno što je naš tinejdžer ‘tvrd orah’ za svakog protivnika. Bit će zanimljivo gledati napredak, a kod njega se on vidi vrlo transparentno. U nedjelju je postao prvi tinejdžer nakon Marina Čilića 2008. koji je igrao finale na Touru. To, dakle, nije nešto što gledamo svaki vikend.

A što Borna može poboljšati u svojoj igri? Na stranu bekhend, on mu je najjače oružje, najveći napredak u igri može tražiti u poboljšanju forhenda. Tu ima mjesta za rad, a time i za pobjede koje nose skok na listi.

Današnjim porazom protiv Gillesa Müllera završio je nastup u Sydneyju, ali slijede Australian Open, pa Montpellier, Rotterdam, Dubai, pa Indian Wells, Miami... Kreću nastupi na svim Grand Slamovima i Mastersima, što je 13 turnira godišnje, a to su mjesta koja su odskočna daska za vrh.

>>Ćorić zapeo već u prvom kolu, koban je bio Luksemburžanin

Komentara 6

GU
General_U
18:00 12.01.2016.

dobar je borna, a sad za broj jedan teško je reći ako bude u prvih deset super.

DU
Deleted user
20:58 12.01.2016.

Na ATP-ljestvici Race to London sa jucerasnjim datumom, Borna zauzima 10. mjesto sa svojih 150 bodova, zaradjenih u prva dva tjedna nove sezone, dakle sjajno je poceo. Drži taj kurs, Borna!

MA
mađar
16:28 13.01.2016.

Bit ce dobro samo ako pukne ljubav.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije